Wat is ditranol?
Ditranol remt de deling van de opperhuidcellen en heeft een gunstig effect op de ontsteking van de psoriasisplekken. Door het gebruik van ditranol blijft de psoriasis voor kortere of langere tijd weg. lees meerWat is ditranol?
Het doel van de behandeling met ditranol is het verminderen van psoriasisplekken. Bij psoriasis is er sprake van een verhoogde deling van de opperhuidcellen. Daarnaast is de huid ontstoken waardoor rode opgezette plekken met schilfers ontstaan. Ditranol remt de deling van de opperhuidcellen. Ook heeft het een gunstig effect op de ontsteking van de psoriasisplekken. Door het gebruik van ditranol blijft de psoriasis voor kortere of langere tijd weg.
Ditranol is in verschillende sterktes verkrijgbaar. De sterkte van de ditranol en de inwerktijd zijn afhankelijk van de reactie van uw huid. Regelmatig verhogen we de sterkte en/of inwerktijd van het middel zodat uw huid niet aan het middel gewend raakt. Het is normaal dat u een licht branderig gevoel krijgt op uw huid en de huid een beetje rood is.
Contact
Behandelunit Dermatologie
Bij spoed buiten kantooruren, in het weekend en op feestdagen hoort u een antwoordapparaat met informatie over de bereikbaarheid.
(024) 361 32 80
Goed om te weten
U moet u er rekening mee houden dat ditranol paarse, onuitwasbare verkleuringen geeft op kleding, handdoeken, washandjes en op sanitair en tegels. lees meerGoed om te weten
U moet u er rekening mee houden dat ditranol paarse, onuitwasbare verkleuringen geeft op kleding, handdoeken, washandjes en op sanitair en tegels. Het is daarom verstandig om oude kleding, ondergoed en (bad)slippers te dragen. Vlekken op sanitair en tegels kunt u voorkomen door deze af te plakken met plastic folie. Of u maakt vóór het douchen eerst de tegels en sanitair goed nat en reinig het direct na het douchen, eventueel met een zacht schuurmiddel.Ditranol geeft een paars/bruine verkleuring van uw huid en nagels. De verkleuring van uw huid verdwijnt een aantal weken na het beëindigen van de behandeling. De verkleuring van uw nagels groeit langzaam uit.
Het verloop van de behandeling
Ditranol is verkrijgbaar in crème en zalf in verschillende concentraties. De beide behandelingen hebben dezelfde werking, namelijk het remmen van de versnelde celdeling bij psoriasis. lees meerAandachtspunten
Lees hier waar u op moet letten bij het smeren van ditranol. Zorg bijvoorbeeld dat uw huid vrij is van schilfers en beoordeel eerste de roodheid van uw huid. lees meerAandachtspunten
- Zorg dat uw huid vrij van schilfers is, door schilfers trekt de ditranol niet.
- Beoordeel voor het smeren eerst de roodheid van uw huid.
- Bij irritatie, roodheid of jeuk kunt u de huid verzachten door met een onderhoudzalf te smeren.
- Houd de verschillende concentraties gescheiden in uw koelkast.
- U mag de ditranoltubes een halfuur voor het smeren uit de koelkast halen.
Bijwerkingen
Er zijn een aantal bijwerkingen bij het gebruik van ditranol. Zo kunt u lichte irritatie op uw huid ervaren. lees meerBijwerkingen
Er zijn een aantal bijwerkingen bij het gebruik van ditranol. Dit zijn:
- Lichte irritatie (lichte roodheid of branderig gevoel) bij gebruik van ditranol. Dit is normaal.
- Bij pijn, forse roodheid en/of een duidelijk prikkend/geïrriteerd gevoel, stopt u met het zalven van de ditranol en volgt u de instructies achterop het zalfschema. U kunt altijd (telefonisch) overleggen met uw arts of verpleegkundige. De mogelijkheid bestaat dat de therapie voor korte tijd wordt onderbroken en u vervolgens weer opnieuw start met een lagere concentratie ditranol of een kortere inwerktijd.
- Pas op met wrijven in uw ogen. Irritaties in uw oog door ditranol kunnen leiden tot ontsteking van het bindvlies. Spoel uw ogen goed uit met warm water.
Zwangerschap, kinderwens en borstvoeding
Veel patiënten in de vruchtbare leeftijd zijn reeds behandeld met ditranol. Op basis van deze ervaringen zijn er geen aanwijzingen dat ditranol een negatieve invloed heeft op zwangerschap of het ongeboren kind. Mocht u echter een kinderwens hebben of zwanger zijn, bespreek dit dan met uw arts. Wanneer u borstvoeding geeft, kunt u in overleg met de arts ditranol gebruiken. Vermijd bij het insmeren van uw huid uw borsten en pas op voor huidcontact met uw baby wanneer u ingesmeerd bent met ditranol. Dit in verband met de kans op irritatie.
Naar uw afspraak behandelunit Dermatologie
Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 1
Route: 678
Naar uw afspraak behandelunit Dermatologie
Bezoekadres
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen