Voorbereiding en het inbrengen
Voor de behandeling van een nierfunctievervangende therapie kan de arts kiezen voor een dialysekatheter. Een dialysekatheter is noodzakelijk om te kunnen dialyseren.
lees meerVoorbereiding en het inbrengen
Voor de behandeling van een nierfunctievervangende therapie kan de arts kiezen voor een dialysekatheter. Een dialysekatheter is noodzakelijk om te kunnen dialyseren.
Bij hemodialyse worden stofjes en water weggehaald met behulp van een kunstnier. Om voldoende bloed naar de kunstnier te leiden is een goede toegang tot de bloedbaan nodig. Dit kan met behulp van:
- Een shunt: Dit is een operatieve verbinding tussen een slagader en een ader in de arm, die gebruikt wordt bij elke dialyse. Een shunt heeft gemiddeld 6 weken nodig om zich te ontwikkelen. Na +/- 6 weken kijken we of de shunt aangepikt kan worden.
- Een dialysekatheter: De dialysekatheter is een lang hol plastic slangetje van ongeveer 20 centimeter die in de liesader of in de halsader wordt ingebracht. Een dialysekatheter is na aanleg direct te gebruiken.
Na het inbrengen bevindt zich een deel van de katheter buiten het lichaam. Aan dit deel zitten 2 uiteinden, ook wel lumen of lumina (meervoud) genoemd. Eén lumen wordt gebruikt voor de aanvoer van bloed naar de dialysemachine en één lumen voor de terugvoer van het bloed naar het lichaam.
Vanwege de mogelijke complicaties van een dialysekatheter gaat de voorkeur in eerste instantie uit naar een shunt. Bij kinderen kiezen we vaker voor een dialysekatheter. Dit heeft vooral te maken met de bloedvaten. Het is niet altijd mogelijk om een shunt aan te leggen. Verder is het bij kinderen vaak zo dat ze binnen korte tijd een niertransplantatie krijgen. Als je snel moet dialyseren, als er nog geen shunt kan worden aangelegd of als de hemodialyse tijdelijk is, krijg je een dialysekatheter.
Op een aantal plaatsen in het lichaam kunnen we direct voldoende bloed uit de ader halen om te kunnen dialyseren via een dialysekatheter. Het gaat hier om aders in de lies, in de hals en onder het sleutelbeen.
Vóór het inbrengen van de dialysekatheter nemen we 2 neuskweken af. Dit plannen we op 2 achtereenvolgende dagen. Een neuskweek nemen we af met behulp van een wattenstokje (zie ook katheterverzorging).
Het inbrengen van een dialysekatheter
Welke katheter gekozen wordt, ligt aan hoe groot je bent. Ook speelt mee hoelang je moet gaan dialyseren. We plaatsen een dialysekatheter bij voorkeur in je hals. lees meerBehandeling Anesthesie bij kinderen
Als uw kind een behandeling of onderzoek onder anesthesie krijgt is het belangrijk om hem/haar goed voor te bereiden.
lees meerNaar uw afspraak
Bezoekadres
René Descartesdreef 7
6525 GL Nijmegen
Parkeerplaats dialysepatiënten
Bij de dialyseafdeling is een parkeerplaats beschikbaar voor dialysepatiënten die komen voor:
- een dialyse- of hemaferesebehandeling
- intraveneuze toediening van medicijnen
- polibezoek bij thuisdialyse of peritoneaal dialyse
- onderzoeken bij dialysepatiënten die gerelateerd aan dialyse zijn of gecombineerd met dialyse zijn
De parkeerplaats bevindt zich aan de René Descartesdreef, bij de ingang van de Dialyse-afdeling. U ontvangt een parkeerkaart van de secretaresse van de afdeling als u zich aanmeldt voor de behandeling.
In alle andere situaties kunt u gebruikmaken van de parkeergarage.