De operatie

Bij de operatie maakt de chirurg de buikwand net boven het schaamhaar open en vervolgens los van de onderliggende spierlaag. We maken de navel los zodat we deze in het midden van de buik kunnen plaatsen. De chirurg trekt de de huid en het onderhuidse vet strak naar beneden en verwijdert we het overtollige deel. Vaak is dit alle huid onder de navel. Als uw buikspieren zijn uitgerekt, verstevigen we die met hechtingen. De chirurg brengt twee drains (afvoerslangetjes) in. Deze voeren het wondvocht af. Meestal verwijderen we die na 2 dagen, dit is afhankelijk van de hoeveelheid vocht die de draintjes per 24 uur nog afvoeren. De littekens zitten boven de liesplooi en rondom de navel en vallen grotendeels binnen de bikinilijn.

 

Patiëntenzorg Behandelingen Buikwandcorrectie

Wanneer een buikwand­correctie?

Door extreme vermagering, zwangerschappen, veroudering of operaties kan de buikwand verslappen. Daardoor ontstaat soms een afhangende buik. Een buikwandcorrectie kan dan helpen. Daarbij trekken we de huid onder de navel strak en verstevigen we als dat nodig is de buikspieren. lees meer

Wanneer een buikwand­correctie?

Door extreme vermagering, zwangerschappen, veroudering of operaties verslapt de buikwand soms. Hierdoor ontstaat een afhangende buik. Een buikwandcorrectie kan dan helpen. Daarbij trekken we de huid onder de navel strak en verstevigen we als dat nodig is de buikspieren.

Mogelijkheden en verwachtingen

Het is belangrijk dat u een reële verwachting heeft van de buikwandcorrectie. De correctie maakt uw buik platter, maar niet volmaakt van vorm. Littekens blijven altijd zichtbaar. Huidafwijkingen door een zwangerschap, snelle gewichtsveranderingen, striae of littekens van eerdere ingrepen verdwijnen alleen als ze onder de navel zitten.


Voorbereiding op de operatie

Als u eerder een buikoperatie heeft gehad, moet u dit melden aan uw arts. Bestaande littekens kunnen de techniek van de operatie beïnvloeden. Om de operatie en genezing zo goed mogelijk te laten verlopen, moet u op een aantal dingen letten. lees meer

Voorbereiding op de operatie

Voorbereiding

Als u eerder een buikoperatie heeft gehad, is het belangrijk dat u dit meldt aan de arts. Bestaande littekens kunnen de techniek van de operatie beïnvloeden. Voor de ingreep moet u drukkleding bestellen, die u bij de opname meeneemt. Deze kleding ondersteunt de wond en vermindert vochtophopingen. De plastisch chirurg adviseert u over de drukkleding. U wordt 3 à 4 dagen opgenomen.

Risicofactoren

Om de operatie en genezing zo goed mogelijk te laten verlopen, moet u voor de operatie op een paar dingen letten:

  • Overgewicht: de kans op complicaties is groter als u overgewicht heeft. Het resultaat van de buikwandcorrectie is beter als uw gewicht binnen proporties is. Als u voor de operatie gaat afvallen, adviseren wij u begeleiding hiervoor te zoeken.
  • Niet roken: 4 weken voor en 4 weken na de operatie mag u niet roken. Roken vergroot de kans op complicaties.
  • Niet scheren: u mag 5 dagen voor de ingreep de omgeving rond uw buik niet scheren. Zo loopt u minder kans op een infectie.

De operatie

Bij de operatie maakt de chirurg de buikwand los van de onderliggende spierlaag. De chirurg trekt de huid en het onderhuidse vet strak naar beneden en verwijdert het overtollige deel. lees meer

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

Risico's en complicaties

Een buikwandcorrectie kan leiden tot complicaties. Vaak zijn die goed te behandelen of verdwijnen ze vanzelf. lees meer

Risico's en complicaties

  • Door een infectie of nabloeding kan een tweede ingreep noodzakelijk zijn.
  • Bij 5% van de patiënten ontstaat een ophoping van wondvocht. Dit zuigen we met een naaldje makkelijk weg.
  • Soms geneest de wond niet goed, of is het huidgebied onder de navel soms tijdelijk of blijvend gevoelloos. Dit geeft weinig klachten.
  • U kunt last krijgen van een trombosebeen, longembolie of longontsteking. Om dit te voorkomen krijgt u gedurende de gehele opname injecties met een bloedverdunnend medicijn.

Na de ingreep

Na de operatie ligt u iets gebogen met het bed in een ‘knik-stand’. De eerste dagen moet u gebogen lopen. De eerste 4 tot 6 weken na de operatie mag u niet zwaar tillen of persen. lees meer

Na de ingreep

Na de operatie ligt u iets gebogen met het bed in een ‘knik-stand’. Soms krijgt u tijdelijk een blaaskatheter. De eerste dagen moet u gebogen lopen. U krijgt pijnstilling naar behoefte. De eerste 4 tot 6 weken na de operatie mag u niet zwaar tillen of persen. U moet uw drukkleding continu dragen tot 6 weken na de operatie. Uw arts vertelt u wanneer u weer kunt autorijden. De hechtingen zijn vrijwel altijd oplosbaar. 
 

Kosten

Meestal worden de kosten voor een buikwandcorrectie niet vergoed. Vraag dit voor de operatie na bij uw zorgverzekeraar. De afdeling Plastisch Chirurgie stuurt u een overzicht van de kosten.

Contact

Polikliniek
(024) 361 95 94

Verpleegafdeling
(024) 361 40 14

Team Plastische Chirurgie

Ons team bestaat uit specialisten van verschillende disciplines.


Afdeling Plastische Chirurgie

De afdeling Plastische Chirurgie houdt zich bezig met herstel van vorm en functie van een lichaamsdeel. Het gaat om correctie van aangeboren of verkregen afwijkingen en verminkingen of gebreken.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet