De BCG-blaasspoeling
Bij een BCG-blaasspoeling worden medicijnen in de blaas ingebracht om de kans op terugkeer van kwaadaardige blaastumoren te verkleinen. Deze behandeling valt onder immunotherapie, een methode die het immuunsysteem stimuleert om kankercellen te bestrijden.
lees meerNa de behandeling
De middag van de spoeling heeft u vaker het gevoel dat u naar de wc moet, moet u vaker plassen en kan het plassen branderig voelen.
lees meerNa de behandeling
Drinken
Drink extra veel (minimaal 2 liter) in de 24 uur na de behandeling om het risico op infecties te verkleinen en bijwerkingen sneller te verminderen.
Bijwerkingen
- Branderig gevoel bij het plassen.
- Aandrang om vaker te plassen.
- Griepachtige klachten zoals vermoeidheid en lichte koorts (tot 38,5 °C).
- Bloed in de urine.
- Bij koorts boven 38,5 °C die langer dan 12 uur aanhoudt moet u contact met het ziekenhuis opnemen.
Plassen
- Plas de eerste twee dagen na de spoeling zittend om besmetting van de omgeving te voorkomen.
- Spoel de wc twee keer door na het plassen en reinig de wc dagelijks met chloor.
Seks
- Gebruik een condoom gedurende één week na de blaasspoeling bij alle seksuele handelingen om mogelijke overdracht van de medicatie te voorkomen.
Immunotherapie
BCG-blaasspoelingen vallen onder immunotherapie. Dit type behandeling stimuleert het immuunsysteem om kankercellen actiever te bestrijden. Immunotherapie versterkt specifieke afweermechanismen om de kans op terugkeer van tumoren te verkleinen.
lees meer over immunotherapieControle
Om te kijken of de BCG-blaasspoeling goed werkt, controleren we elke 3 maanden uw blaas. Dit doet de oncologisch uroloog met een cystoscopie. Soms moeten we tijdens dit onderzoek weer stukjes weefsel uit de blaas nemen. We controleren uw urine regelmatig op blaasontstekingen en kwaadaardige cellen.
Afdeling Urologie
De specialisten van de afdeling Urologie onderzoeken en behandelen patiënten met aandoeningen aan de nieren, urinewegen of geslachtsorganen.
lees meer