De behandeling
Waar moet u rekening mee houden?
Het gebruik van azathioprine kan leiden tot een aantal bijwerkingen. De meesten verdwijnen na het aanpassen van de dosering of het staken van de medicatie. De ziekenhuisapotheek stuurt de medicijnen naar uw huisadres.
Bijwerkingen
Meest voorkomend (meer dan 10%):
Stoornissen in de bloedaanmaak door onderdrukking van het beenmerg. Dit kan zich uiten in verhoogde kans op infecties, vermoeidheid of het spontaan optreden van blauwe plekken en bloedneuzen.
Minder vaak voorkomend (1 tot 10%)
- Misselijkheid, braken, verminderde eetlust, diarree.
- Milde infecties zoals verkoudheid, griep, gordelroos en urineweginfecties.
Als u één van deze klachten ervaart, adviseren wij u contact op te nemen met uw nefroloog.
Zelden voorkomend (minder dan 1%)
- Ontsteking van de alvleesklier.
- Leverfunctiestoornissen. Hier merkt u zelf meestal niets van. De arts vraagt u daarom regelmatig om uw bloed te laten controleren.
- Tijdens de behandeling zijn zelden ernstige infecties beschreven. Als u klachten of symptomen heeft die kunnen passen bij een ernstige infectie, neem dan contact op met uw behandelend arts. Symptomen zoals koorts, ernstige kortademigheid of hoesten kunnen wijzen op een infectie.
- Het gebruik van azathioprine zorgt voor een kleine toename van het risico op huidkanker. Beperk daarom de blootstelling aan zonlicht en UV-straling zoveel mogelijk. Dit doet u door het dragen van beschermende kleding of het van gebruik een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (factor 30 of hoger). Ga niet onder de zonnebank en kijk zelf jaarlijks uw huid na. Als u een afwijking aan de huid opmerkt is het verstandig om uw huisarts te raadplegen.
- Allergische reactie (overgevoeligheidsreactie). Dit merkt u aan huiduitslag en roodheid van uw huid. Als u ernstig overgevoelig bent kunt u last krijgen van kortademigheid, zwelling van uw lippen of een opgezwollen gezicht. Denkt u dat er sprake is van een allergische reactie, ga dan onmiddellijk naar een arts.
Alcohol
Wees voorzichtig met alcohol. Alcohol in combinatie met azathioprine verhoogt namelijk het risico op leverfunctiestoornissen. Gebruik bij voorkeur niet meer dan 1 alcoholconsumptie per dag.
Zwangerschap en borstvoeding
Het is erg belangrijk om uw arts te informeren als u een zwangerschap overweegt of als u zwanger bent. Azathioprine kan heel zeldzaam afwijkingen bij het ongeboren kind veroorzaken. Ook is er een verhoogde kans op een laag geboortegewicht. Uw behandelend arts bespreekt met u of het verstandig is de behandeling met azathioprine te stoppen of juist door te zetten. Als hij of zij besluit met de medicijnen te stoppen, stopt u ongeveer 3 maanden vóór een eventuele zwangerschap met het gebruik van azathioprine. Aan mannen met een kinderwens adviseren we 3 maanden voor conceptie te stoppen en deze 3 maanden aanvullende maatregelen te nemen. Voor zover bekend, heeft azathioprine geen nadelige invloed op de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen.
Tijdens de zwangerschap vindt in de 20e week een uitgebreide echo plaats. Dit doen we omdat de medicatie schadelijk kan zijn voor uw kind. Tijdens de behandeling met azathioprine mag u borstvoeding geven.