Algemene informatie
Zorgpad lymfadenopathie
Vergrote lymfeklieren kunnen komen door zeer verschillende oorzaken. Het bepalen van de oorzaak en de juiste behandeling is daardoor ingewikkeld. Daarom zijn er verschillende specialisten betrokken bij dit zorgpad. lees meerZorgpad lymfadenopathie
Vergrote lymfeklieren kunnen komen door zeer verschillende oorzaken. Het bepalen wat de oorzaak en de behandeling zijn daardoor ingewikkeld. Daarom zijn er verschillende specialisten betrokken bij dit zorgpad: de kinderinfectioloog, microbioloog, patholoog, radioloog, KNO-arts, MKA-arts en kinderchirurg. Samen hebben deze specialisten de juiste expertise om uw kind te onderzoeken en behandelen.
Zoveel mogelijk afspraken op één dag
We proberen zoveel mogelijk onderzoeken en afspraken op één dag te organiseren, zodat u snel duidelijkheid heeft en we zo snel mogelijk de juiste behandeling kunnen starten.
Wat zijn vergrote lymfeklieren?
De lymfeklieren zijn een opslagplaats voor lymfocyten. Lymfocyten zijn afweercellen. Ze herkennen en beschermen het lichaam tegen vreemde stoffen of cellen, zoals virussen of bacteriën. Bij een infectie met een virus of bacterie worden de lymfeklieren groter. De meeste lymfeklieren zitten in de hals, oksel en de liezen. lees meerWat zijn vergrote lymfeklieren?
Naast het bloedvatenstelsel heeft het menselijk lichaam ook een lymfevatenstelsel. Dit bestaat uit lymfevaten die met elkaar zijn verbonden door lymfeklieren. De meeste lymfeklieren zitten in de hals, oksel en de liezen.
De lymfeklieren zijn een opslagplaats voor lymfocyten. Lymfocyten zijn afweercellen. Ze herkennen en beschermen het lichaam tegen vreemde stoffen of cellen, zoals virussen of bacteriën. Wanneer de lymfocyten een lichaamsvreemde stof (bijvoorbeeld een bacterie) herkennen, proberen ze deze uit te schakelen. De lymfocyten worden dan actief en het worden er meer. Daardoor worden de lymfeklieren groter en ontstaat lymfadenopathie. Het doel van de lymfocyten is om de bacterie uit te schakelen en afweerstoffen aan te maken om het lichaam te beschermen. De lymfeklieren worden weer kleiner als de infectie over is, hoewel dit soms lang kan duren.
Lymfadenoptahie
We noemen het lymfadenoptahie als de lymfeklieren vergroot zijn tot meer dan 1,5 centimeter in de lies of meer dan 1 centimeter elders in het lichaam. Een vergrootte lymfeklier kan aanvoelen als een knobbeltje onder de huid.
Gezwollen lymfeklieren door infecties
Jonge kinderen hebben vaak infecties en daardoor vaak gezwollen lymfeklieren. Meestal gaat het om onschuldige virale en soms bacteriële infecties. Een voorbeeld van gezwollen lymfeklieren ziet u vaak in de hals bij een keelontsteking of in de oksel bij een ontsteking aan een vinger. In zeldzamere gevallen kunnen gezwollen lymfeklieren wijzen op bepaalde infectieziekten, kanker of reumatologische aandoeningen.
Hoofdbehandelaar
De kinderinfectioloog is gespecialiseerd in infecties bij kinderen. Deze arts is de hoofdbehandelaar van uw kind. De hoofdbehandelaar voert alle gesprekken met u. Ook als u vragen heeft kunt u contact opnemen met de hoofdbehandelaar of de verpleegkundig specialist.Contact Amalia kinderziekenhuis
Polikliniek
(024) 361 44 15
Verpleegafdeling
(024) 361 38 80
contactformulier
Diagnosefase
Lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek
Lichamelijk onderzoek
Meestal kunnen we op basis van lichamelijk onderzoek, uw verhaal en/of dat van uw kind al een inschatting maken van wat er aan de hand is.Bloedonderzoek
Als we een infectie vermoeden, controleren we het bloed op ontstekingswaarden en antistoffen. De lymfocyten maken deze antistoffen aan als reactie op de infectie. Elk type infectie zorgt voor een specifiek type antistof. Door te onderzoeken welke antistoffen in het bloed aanwezig zijn kunnen we achterhalen welke ziekteverwekker de infectie veroorzaakt.Vervolgonderzoek
Redenen voor vervolgonderzoek
Soms is extra onderzoek nodig naar de oorzaak van de vergrote lymfeklieren. We doen extra onderzoek als de lymfeklieren:- heel groot worden
- op een vreemde plek zitten
- niet kleiner worden na behandeling van de infectie
Verschillende onderzoeken
De hoofdbehandelaar beoordeelt welke onderzoeken nodig zijn. Een echo, longfoto of biopt zijn voorbeelden van onderzoeken die nodig kunnen zijn. lees meerUitslaggesprek
Afspraak met de kinderinfectioloog
Als de uitslag van de onderzoeken bekend is, heeft u een afspraak met de kinderinfectioloog. Hij of zij bespreekt de onderzoeken met u, wat dit betekent voor uw kind en of extra onderzoek nodig is. Dit kan een afspraak in het ziekenhuis zijn of een telefonisch afspraak.
Afspraak met de kinderinfectioloog
Behandelfase
Behandelplan
Behandeling
De behandeling is afhankelijk van de oorzaak van de opgezwollen lymfeklieren. Vaak gaat het bij jonge kinderen om onschuldige virale en soms bacteriële infecties.
lees meerBehandeling
De behandeling is afhankelijk van de oorzaak van de opgezwollen lymfeklieren.
Infectie
Wanneer we een ziekteverwekker vinden die de vergrote lymfeklieren veroorzaakt, kan de behandeling een kuur zijn met een antibioticum of het verwijderen van een deel van de klier. Maar soms verwachten we dat de lymfeklieren vanzelf kleiner worden. Bij jonge kinderen gaat het namelijk vaak om onschuldige virale en soms bacteriële infecties. De lymfeklieren worden dan weer kleiner als de infectie over is. Dit kan weken tot maanden duren.
De kinderinfectioloog is betrokken bij een eventuele behandeling en spreekt met u af wanneer uw kind voor controle terug moet komen. Soms kunnen deze controles bij de huisarts plaatsvinden. Dan verwijzen we uw kind terug naar uw eigen huisarts.
Reumatologische aandoening
Als een reumatologische aandoening de oorzaak is van de opgezwollen lymfeklieren, verwijzen we uw kind door naar de kinderreumatoloog in het Amalia kinderziekenhuis.
Kanker
In zeldzame gevallen ontdekken we dat de opgezwollen lymfeklieren veroorzaakt worden door kanker. In zo’n geval verwijzen we uw kind door naar het Princes Maxima Centrum.
Nazorg
Controle
Controle in het ziekenhuis
Afhankelijk van de oorzaak en de behandeling van de vergrote lymfeklieren, komt uw kind op controle bij de kinderinfectioloog of bij een andere zorgverlener waarnaar uw kind inmiddels verwezen is.