Over het expertisecentrum Hecovan
Hecovan staat voor het Expertisecentrum voor Hemangiomen en Aangeboren Vaatafwijkingen. We zijn erkend als expertisecentrum door het Ministerie van Volkgezondheid, Welzijn en Sport.
lees meerOver het expertisecentrum Hecovan
Hecovan staat voor het Expertisecentrum voor Hemangiomen en Aangeboren Vaatafwijkingen. We zijn erkend als expertisecentrum door het Ministerie van Volkgezondheid, Welzijn en Sport.
Hemangiomen
Hemangiomen ofwel aardbeienvlekken zijn goedaardige tumoren die bestaan uit snel delende cellen die extra bloedvaten vormen. Aardbeienvlekken ontstaan op de babyleeftijd en verdwijnen voor het 10e levensjaar, maar laten vaak restafwijkingen achter.
Aangeboren vaatafwijkingen
Aangeboren vaatafwijkingen (vaatmalformaties) zijn weeffoutjes bij de aanleg van vaten. Denk aan wijnvlekken maar ook aan weeffoutjes van aders, slagaders en lymfevaatjes. Hemangiomen en vaatmalformaties kunnen leiden tot pijn, zwelling, misvorming, wonden, bloedingen of andere functionele problemen. Dit is afhankelijk van wáár de afwijking zich bevindt. Lees hier meer over vaatmalformaties.
Team van specialisten
Voor het stellen van de juiste diagnose en het bepalen van de best mogelijke behandeling werken we binnen de Hecovan-werkgroep samen met dermatologen, kinderchirurgen, plastisch chirurgen, interventieradiologen, vaatchirurgen en mond-kaakchirurgen. Waar nodig roepen we de hulp in van de neuroloog, kinderarts, internist, oogarts, KNO-arts of orthopeed. De Hecovan-werkgroep bestaat al sinds 1991. Omdat we al zo lang alle (inter)nationale ontwikkelingen binnen ons vakgebied volgen, hebben we uitgebreide mogelijkheden voor onderzoek en behandeling van hemangiomen en vaatafwijkingen.
Aandoeningen en behandelingen
We behandelen hemangiomen en congenitale vaatafwijkingen. Bijvoorbeeld veneuze, lymfatische, arterioveneuze, capillaire en gecombineerde vaatafwijkingen en syndromale vaatafwijkingen met bijkomende problemen zoals het Klippel-Trenaunay syndroom en het Sturge-Weber syndroom.
De specialisten van de Hecovan-werkgroep stellen in overleg vast welke behandeling het beste is. Uiteraard heeft u daar zelf ook een stem in. Behandeling kan bestaan uit medicatie, operatie, compressietherapie (bijv. zwachtelen of een elastisch verband), injecties of embolisatie (afsluiten van een bloedvat door toediening van een bepaald middel).
Onze expertise
Hecovan is hét expertisecentrum voor hemangiomen en aangeboren vaatafwijkingen. Hecovan staat voor Expertisecentrum voor Hemangiomen en Congenitale Vaatmalformaties Nijmegen en is erkend als expertisecentrum door het ministerie van Volkgezondheid, Welzijn en Sport.
lees meerAfspraak maken en eerste bezoek
Vraag uw huisarts of specialist u te verwijzen naar één van de specialisten van ons expertisecentrum. We nodigen u dan uit voor een afspraak. lees meerAfspraak maken en eerste bezoek
Vraag uw huisarts of specialist u te verwijzen naar één van de specialisten van ons expertisecentrum. We nodigen u dan uit voor een afspraak. Vaak kan de specialist u zelf al voldoende adviseren en/of behandelen. Als het nodig is, bespreekt deze arts uw dossier in het Hecovan-werkgroepoverleg. Of u mag naar het gezamenlijke Hecovan-spreekuur waarin u wordt gezien door het hele team van medisch specialisten. Dit spreekuur is elke 3e donderdag van de maand.Europees referentienetwerk
Zorgprofessionals uit dit expertisecentrum werken binnen Europa samen via één van de Europese Referentie Netwerken (ERN’s), die zich richten op zeldzame en complexe aandoeningen.
Adviesaanvraag voor medisch specialisten
De hoofdbehandelaar van de patiënt kan een adviesaanvraag indienen bij het expertisecentrum.
naar formulierOmgaan met een zeldzame aandoening bij kinderen
De impact en behoeften bij zeldzame aandoeningen zijn anders dan bij ziektes die vaker voorkomen. Waar krijgen u, uw kind en uw gezin mee te maken en wat kunt u doen?
lees meerAandoeningen en behandelingen
Orphacodes aandoeningen
Op Orphanet staat informatie over zeldzame aandoeningen, expertisecentra en patiëntorganisaties. Het ministerie van VWS heeft de volgende aandoeningen officieel erkend voor dit expertisecentrum. bekijk aandoeningenOrphacodes aandoeningen
Orphanet is een internationaal erkend classificatiesysteem voor zeldzame aandoeningen. Elke zeldzame aandoeningen in de Orphanet database heeft een uniek identificatienummer. Het ministerie van VWS heeft de volgende aandoeningen officieel erkend voor dit expertisecentrum:
- Vasculaire tumor (211237)
- Veneuze malformatie (211252)
- Zeldzame lymfatische malformatie (2415)
- Faciale arterioveneuze malformatie (156230)
- Cerebrofaciaal arterioveneus metamerisch syndroom (141189)
- Capillaire malformatie (211247)
- Complexe vasculaire malformatie met geassocieerde anomalieën (211277)
Op de Orphanet website staat informatie over zeldzame aandoeningen, expertisecentra en patiëntorganisaties.
Hemangioom bij kinderen
Bij een hemangioom is een stukje huid dikker. Dit komt door cellen die snel delen en extra bloedvaten vormen. lees meerVaatmalformaties (aangeboren vaatafwijkingen)
Vaatmalformaties zijn weeffoutjes bij de aanleg van vaten. Er zijn verschillende soorten vaatmalformaties: van haarvaten, aders, slagaders en lymfevaten. lees meerWetenschappelijk onderzoek en onderwijs
Meedoen aan onderzoek
Binnen het Radboudumc expertisecetrum Hecovan verrichten we wetenschappelijk onderzoek met nieuwe medicatie, naar het beloop van aandoeningen en het effect van behandelingen. lees meerMeedoen aan onderzoek
Binnen het Radboudumc expertisecetrum Hecovan verrichten we wetenschappelijk onderzoek met nieuwe medicatie, naar het beloop van aandoeningen en het effect van behandelingen. Daarmee willen we de zorg voor toekomstige patiënten verder verbeteren. Hiervoor verwerken we de gegevens van alle patiënten in een database. Dit gebeurt anoniem, de onderzoeker weet dus niet van wie de medische gegevens zijn die hij/zij voor het onderzoek gebruikt. Foto’s van uw aandoening worden nooit gebruikt.
Tijdens een van de bezoeken aan de polikliek vragen we uw toestemming om uw gegevens (anoniem) te verwerken in deze database.