Onderzoeken

De diagnose wordt vooral gesteld op basis van het klinisch beeld, dus het verhaal, lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek. Er is niet een specifieke test om systemische JIA aan te tonen. Ondersteunend zijn inflammatie (hoog CRP, BSE), verhoogd ferritine en een verhoogd IL-18 in het bloed. 

Systemisch jeugdreuma (SJIA) is vaak een diagnose “per exclusionem”.  Dit betekent dat andere oorzaken moeten worden uitgesloten of minder waarschijnlijk worden gemaakt. Hiervoor wordt er vaak eerst uitgebreid onderzoek gedaan om andere oorzaken van aanhoudende koorts (infecties,  auto-immuunziekten, maligniteit) uit te sluiten. Vaak duurt het dus enige tijd voordat de diagnose definitief gesteld kan worden.

Patiëntenzorg Aandoeningen Systemisch jeugdreuma

Wat is systemisch jeugdreuma?

Systemisch jeugdreuma of wel systemisch JIA (sJIA) is een ziekte met piekende hoge koorts, zalmroze vlekkerige huiduitslag en gewrichtsontstekingen. Soms ook een vergrote lever en milt, vergrote lymfeklieren in de hals en keelpijn.

lees meer

Wat is systemisch jeugdreuma?

Systemisch jeugdreuma of wel systemisch JIA (sJIA) is een ziekte met piekende hoge koorts (vaak in de namiddag of avond), zalmroze vlekkerige huiduitslag en gewrichtsontstekingen. Soms ook een vergrote lever en milt, vergrote lymfeklieren in de hals en keelpijn. 

De meeste patiënten zijn erg ziek en hebben hoge ontstekingswaarden in het bloed.

Als de aandoeningen op volwassen leeftijd onstaat, heet het adult onset Still’s disease.


Waarom naar het Radboudumc? Waarom naar het Radboudumc

In het Radboudumc is het specialisme Kinderreumatologie gespecialiseerd in auto-inflammatoire aandoeningen bij kinderen, zoals systemisch jeugdreuma.

meer informatie

Onderzoeken

De diagnose wordt vooral gesteld op basis van het klinisch beeld, dus het verhaal, lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek.

lees meer

Behandeling

De eerste stap is onstekingsremmende medicijnen (NSAID) gebruiken, zoals ibuprofen, diclofenac of indomethacine. Voor ongeveer 10% van de patiënten is dit voldoende. Bij de meeste patiënten is een zwaardere behandeling nodig.

lees meer

Behandeling

Met de behandeling proberen we het ontregelde afweersysteem te onderdrukken en als het kan, herstarten.

De eerste stap is ontstekingsremmende medicijnen (NSAID) gebruiken, zoals ibuprofen, diclofenac of indomethacine. Voor ongeveer 10% van de patiënten is dit voldoende. Bij de meeste patiënten is een zwaardere behandeling nodig.

We starten dan eerst met de biological anakinra (een IL-1-receptorantagonist). Bij dit medicijn merken we snel of het werkt. In tegenstelling tot corticosteroïden (prednison) heeft anakinra invoed op een specifieker punt in het ontregelde afweersysteem. Anakinra heeft minder bijwerkingen dan prednison. Het nadeel is dat met anakinra iedere dag injecties nodig zijn. Andere biologicals zijn canakinumab of tocilizumab. Soms is ter overbrugging of bij aanhoudende ziekteactiviteit wel ook prednison nodig.

Onze mensen

  • Medewerkers
  • Intranet