Wat is een stuitligging?
Bij een stuitligging ligt een baby met zijn hoofd naar boven in plaats van naar beneden. Tijdens de zwangerschap kan een baby zelf draaien van stuitligging naar hoofdligging en andersom. Als je verder bent in de zwangerschap wordt de baby groter en heeft het minder ruimte om helemaal te draaien.
lees meerRisico's
Bij een stuitligging is er meer kans op problemen tijdens en na de bevalling voor zowel moeder als kind. Kinderen die geboren worden in een stuitligging worden vaker opgenomen op de Afdeling Neonatologie. Wanneer een baby in stuitligging ligt kan de baby middels een vaginale bevalling of met een keizersnede geboren worden.
lees meerRisico's
Bij een stuitligging is er meer kans op problemen tijdens en na de bevalling voor zowel de moeder als kind. Kinderen die geboren worden in een stuitligging worden vaker opgenomen op de Afdeling Neonatologie. Wanneer een baby in stuitligging ligt kan de baby middels een vaginale bevalling of met een keizersnede geboren worden.
De moeder heeft na een keizersnede meer kans op: wondinfectie, nabloeding, beschadiging van de blaas of het niet goed op gang komen van de darmen. Door de keizersnede ontstaat een litteken in de baarmoeder. Dit litteken kan gaan scheuren bij een volgende bevalling. Ook is er een kleine kans dat tijdens een volgende zwangerschap de placenta ingroeit in het litteken. Dit kan na de bevalling leiden tot veel bloedverlies; soms moet dan de baarmoeder verwijderd worden.
Wat nu?
-
Eerst wachten we of het kind zelf nog draait naar hoofdligging. Deze kans wordt kleiner als je verder bent in je zwangerschap. De hoeveelheid vruchtwater neemt af en het kind krijgt minder ruimte om zelf te draaien.
-
Bij een stuit- of dwarsligging proberen we rond de 36e week van de zwangerschap de baby te draaien naar een hoofdligging. We doen dit met de handen vanaf de buitenkant van de buik (uitwendige versie).
meer informatie