Onderzoek

Om te kijken of u een bloedbaaninfectie heeft nemen we een bloedkweek bij u af. Nadat de bloedbaaninfectie bij u is vastgesteld zijn er verdere onderzoeken nodig. Een arts van de afdeling infectieziekten bezoekt u voor extra vragen en een volledig lichamelijk onderzoek. Verder worden er, naast de antibiotica, om de paar dagen bloedkweken afgenomen om te kijken of de bacterie uit de bloedbaan verdwijnt. Een arts van de afdeling cardiologie maakt een echo van het hart om te beoordelen of er sprake is van een hartklepontsteking.

Patiëntenzorg Aandoeningen Staphylococcus aureus bloedbaaninfectie

Wat is een Staphylococcus aureus bloedbaaninfectie?

Een bloedbaaninfectie met Staphylococcus aureus is een infectieziekte waarbij de bacterie Staphylococcus aureus in de bloedbaan gekomen is.

lees meer

Wat is een Staphylococcus aureus bloedbaaninfectie?

Een bloedbaaninfectie met Staphylococcus aureus is een infectieziekte waarbij de bacterie Staphylococcus aureus in de bloedbaan gekomen is. Soms gebeurt dit via een wond of een infuus, maar vaak is de oorzaak onbekend. In Nederland veroorzaakt de Staphylococcus aureus bacterie ieder jaar ongeveer bij 3.000 patiënten een bloedbaaninfectie. In geval van een bloedbaaninfectie is langdurige behandeling met antibiotica nodig. Soms krijgt u een ingreep of operatie. Een bloedbaaninfectie uit zich op verschillende manieren, van alleen een bloedbaaninfectie tot een hartklepontsteking (‘endocarditis’) of abcessen verspreid door het lichaam.



Onderzoek

Om te kijken of u een bloedbaaninfectie heeft nemen we een bloedkweek bij u af.

lees meer

Aanvullend onderzoek

Op basis van het noodzakelijke onderzoek worden in bepaalde gevallen andere onderzoeken gedaan. 


Behandeling

Een bloedbaaninfectie wordt behandeld met antibiotica via een infuus.

lees meer

Behandeling

Een Staphylococcus aureus bloedbaaninfectie wordt behandeld met antibiotica via een infuus. Vaak wordt tijdens de behandeling met antibiotica een PICC-lijn geplaatst voor toediening in de bloedbaan. De behandelduur van antibiotica is afhankelijk van waar in het lichaam de bacterie zich bevindt. Een deel van de behandeling met intraveneuze antibiotica is in bepaalde gevallen ook thuis mogelijk. Soms kan een gedeelte van de behandeling met antibiotica met tabletten worden afgemaakt

Aanvullende behandelingen

Soms zijn naast de antibiotica aanvullende behandelingen nodig. In geval van een hartklepontsteking (‘endocarditis’) is soms een hartklepvervanging nodig. In geval van abcessen in het lichaam is soms een drainage nodig. Als kunstmateriaal in het lichaam voor de infectie zorgt, is ook aanvullende behandeling nodig.


Polikliniek

Een belangrijk deel van de diagnostiek en behandeling van een bloedbaaninfectie vindt plaats tijdens een ziekenhuisopname.

lees meer

Polikliniek

Een belangrijk deel van de diagnostiek en behandeling van een bloedbaaninfectie vindt plaats tijdens een ziekenhuisopname. De behandeling kan na opname vaak ook poliklinisch gedaan worden. Dit gebeurt meestal onder begeleiding van een internist-infectioloog. Tijdens de poliklinische controles wordt door bloedonderzoek beoordeeld of de bacterie onder controle is tijdens de behandeling met antibiotica. Ook na de behandeling met antibiotica zijn controles nodig om te kijken of de bacterie echt wegblijft.

Als patiënten poliklinisch behandeld worden met antibiotica via het infuus, dan wordt het OPAT team gebeld. Soms zijn extra controles bij andere medisch specialisten nodig.


Infectieziekten

Infectieziekten worden veroorzaakt door micro-organismen. Ze kunnen ontstaan als uw afweersysteem tekortschiet of als het micro-organisme erg sterk is. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet