Algemene informatie
Wat is schisis?
Een schisis is een aangeboren afwijking in het gezicht: een spleet in de bovenlip, bovenkaak en/of het gehemelte.
lees meerWat is schisis?
Schisis is een aangeboren afwijking in het gezicht: een spleet in de bovenlip, bovenkaak en/of het gehemelte.
Oorzaak
Meestal ontstaat een schisis door een combinatie van oorzaken, bijvoorbeeld genetisch (familiair) of door een verstoring in de eerste 12 weken van de zwangerschap.
Het gezicht van een baby vormt zich in het begin van de zwangerschap. Verschillende delen van het gezicht groeien naar elkaar toe. Bij 1 tot 2 op de 1.000 baby's sluit de bovenlip, de bovenkaak en/of het gehemelte niet helemaal. De spleet die hierdoor ontstaat, heet schisis. Op een echo is het vaak al mogelijk om een lipspleet tijdens de zwangerschap te zien.
Symptomen
Naast de spleet, kunnen er problemen optreden met de voeding, het gehoor, de spraakontwikkeling en tandontwikkeling.
Extra onderzoek ICHOM
Naast de standaard bezoeken vinden er op sommige leeftijden enkele extra onderzoeken plaats. lees meerExtra onderzoek ICHOM
Naast de standaard bezoeken vinden er op sommige leeftijden enkele extra onderzoeken plaats: bijvoorbeeld het maken van foto’s en/of gebitsmodellen, een screening van de spraakontwikkeling, een gehoortest en vragenlijsten.
Onder de naam ICHOM worden in allerlei landen gegevens verzameld om de behandelresultaten wereldwijd te kunnen vergelijken. ICHOM staat voor International Consortium for Health Outcome Measurements.
-
Vanaf de leeftijd van 9 jaar vragen we u om samen met uw kind vragenlijsten in te vullen. Deze vragen gaan over hoe het met uw kind gaat. De vragenlijsten worden internationaal gebruikt rondom schisis.
U krijgt enkele weken vóór de afspraak een e-mail met een link naar de vragenlijsten. We vragen u deze in te vullen voor de afspraak. Het invullen duurt ongeveer 20 minuten. De specialisten van het schisisteam kunnen de antwoorden inzien. Het kan hen een goede indruk geven van hoe het met uw kind gaat. Het maakt het voor de specialisten ook gemakkelijker om tijdens het schisisteamconsult aan te sluiten op actuele vragen die u heeft. De vragenlijsten kunnen tijdens het spreekuur met u besproken worden. Mocht u dat niet prettig vinden, dan kunt u dat uiteraard vooraf aangeven. Voor de laatste afspraak bij het Schisisteam (als uw kind 22 jaar is), ontvangt hij of zij zelf het verzoek om de vragenlijsten in te vullen.
De vragenlijsten staan in de ‘Zorgmonitor Schisis’. Dit is een zeer goed beveiligd systeem. De persoonsgegevens en de vragenlijsten in de Zorgmonitor zijn beschermd. Alleen zorgverleners die uw kind behandelen, kunnen de antwoorden bekijken.
-
Soms plannen we een ICHOM-spraakonderzoek in. Dit is een korte standaardscreening en is bedoeld om de spraakresultaten op langere termijn te volgen. Er wordt een standaard video-opname gemaakt.
Eventuele behandeladviezen en gegevensuitwisseling via verslagen met een logopedist uit de buurt blijven lopen via de uitgebreide schisis-spraakonderzoeken op de afdeling KNO. Het ICHOM-spraakonderzoek is dus anders dan het reguliere uitgebreide spraakonderzoek. Als het nodig is blijven we het reguliere onderzoek gewoon doen op de afdeling KNO, met de bijbehorende behandeladviezen en contacten met de behandelend logopedist.
-
Het gehooronderzoek is een kort standaardonderzoek. Mocht er in de afgelopen 6 maanden al een gehoortest zijn afgenomen bij uw kind, dan is het mogelijk niet nodig om dit onderzoek door te laten gaan. Wilt u hiervoor zo snel mogelijk telefonisch contact opnemen met de verpleegkundig schisisconsulent op 024-3613801.
-
In de toekomst willen we de resultaten van de vragenlijsten mogelijk gebruiken voor onderzoek. Dit houdt in dat we de resultaten vergelijken met de gegevens van andere schisispatiënten. Tijdens de poli-afspraak vragen we middels een toestemmingsformulier toestemming voor het gebruik van de gegevens van uw kind. De gegevens worden anoniem verwerkt en zijn niet te koppelen aan uw kind. Wilt u niet dat de gegevens van uw kind hiervoor worden gebruikt, geef dit dan aan bij de verpleegkundig schisisconsulent.
Wanneer u de vragenlijsten niet wilt invullen of als u geen toestemming geeft voor het gebruik van de gegevens voor onderzoek, dan heeft dit uiteraard geen gevolgen voor de verdere behandeling en zorg voor uw kind.
-
Lees meer over het maken van een documentatie bij kinderen met schisis.
Veelgestelde vragen
In samenwerking met een aantal schisisteams heeft Schisis Nederland een overzicht van veelgestelde vragen met bijbehorende antwoorden opgesteld.Radboudumc Expertisecentrum voor Schisis
U kunt bij ons Schisisteam terecht als uw kind geboren is met een spleet van de lip of van de kaak en het gehemelte.
lees meerSchisisteam
Uw kind heeft regelmatig een afspraak met het schisisteam. Tijdens de afspraken zijn 7 specialisten van het schisisteam tegelijk aanwezig in de spreekkamer.
bekijk teamInformatie voor betrokkenen
Voor een kind met een aangeboren afwijking kan het belangrijk zijn om hulp en advies te krijgen om zijn afwijking te leren accepteren. Goede voorlichting aan mensen die op een of andere manier betrokken zijn bij een kind met schisis is onmisbaar voor de ontwikkeling van het kind. lees meerSamenwerking met Maastricht UMC+
Academische Alliantie Schisiszorg
Het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis werkt voor kinderen met een schisis samen met het Maastricht UMC+ onder de naam Academische Alliantie Schisiszorg.
Tijdens de zwangerschap
Onderzoeken
20 wekenecho
Als er tijdens de zwangerschap bij de 20-wekenecho een verdenking is op schisis, dan wordt u doorverwezen voor prenatale diagnostiek.
Onderzoek Prenatale diagnostiek
Met prenatale diagnostiek kunnen we afwijkingen opsporen bij ongeboren kinderen. lees meerDoorverwijzing schisisteam
Nadat bij de prenatale diagnostiek wordt bevestigd dat uw kind een schisis heeft, wordt u doorverwezen voor een gesprek met de arts en verpleegkundige van het schisisteam.
Uitleg & afspraken
Afspraak met de arts
Tijdens de zwangerschap krijgt u uitleg van de arts over een schisis en de mogelijke behandelingen.Adviezen voor het voeden van baby’s met schisis
Kinderen met schisis kunnen problemen hebben met de voeding. De aandoening kan het proces van het zuigen en slikken beïnvloeden. Geduld en een ontspannen houding helpen dit te verbeteren. Houd een normale voedingsduur aan van 20 à 30 minuten.-
Wanneer uw kind een lipspleet of een lip- en kaakspleet heeft, is borstvoeding goed mogelijk. Wanneer uw kind een gehemeltespleet heeft, is borstvoeding niet altijd mogelijk.
lees meer
Borst- en flesvoeding
Bij een lipspleet of lip- en kaakspleet
Wanneer uw kind een lipspleet of een lip- en kaakspleet heeft, is borstvoeding goed mogelijk. Een voordeel van borstvoeding is dat het krachtige zuigen de ontwikkeling van de mondspieren bevordert. Wanneer u de voorkeur geeft aan flesvoeding (met afgekolfde borstvoeding of kunstvoeding), kunt u starten met een reguliere speen met een brede basis om het drinken te vergemakkelijken.Bij een gehemeltespleet
Wanneer uw kind een gehemeltespleet heeft, is borstvoeding niet altijd mogelijk. Een baby met een opening in het gehemelte heeft moeite met krachtig zuigen, omdat het voor het zuigen noodzakelijk is om een vacuüm in de mond te creëren. Door de spleet in het gehemelte is er een open verbinding tussen de neus- en mondholte, waardoor deze niet van elkaar worden afgesloten en er geen vacuüm/onderdruk kan ontstaan. Als u graag borstvoeding wilt geven dan krijgt u hierover adviezen. Een andere mogelijkheid is om afgekolfde borstvoeding met behulp van de fles te geven.
Speen met brede basis
In de meeste gevallen adviseren we om kinderen met een gehemeltespleet die geen borstvoeding of afgekolfde borstvoeding via een fles krijgen, te voeden met de Special Needs Feeder© (SNF©; voorheen bekend als Haberman). Een SNF© bestaat uit een fles met een speciale speen en een ventiel tussen de fles en de speen die het mogelijk maakt de melktoevoer te reguleren. Als uw kind niet zuigt, komt er geen melk uit de speen, zodat uw kind zich minder snel verslikt. Bij onvoldoende vacuüm kunt u helpen door voorzichtig in de speen te knijpen, maar alleen als uw kind een zuigbeweging maakt. Op die manier leert uw kind dat er melk uit de fles komt door te zuigen. De SNF© is onder andere verkrijgbaar bij de apotheek en de thuiszorgwinkel of via internet. Voor het geven van pap (of ingedikte voeding) kunt u eventueel gebruik maken van de Nuby Natural Touch SoftFlex fles© in silicone. Bij het voeden is het wenselijk om uw kind iets rechtop te houden. Zo is de kans op verslikken en het teruggeven van melk door de neus het kleinst. Als uw baby veel lucht binnenkrijgt tijdens het drinken, is het belangrijk om regelmatig een pauze in te lassen voor een boertje.
Special Needs Feeder ® (SNF) Special Needs Feeder ©(SNF)
Wanneer uw kind behoefte heeft aan een fopspeen, kunt u het beste direct een wat grotere fopspeen geven voor de leeftijd van 3 tot 6 maanden. Een fopspeen stimuleert het gebruik van de mondspieren en voorkomt dat de baby op zijn duim of vingers gaat zuigen. Gebruik de speen echter niet langer dan twee jaar in verband met het beïnvloeden van de stand van de tanden en het eventuele effect op de spraak. -
Vanaf 4 à 6 maanden kunt u beginnen met lepelvoeding. Bij kinderen die problemen hebben met drinken uit de fles, kunt u eventueel al eerder borst- of zuigelingenvoeding met de lepel geven.
lees meer
Lepelvoeding
Vanaf 4 à 6 maanden kunt u beginnen met lepelvoeding. Bij kinderen met schisis, die problemen hebben met drinken uit de fles, kunt u eventueel al eerder borst- of zuigelingenvoeding met de lepel geven. Gebruik hierbij een zo recht mogelijke ondiepe kunststof lepel en laat uw kind actief afhappen. Kinderen met schisis geven af en toe voeding terug door zijn of haar neus, omdat de mond- en neusholte niet van elkaar zijn afgesloten. Dit is misschien niet zo’n prettig gezicht, maar het kan op zich geen kwaad. Het helpt om af en toe een paar slokjes water te geven na de voeding. -
Vanaf 7 à 8 maanden kunt u starten met het aanbieden van vast en kauwbaar voedsel. Uw kind zal eerst vooral op het vaste voedsel sabbelen.
lees meer
Vaste voeding
Vanaf 7 à 8 maanden kunt u starten met het aanbieden van vast en kauwbaar voedsel. Na een periode, waarin uw kind vooral op het vaste voedsel sabbelt, ontstaan er langzaam meer tongbewegingen naar links en rechts in de mond, waardoor het voedsel tussen de kaken terecht komt en uw kind kan gaan kauwen. U kunt het kauwen stimuleren door kleine stukjes harde en smeltbare substanties aan de zijkant in de wang van uw kind tussen de kauwvlakken aan te bieden, zoals cracotte, stukjes soepstengel, geroosterd brood en Liga. -
Vanaf 8 tot 10 maanden kunnen kinderen leren enkele slokjes uit een beker te drinken. Kinderen met schisis met zuigproblemen kunnen al eerder proberen om uit een beker te drinken.
lees meer
Drinken uit een beker
Vanaf 8 tot 10 maanden kunnen kinderen leren enkele slokjes uit een beker drinken. Kinderen met schisis met zuigproblemen kunnen al eerder proberen om uit een beker te drinken. Een oefenbeker met neusuitsparing kan hierbij helpen. Het maakt het makkelijker om de lippen rond de rand van de beker te sluiten. De neusuitsparing geeft zicht op de hoeveelheid drinken die u per keer geeft. In het begin kunt u oefenen met dikke vloeibare substanties. Hierdoor krijgt uw kind iets meer de tijd voordat hij of zij moet slikken.Beker met neusuitsparing
Drinken met een rietje en drinken uit de zogenoemde anti-lek-beker kunnen voor kinderen met schisis moeilijker zijn, omdat zij vaak niet krachtig kunnen zuigen of een vacuüm kunnen creëren in de mond. Met een kort (afgeknipt) rietje is minder zuigkracht nodig. Dit is gemakkelijker om mee te starten. Daarnaast kunt u een tuitbeker met een zachte tuit, zonder anti-lek-systeem, gebruiken.
Afspraak met verpleegkundig consulent
U heeft een afspraak met de verpleegkundig consulent. U krijgt informatie voor een goede start direct na de geboorte. Zo krijgt u uit uitleg over voeding bij schisis en de verzorging van bijvoorbeeld de lip.
Contact met anderen
Het schisisteam heeft een patiënten- en oudercommunity. Op deze beveiligde community kunt u in contact komen met andere patiënten, ouders en medewerkers van het schisisteam.
lees meerContact met anderen
Het schisisteam heeft een patiënten- en oudercommunity. Op deze beveiligde community kunt u in contact komen met andere patiënten en ouders, ervaringen met elkaar delen en ook nieuwsberichten en informatie lezen van ons team. Tevens kunt u vragen stellen aan het team.
Alleen ouders, patiënten en medewerkers van het schisisteam van het Radboudumc hebben toegang tot deze community. Wilt u zich aanmelden, stuur dan een e-mail naar schisis.mka@radboudumc.nl.
Begeleiding en behandeling
Direct na de geboorte
Goed om te weten als uw kindje schisis heeft
Als uw kindje met een schisis geboren wordt is een aantal dingen belangrijk voor u om te weten.
lees meerGoed om te weten als uw kindje schisis heeft
Als uw kindje met een schisis geboren wordt is een aantal dingen belangrijk voor u om te weten.
De eerste weken
- Neem zo snel mogelijk na de geboorte contact op met het Schisisteam om uw kindje aan te melden en een eerste afspraak te maken bij het Schisisteam.
- Is uw kindje geboren in het Radboudumc dan komt de schisischirurg op de afdeling bij u langs.
- In de eerste week na de geboorte krijgt uw kindje een eerste gehoortest. Meestal gebeurt dit bij u thuis.
Aandachtspunten
- Het is goed om te weten dat uw kindje geen pijn heeft als gevolg van de schisis.
- Bij problemen met het voeden kunt u contact opnemen met Marjan Kloen, verpleegkundig schisisconsulent via T 06 20 30 36 40.
- Houd de lippen van uw kindje vet met vaseline. Uw kindje kan, zoals elke kindje, spruw in zijn of haar mond krijgen. Dit is een goedaardige schimmelinfectie die eruitziet als een wit beslag op het gehemelte. Laat dit zonodig door de huisarts behandelen.
Problemen met drinken
Het kan zijn dat uw kind moeite heeft met drinken. Als dat zo is kan een logopedist ingeschakeld worden.Contact
Schisisconsulent
(024) 361 38 01
2-6 weken
Eerste bezoek
Tijdens het eerste bezoek aan het schisisteam maken we kennis met u en uw kind. U krijgt informatie over het behandeltraject en we onderzoeken uw kind. We overleggen hoe het gaat met de voeding en of er misschien hulp bij nodig is.
lees meerEerste bezoek
Tijdens het eerste bezoek aan het schisisteam maken we kennis met u en uw kind. Het schisisteam bestaat uit 7 specialisten: de plastisch chirurg, MKA chirurg, logopedist, KNO-arts, orthodontist, verpleegkundig consulent en poliklinische ondersteuner. Zij zijn allemaal tegelijk aanwezig in de spreekkamer.
U krijgt informatie over het behandeltraject en we onderzoeken uw kind. We overleggen hoe het gaat met de voeding en of er misschien hulp bij nodig is. Natuurlijk kunt u zelf ook vragen stellen. Ook krijgt u uitleg over bijvoorbeeld de keuze voor genetisch onderzoek door de klinisch geneticus en ICHOM.
Lip tapen
Als we de lip van uw kind moeten tapen, dan starten we hier alvast mee tijdens de eerste afspraak. Dit gebeurt met een pleister. De pleister duwt de kaak alvast in de goede vorm en maakt de lipspleet wat smaller.
U leert tijdens de afspraak hoe u de pleister opplakt.
4 maanden
Bezoek aan het team
U heeft een afspraak met de 7 specialisten van het schisisteam. Zij doen een lichamelijk onderzoek en u krijgt uitleg over de operatie en DNA-onderzoek. Ook heeft u een afspraak met een anesthesioloog ter voorbereiding op de eerste operatie.
Medische foto's
We maken tijdens dit bezoek medische foto's. Deze foto's worden opgeslagen in het elektronisch patiëntendossierdossier van uw kind. De foto's gebruiken we om de voortgang van de behandeling te kunnen zien.
lees meer over het maken van foto'sKlinische genetica
U heeft een afspraak op de polikliniek Klinische Genetica. Deze afspraak gaat over de erfelijkheid van schisis en over de mogelijkheid om DNA-onderzoek te laten doen.
meer informatietussen 6 en 9 maanden
Eerste operatie
Het kan zijn dat uw kind in deze periode voor het eerst wordt geopereerd. Uw behandelend arts bespreekt met u of en wanneer uw kind geopereerd wordt. Hier vindt u meer informatie over de operaties:
Controle
6 tot 8 weken na de operatie komt uw kind op controle bij het schisisteam. De 7 specialisten zijn allemaal aanwezig bij de controle. In de weken voor het bezoek aan het schisisteam, heeft u verschillende videoconsulten met de schisischirurg, plastisch chirurg of MKA chirurg.
Trommelvliesbuisjes
In het geval van gehoorverlies, veroorzaakt door vocht achter het trommelvlies, en/of vaak middenoorklachten die passen bij een acute middenoorontsteking, kunnen trommelvliesbuisjes worden geplaatst.
Behandeling Trommelvliesbuisjes
Het doel van een trommelvliesbuisje: een open verbinding maken tussen middenoor en uitwendig gehoorgang. Zo komt via het buisje lucht in het middenoor. lees meer1 jaar
Gehooronderzoek
Als uw kind een gehemeltespleet heeft plannen we een gehooronderzoek in om te onderzoeken of uw kind goed genoeg hoort voor een goede spraak- en taalontwikkeling.
meer over het onderzoekBaby brabbelgroep
Zo’n twee à drie keer per jaar organiseren de logopedisten van het schisisteam een baby brabbelgroep. Dit is een informatiebijeenkomst voor baby’s tussen 6-18 maanden oud, gericht op de verschillende fases in de (vroege) spraakontwikkeling en het eten en drinken.
lees meerBaby brabbelgroep
Zo’n twee à drie keer per jaar organiseren de logopedisten van het schisisteam een baby brabbelgroep. Dit is een informatiebijeenkomst voor baby’s tussen 6-18 maanden oud, gericht op de verschillende fases in de (vroege) spraakontwikkeling en het eten en drinken bij kinderen met een schisis van het gehemelte.
Hoe kun je als ouder/verzorger in de thuissituatie je kind spelenderwijs spraak stimuleren en de juiste eet- en drinktechnieken aanleren? Tijdens de bijeenkomst komt u met uw kind, samen met enkele andere ouders en hun kind met schisis. Naast informatie uitwisselen zullen we ook wat concrete oefeningen met uw kind doen op het gebied van brabbelen het stimuleren van de eerste woorden en eet- en drinktechnieken. Het is handig als u daarom ook wat eten/drinken voor uw kind meeneemt om mee te oefenen.
Wanneer uw kind in de betreffende leeftijdsfase zit, ontvangt u vanzelf een uitnodiging. U kunt zich daarna zelf inschrijven.
1,5 jaar
Bezoek aan het team
Deze afspraak wordt alleen ingepland voor kinderen met een gehemeltespleet. Tijdens de afspraak met het schisisteam zijn alle specialisten aanwezig in de spreekkamer. Zij doen een aantal onderzoeken en testen:
- lichamelijk onderzoek
- gehooronderzoek
- testjes voor spraak- en taalontwikkeling
- controle van de mond en het gebit
2 jaar
Spraakonderzoek
Dit onderzoek gebeurt bij kinderen met een gehemeltespleet en kinderen die een enkelzijdige of dubbelzijdige lip-kaak-gehemeltespleet hebben. De logopedist onderzoekt de spraak- en taalontwikkeling van uw kind. Kinderen met schisis hebben soms meer moeite met de uitspraak van sommige klanken.
2,5 jaar
Bezoek aan het team
Tijdens de afspraak met het schisisteam zijn alle specialisten aanwezig in de spreekkamer. Zij doen een aantal onderzoeken en testen:
- lichamelijk onderzoek
- controle van de mond en het gebit (mogelijk een doorverwijzing naar de tandarts)
Heeft uw kind een open gehemelte?
Als het harde gehemelte van uw kind nog open is, bespreekt de arts met u wat een goed moment is om het gehemelte te sluiten.
meer over de operatie3 jaar
Harde gehemelte sluiten
Als het harde gehemelte van uw kind nog open is, dan kan dat vanaf deze leeftijd gesloten worden. Uw behandelend arts bespreekt met u of en wanneer uw kind geopereerd wordt.
meer over de operatie5 jaar
Extra onderzoek bij gehemeltespleet
Als uw kind een spleet in het gehemelte heeft, doen we rond deze leeftijd extra audiologisch en logopedisch onderzoek. Ook vragen wij u een paar vragenlijsten in te vullen.
lees meer over het onderzoekDocumentatie door orthodontie
We maken foto's om vast te leggen hoe het gezicht, de kaken en het gebit er op een bepaalde leeftijd uitzien. We maken ook een scan van het gebit. Het is belangrijk dat we bijhouden hoe alles ontwikkelt tijdens de groei.
lees meer over het maken van documentatieSpraak verbeteren
Een operatie (farynxplastiek) kan nodig zijn om het praten te verbeteren. Dit kan op elke leeftijd. Bij een farynxplastiek verplaatsen we weefsel vanuit de achterwand van de keel naar het gehemelte.
meer over de operatie9 jaar
Kaaksluiting bij kaakspleet
Heeft uw kind een kaakspleet? Dan overleggen de kaakchirurg en orthodontist over een operatie waarbij de kaak wordt gesloten. Het kan zijn dat orthodontie nodig is voor de operatie. lees meer over kaaksluitingDocumentatie door orthodontie
We maken foto's om vast te leggen hoe het gezicht, de kaken en het gebit er op een bepaalde leeftijd uitzien. We maken ook een scan van het gebit. Het is belangrijk dat we bijhouden hoe alles ontwikkelt tijdens de groei.
lees meer over het maken van documentatieVragenlijst invullen
Voor deze afspraak sturen we een paar vragenlijsten.Extra onderzoek
Naast de standaard bezoeken vind er op deze leeftijd een extra spraakonderzoek plaats.
lees meer12 jaar
Bezoek schisisteam
Tijdens de afspraak met het schisisteam zijn alle specialisten aanwezig in de spreekkamer. We kijken hoe het gebit van uw kind zicht ontwikkelt en naar de groei van de bovenkaak.
Documentatie door orthodontie
We maken foto's om vast te leggen hoe het gezicht, de kaken en het gebit er op een bepaalde leeftijd uitzien. We maken ook een scan van het gebit. Het is belangrijk dat we bijhouden hoe alles ontwikkelt tijdens de groei.
lees meer over het maken van documentatieVragenlijsten invullen
Voor deze afspraak sturen we een paar vragenlijsten.Extra onderzoek
Naast de standaard bezoeken vind er op deze leeftijd een extra spraakonderzoek plaats.
lees meer15 jaar
Bezoek schisisteam
Tijdens de afspraak met het schisisteam zijn alle specialisten aanwezig in de spreekkamer. We kijken naar de stand van de tanden en kaak. Ook kijken we of er verbeteringen nodig zijn in het gezicht, zoals aan de kaak, lip- en neus. Als het nodig is kan de orthodontist de behandeling aanpassen.
18 jaar
Bezoek schisisteam
Als uw kind dat wilt kan de neus geopereerd worden. Tijdens het bezoek aan het schisisteam bespreken we de mogelijkheden.
lees meerBezoek schisisteam
Als uw kind dat wilt kan de neus geopereerd worden als het gezicht is uitgegroeid. Deze operatie kan functioneel (functie van de neus, hoe gaat het ademen?) of esthetisch (vorm van de neus, hoe ziet mijn neus eruit?) zijn.
Tijdens het bezoek aan het schisisteam kunnen we de verschillende behandelopties bespreken. We bekijken de binnen- en buitenkant van de neus. Samen kiezen we de juiste behandeling komen. Soms is hiervoor een nasendoscopie (onderzoek van de neus met een kleine camera) of extra bezoek aan de KNO-arts nodig.
Meer informatie
Voor meer informatie over operaties aan de neus verwijzen we u naar www.kno.nl.
Documentatie door orthodontie
We maken foto's om vast te leggen hoe het gezicht, de kaken en het gebit er op een bepaalde leeftijd uitzien. We maken ook een scan van het gebit. Het is belangrijk dat we bijhouden hoe alles ontwikkelt tijdens de groei.
lees meer over het maken van documentatieSecundaire lipcorrectie
Bij een secundaire lipcorrectie proberen we de vorm van de, op jonge leeftijd geopereerde, bovenlip te verbeteren.
lees meerSecundaire lipcorrectie
Bij een secundaire lipcorrectie proberen we de vorm van de, op jonge leeftijd geopereerde, bovenlip te verbeteren. Dit doen we bijvoorbeeld als het litteken verbreed of verdikt is, de symmetrie wat minder is of de lip of delen daarvan door het litteken omhoog getrokken wordt. Dit doen wij door het deels opnieuw openen en aanpassen van de verschillende lipstructuren of door het inspuiten van eigen vetweefsel (lipofilling).
22 jaar
Extra onderzoek bij gehemelte spleet
Als uw kind een spleet in het gehemelte heeft doen we rond deze leeftijd extra logopedisch onderzoek. lees meerVragenlijst invullen
Voor deze afspraak sturen we een paar vragenlijsten.Nazorgfase
Controle en nazorg
Controlemomenten
Na iedere operatie zijn er controles na 1, 3, 6 en 12 weken. Deze controles zijn meestal in het Radboudumc. Behandelingen voor orthodontie en logopedie kunnen ook plaatsvinden bij een zorginstelling bij u in de buurt. Net zoals het plaatsen van trommelvliesbuisjes en de gehooronderzoeken.