Het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis werkt voor de zorg voor kinderen met een schisis samen met het Maastricht UMC+ MosaKids Kinderziekenhuis onder de naam Academische Alliantie Schisiszorg. Sinds juni 2024 heeft deze samenwerking accreditatie verkregen van de Nederlandse Vereniging voor Schisis en Craniofaciale Afwijkingen (NVSCA). Dit betekent dat deze gezamenlijke zorg voor kinderen met schisis aan de hoogste kwaliteitseisen voldoet.
Bij de behandeling van schisis zijn diverse specialismen betrokken, waaronder plastische chirurgie, keel-, neus en oorheelkunde, audiologie, mond-, kaak en aangezichtschirurgie, orthodontie en tandheelkunde, logopedie, kindergeneeskunde en psychologie. Door deze nauwe multidisciplinaire samenwerking komt kennis en expertise van de twee UMC’s bij elkaar in het bieden van de beste zorg aan kinderen met een aangeboren afwijking van het gezicht.
Dezelfde zorg op twee locaties
Er is een maandelijks multidisciplinair overleg (MDO) waar zowel de zorgverleners van het Radboudumc, als van het Maastricht UMC+ aan deelnemen. Tijdens dit MDO delen we kennis en vragen we elkaar om advies. We bespreken complexe casuïstiek en de behandelprotocollen zijn op elkaar zijn afgestemd. Dit maakt het mogelijk om dezelfde zorg te bieden op twee locaties. Daarnaast zijn er twee bijeenkomsten per jaar waar de expertise wordt gedeeld. We bundelen onze krachten ook op het gebied van onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. Door samen te werken en onze expertise met elkaar te delen bieden we in de regio Zuid-Oost Nederland hoog-specialistische schisiszorg.
Wat betekent dit voor de patiënt?
Dankzij deze intensieve samenwerking kunnen patiënten rekenen op dezelfde kwaliteit van zorg, dicht bij huis. De zorg en het behandeltraject is op beide locaties hetzelfde. Als uw kind onder behandeling is bij het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis dan wordt de zorg verleend door het eigen schisisteam in Nijmegen.
Een enkele keer kan een patiënt vanuit het Radboudumc verwezen worden naar het Maastricht UMC+ MosaKids kinderziekenhuis, of andersom, omdat het de behandeling van de patiënt ten goede komt. Dit gebeurt altijd in overleg.
Privacy
Voor het bespreken van casuïstiek worden patiëntgegevens geanonimiseerd. Alleen als het nodig is voor de behandeling en als u toestemming geeft voor het delen van de gegevens van uw kind, worden gegevens uitgewisseld met het Maastricht UMC+.
- Hier vindt u meer informatie over hoe het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis omgaat met patiëntgegevens.
- Hier vindt u meer informatie over hoe het Maastricht UMC+ MosaKids kinderziekenhuis omgaat met patiëntgegevens.
Over de Academische Alliantie
Het Maastricht UMC+ en het Radboudumc vormen sinds 2018 samen de Academische Alliantie. We werken samen op het gebied van academische patiëntenzorg, infrastructuur, preventie, toonaangevend onderzoek, onderwijs en opleiding. Onze missie en visie op de gezondheidszorg liggen dicht bij elkaar: we willen vooroplopen in de ontwikkeling van duurzame zorg en bijdragen aan de gezondheid van mensen, in onze regio Zuid en Oost Nederland en daarbuiten.