Over microtie

Microtie, ook wel klein oor genoemd, is een aangeboren afwijking. Het oor is kleiner, smaller, gevouwen of afwezig. Microtie ontstaat meestal in de 8e week van de zwangerschap. lees meer

Over microtie

Microtie, ook wel klein oor genoemd, is een aangeboren afwijking. Het oor is kleiner, smaller, gevouwen of afwezig. Microtie komt ongeveer bij 1 op de 10.000 kinderen voor. Meestal (in ongeveer 90% van de gevallen) is dit aan één oor (unilateraal), maar soms zijn beide oren (bilateraal) aangedaan. In het algemeen is het rechteroor vaker aangedaan dan het linker oor. Daarnaast zijn er meer jongens met microtie dan meisjes. Hier is geen duidelijke verklaring voor.

Oorkzaak

De preciesze oorzaak van microtie is nog niet bekend. Wel is bekend dat het probleem dat uiteindelijk leidt tot Microtie, ontstaat in de 8e week van de zwangerschap. Microtie komt vaak voor in combinatie met Atresie omdat de gehoorgang en de oorschelp samen ontwikkeld worden tijdens de zwangerschap. Als er iets mis gaat in deze ontwikkeling zijn de gehoorgang en de oorschelp vaak samen aangedaan.

Zonder oor of gehoorgang kan uw kind niet horen. Dit is bij de meeste kinderen met microtie het geval. De gehoorgang, het trommelvlies en het middenoor met de gehoorbeentjes zijn niet intact, waardoor er geen normaal gehoor is. Het slakkenhuis in de meeste gevallen wel aanwezig en werkzaam. Het slakkenhuis is het binnenste deel van het oor waar de geluidsgolven normaal via de gehoorgang en het middenoor worden omgezet in een zenuwsignaal. Dit signaal gaat vervolgens naar de hersenen. Hierdoor is het wel mogelijk om het gehoor te revalideren door middel van een zogenaamd botimplantaat met daarop een beengeleidingshoortoestel.

Microtie is meestal niet erfelijk. Wanneer één kind of een ouder in het gezin de afwijking heeft, is de kans op een kind met Microtie wel vergroot 5%. Wanneer 2 van uw kinderen Microtie hebben, is de kans bij een volgend kind 15%.

Syndroom

Microtie komt ook voor in combinatie met een syndroom. De meest voorkomende syndromen waarbij ook Microtie aanwezig kan zijn is het Treacher-Collins Syndroom, het Goldenhar Syndroom en Hemifaciale Microsomie.

Contact

Polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde

(024) 361 35 06

Soorten microtie

Microtie bestaat in allerlei variaties, van een iets kleiner oor, tot helemaal geen oor. In de meeste gevallen is in combinatie met Microtie ook de gehoorgang vernauwd of helemaal afwezig. lees meer

Soorten microtie

Microtie bestaat in allerlei variaties, van een iets kleiner oor, tot helemaal geen oor. In de meeste gevallen is in combinatie met Microtie ook de gehoorgang vernauwd of helemaal afwezig en is er sprake van een type 3 Atresie.

Je kunt Microtie indelen in 5 verschillende typen.
  1. Lobulaire type A. Uw kind heeft alleen een oorlel, met soms wat kraakbeenresten. Er zijn geen andere structuren van de oorschelp aanwezig.
  2. Klein concha type B.  De oorschelp van uw kind is kleiner dan normaal met kleine conchale holte (kuiltje net naast de plek van de gehoorgang), tragus en oorlel.
  3. Concha type C. De oorschelp van uw kind is een beetje kleiner dan normaal, maar de structuren van de oorschelp zijn goed te herkennen.
  4. Atypische Microtie D. Uw kind heeft afwijking van de oorschelp die niet in de bovenstaande categorieën valt.
  5. Anotie E. De oorschelp van uw kind is helemaal afwezig.

Behandelingen wat kunnen we doen?

  • Een botverankerd hoorsysteem is een hoortoestel dat we achter het oor plaatsen. Dit hoorsysteem zet geluiden om in trillingen waardoor uw kind (beter) kan horen.

    lees meer


Nijmeegs oorschelp­spreekuur

Het oorschelpspreekuur is een multidisciplinair spreekuur. Tijdens dit spreekuur kijken we wat er eventueel gedaan kan worden aan de oorschelp, het ontbrekende oor of gehoorgang van uw kind. lees meer

Atresie

Bij iemand met atresie ontbreekt de gehoorgang. We delen atresie in op basis van 3 gradaties. lees meer

Meer informatie

  • Medewerkers
  • Intranet