Patiëntenzorg Aandoeningen Meningeoom Onderzoeken en behandelingen
Algemene informatie
Diagnosefase
Onderzoeken
Behandelfase
Operatie
Bestraling

Algemene informatie


Wat is een meningeoom?

Een meningeoom is een gezwel (tumor) dat uitgaat van het hersenvlies. Dit betekent dat hij overal kan voorkomen waar hersenvlies is. Het is een goedaardige tumor, die maar heel soms kwaadaardig wordt. lees meer

Wat is een meningeoom?

Een meningeoom is een gezwel (tumor) dat uitgaat van het hersenvlies. Dit betekent dat hij overal kan voorkomen waar hersenvlies is: in de hersenen en in het ruggenmerg, aan de schedelbasis en tussen de hersendelen waar het hersenvlies een tussenschot vormt.

Meningeomen kunnen we op delen in 3 categorieën:
  • WHO graad I
  • graad II
  • graad III
Graad I tumoren zijn goedaardig en komen het meest voor (90% van alle meningeomen zitten in graad I). Graad II  en III  komen minder vaak voor. Deze tumoren kunnen zich anders gedragen dan de graad I tumoren. De graad II en III tumoren kunnen sneller groeien en ondanks behandeling toch doorgroeien. Om te bepalen onder welke categorie een meningeoom valt, onderzoeken we een stukje weefsel. 

De tumor komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Dit omdat de tumor gevoelig is voor hormonen. Meestal ontstaat de tumor op middelbare leeftijd. De tumor groeit langzaam waardoor klachten vaak heel langzaam ontstaan. Er zijn enkele aanwijzingen dat bestraling op het hoofd in de kinderleeftijd een hogere kans geeft op het ontstaan van een meningeoom. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat een zwangerschap de groei van een bestaand meningeoom kan versnellen.

Diagnosefase

Onderzoeken


Diagnose

Doorgaans bent u door uw huisarts doorverwezen naar een neuroloog. Na een gesprek met de neuroloog en het neurologische onderzoek wordt een CT- scan gemaakt. Als we op de CT-scan afwijkingen zien, maken we daarna meestal een MRI-scan.

Onderzoek CT-scan

CT staat voor computer tomografie. Een CT-scan is een methode om röntgenfoto's van het lichaam te maken. lees meer

Onderzoek MRI-scan

MRI (Magnetische Resonantie Imaging) is een techniek om afbeeldingen van het lichaam te maken met een zeer sterke magneet en radiogolven.

lees meer

Behandelfase

Operatie


Wel of niet behandelen?

Wanneer een meningeoom per toeval ontdekt wordt, hoeft deze niet altijd behandeld te worden. Meestal maken we scans ter controle. Bij eventuele groei kunnen we ervoor kiezen om het meningeoom wel te behandelen.

Operatie

Afhankelijk van de plaats van de tumor kunnen we het meningeoom verwijderen tijdens een operatie. Als het meningeoom op een lastige plek ligt kunnen we het eventueel bestralen. lees meer

Behandeling Symptoom­behandeling met dexamethason

Bij mensen met een hersentumor kan (aanvullend) het medicijn dexamethason worden voorgeschreven. lees meer

Bestraling


Bestraling

Een meningeoom kan niet worden geopereerd als hij op een lastig bereikbare plek ligt of als er een groot risico is op schade aan belangrijk omliggend weefsel. Dan kunnen we het meningeoom eventueel wel bestralen. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet