Wat is een meningeoom?
Een meningeoom is een gezwel (tumor) dat uitgaat van het hersenvlies. Dit betekent dat hij overal kan voorkomen waar hersenvlies is. Het is een goedaardige tumor, die maar heel soms kwaadaardig wordt. lees meerWat is een meningeoom?
Een meningeoom is een gezwel (tumor) dat uitgaat van het hersenvlies. Dit betekent dat hij overal kan voorkomen waar hersenvlies is: in de hersenen en in het ruggenmerg, aan de schedelbasis en tussen de hersendelen waar het hersenvlies een tussenschot vormt.Meningeomen kunnen we op delen in 3 categorieën:
- WHO graad I
- graad II
- graad III
De tumor komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Dit omdat de tumor gevoelig is voor hormonen. Meestal ontstaat de tumor op middelbare leeftijd. De tumor groeit langzaam waardoor klachten vaak heel langzaam ontstaan. Er zijn enkele aanwijzingen dat bestraling op het hoofd in de kinderleeftijd een hogere kans geeft op het ontstaan van een meningeoom. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat een zwangerschap de groei van een bestaand meningeoom kan versnellen.
Symptomen
De tumor drukt de hersenen als het ware weg. Doordat er druk wordt uitgeoefend op de hersenen kunnen er klachten ontstaan. Afhankelijk van de plaats van het meningeoom kunt u verschillende klachten ervaren zoals hoofdpijn, misselijkheid, spraakstoornissen, verlammingsverschijnselen, dubbelzien, psychische stoornissen, gedragsveranderingen of er kan sprake zijn van epilepsie.Het komt voor dat een meningeoom al redelijk groot is, voordat u klachten ervaart. Wanneer een meningeoom klein is en geen klachten veroorzaakt, wordt er in sommige gevallen een afwachtend beleid voorgesteld (‘wait and scan’). Er vindt dan nog geen behandeling plaats, maar u komt wel voor controle bij de neuroloog en er worden MRI-scans gemaakt. Over het algemeen richt de tumor geen schade aan in de hersenen omdat de tumor niet in de hersenen groeit, maar de tumor de hersenen aan de kant drukt. Een meningeoom zaait niet uit naar andere plaatsen in het lichaam.
Epilepsie bij een hersentumor
Epilepsie uit zich in de vorm van aanvallen. Niet iedereen met een hersentumor krijgt epileptische aanvallen. lees meerRadboudumc Expertisecentrum voor Neuro-oncologie
Het Radboudumc Expertisecentrum voor Neuro-oncologie biedt specialistische zorg voor patiënten met goed- of kwaadaardige hersentumoren.
lees meerOndersteunende zorg Leven met kanker
We bieden leeftijdsspecifieke ondersteuning en werken met een vragenlijst om u op het juiste moment ondersteuning te bieden van de juiste zorgverlener.
lees meer