Over leverkanker

Bij leverkanker is er sprake van een kwaadaardige tumor in de lever. Leverkanker is zeldzaam en komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. De meeste patiënten zijn tussen de 60 en 75 jaar oud. lees meer

Over leverkanker

Bij leverkanker is er sprake van een kwaadaardige tumor in de lever. Leverkanker is zeldzaam en komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. De meeste patiënten zijn tussen de 60 en 75 jaar oud. De belangrijkste oorzaak van leverkanker is een infectie met hepatitis (B en C). Mensen met levercirrose door bijvoorbeeld overmatig drankgebruik hebben een grotere kans op leverkanker. Ook erfelijkheid kan een rol spelen. Het kan ook ontstaan zonder een duidelijk aanwijsbare oorzaak.

Symptomen

Leverkanker geeft soms duidelijke verschijnselen, maar het duurt vaak wel lang voordat de klachten ontstaan. U kunt de volgende verschijnselen krijgen:
  • pijn in de bovenbuik
  • een opgezwollen buik
  • geelzucht
  • minder honger
  • vermagering
  • vermoeidheid
  • koorts
Leverkanker is een ernstige ziekte die vaak moeilijk te behandelen is. Hoe vroeger we de ziekte ontdekken, hoe groter de kans op genezing is. Leverkanker komt vooral voor bij patiënten die al levercirrose hebben. Hierdoor wordt de diagnose vaak in een vroeg stadium gesteld, omdat de patiënten al regelmatig op controle moeten.
 

Contact

Afdeling Medische Oncologie

Afdeling medische oncologie heeft geen bezoektijden.
Bij voorkeur bellen tussen 8.00 - 17.00 uur. Bij spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar.
(024) 361 88 00
contactformulier

Onderzoeken bij leverkanker

Als u symptomen vertoont die kunnen passen bij leverkanker, kunt u het beste naar de huisarts gaan. Deze zal u lichamelijk onderzoeken. Als uw huisarts een verdenking op leverkanker heeft, zal hij u doorverwijzen naar een specialist. Deze kan een aantal onderzoeken uitvoeren.
  • De arts onderzoekt uw bloed op alfa-foetoproteïne (AFP). AFP is een eiwit in het bloed. Als het APF verhoogd is, kan er sprake zijn van leverkanker.


  • Leverpunctie

    Bij een punctie zuigt de arts weefselcellen en/of vocht op met een dunne, holle naald. Bij de ingreep is soms een echografie nodig. Dit heet een echogeleide punctie. Soms is een CT-scan of MRI nodig. Dit heet een CT-geleide of MRI-geleide punctie. De patholoog beoordeelt de cellen en/of het vocht onder de microscoop.

    Meer informatie over een leverpunctie vindt u hier.

Behandeling bij leverkanker

Welke behandeling voor u het meest geschikt is, hangt af van de grootte, kwaadaardigheid en plaats van de tumor. Uw arts bespreekt de mogelijkheden en kiest samen met u de juiste behandeling.
  • Als de leverkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, is het mogelijk om de lever te opereren. Dit is dan de eerste keus van behandeling.

    lees meer


Ondersteunende zorg Leven met kanker

We bieden leeftijdsspecifieke ondersteuning en werken met een vragenlijst om u op het juiste moment ondersteuning te bieden van de juiste zorgverlener.

lees meer

Radboud Oncologie Fonds

Het Radboud Oncologie Fonds is opgericht om Oost-Nederland meer te betrekken in de strijd tegen kanker.

lees meer

Uw privacy

Op het moment dat u in het ziekenhuis de diagnose kanker krijgt, leggen artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis uw gegevens vast in een medisch dossier. Dit moet volgens de wet. lees meer

Uw privacy

Op het moment dat u in het ziekenhuis de diagnose kanker krijgt, leggen artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis uw gegevens vast in een medisch dossier. Dit moet volgens de wet. Sommige van uw gegevens in het medisch dossier worden opgenomen in een onafhankelijke databank: de Nederlandse Kankerregistratie (NKR).

Dit verzamelen van gegevens in de NKR gebeurt omdat artsen en onderzoekers betrouwbare en relevante gegevens nodig hebben van patiënten met kanker. Hiermee kunnen zij onderzoek doen om meer over kanker te weten te komen. Door dit onderzoek ontstaan betere inzichten, effectievere behandelingen en uiteindelijk een beter resultaat in de zorg voor patiënten met kanker.

Meer informatie over de Nederlandse Kankerregistratie en wat deze voor u betekent: Registratie van kanker.

  • Medewerkers
  • Intranet