Wat is een enterocolitis?

Een enterocolitis is een ernstige ontsteking van de dunne en dikke darm, die specifiek voorkomt bij patiënten met de ziekte van Hirschsprung. lees meer

Wat is een enterocolitis?

Een enterocolitis is een ernstige ontsteking van de dunne en dikke darm, die specifiek voorkomt bij patiënten met de ziekte van Hirschsprung. HAEC kan vóór de operatie optreden, maar kan ook nog tot jaren na de operatie voorkomen. Wij vinden het belangrijk dat u daar goed op bent voorbereid en dat u ook bij twijfel altijd direct contact opneemt met de dienstdoende kinderchirurg.


Verschijnselen bij een enterocolitis

Een enterocolitis kan geleidelijk optreden, maar ook zeer plotseling. Vaak lijkt er sprake van een buikgriep, omdat de verschijnselen daar veel op lijken. Bij een buikgriep kan meestal worden afgewacht, totdat de klachten vanzelf overgaan.
Bij een enterocolitis moet direct actie ondernomen worden. Uw kind kan ernstig ziek worden.
Neem bij klachten van een buikgriep daarom direct contact op met de kinderchirurg.

Spoelmaterialen

Het is belangrijk om altijd spoelmaterialen in huis of bij de hand te hebben. Ook tijdens vakanties.

Behandeling van enterocolitis

De behandeling is afhankelijk van de ernst van de klachten. Het belangrijkste is dat uw kind de opgehoopte ontlasting en lucht kwijtraakt. lees meer

Behandeling van enterocolitis

De behandeling is afhankelijk van de ernst van de klachten. Het belangrijkste is dat uw kind de opgehoopte ontlasting en lucht kwijtraakt. Daarvoor is rectaal spoelen de eerste behandeling  die u kunt toepassen. Dit kunt u meestal thuis doen op de manier die u is aangeleerd.
Een goede vuistregel voor het spoelen is: 20 ml fysiologisch zout of water per kilogram lichaamsgewicht. Ook kan er in overleg met de kinderchirurg worden gekozen voor een (rectaal) laxeermiddel.

Aanhoudende klachten

Als na het spoelen de klachten nog niet over zijn of ernstiger worden, dan is het mogelijk dat uw kind moet worden opgenomen in het ziekenhuis. Er wordt dan meestal bloed geprikt om te beoordelen hoe ernstig ziek uw kind is. De behandeling bestaat verder uit darmspoelen,  het geven van extra vocht (de meeste kinderen zijn ook uitgedroogd) via een infuus en het geven van antibiotica.

Bijna alle kinderen met een HAEC kunnen zonder operatie worden behandeld. In zeldzame gevallen reageert het kind niet (snel genoeg), en is het aanleggen van een stoma noodzakelijk.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Dan kunt u altijd contact opnemen met uw kinderchirurg of verpleegkundig specialist kinderchirurgie.

 

Neem direct contact op bij deze verschijnselen bij uw kind

  • Explosieve, stinkende en/of bloederige waterdunne ontlasting of diarree
  • Bolle buik, soms omtrekken van de darmen zichtbaar
  • Borrelingen in de buik
  • Buikpijn
  • Koorts
  • Overgeven
  • Niet meer goed reageren en slapjes zijn
  • Weinig/minder plassen met kans op uitdroging
  • Medewerkers
  • Intranet