Verwijderen verband en splint

Verwijderen verband

Op de Dagbehandeling van het Amalia kinderziekenhuis (F2C) verwijdert de PA het verband. Dit gebeurt meestal binnen 10 dagen. 

Verwijderen splint

Afhankelijk van wat er is afgesproken met de kinderuroloog wordt de splint (dunne slangetje waar de urine uitloopt) hetzelfde moment, of enkele dagen later verwijderd.

Na het verwijderen van de splint moet uw kind weer zelf gaan plassen. Blijf daarom na het verwijderen van de splint nog even in de buurt van het ziekenhuis om te zien of het plassen goed gaat.

Patiëntenzorg Aandoeningen Hypospadie Onderzoeken en behandeling
Informatie over hypospadie
Eerste bezoek
Afspraak op de polikliniek
De operatie
De operatie gebeurt meestal als uw kind tussen de 14 en 18 maanden oud is
Voorbereiding
Opname in het ziekenhuis
De operatie
Na de operatie
Naar huis
Controle

Informatie over hypospadie


Wat is hypospadie?

Hypospadie is een relatief onschuldige aandoening waarbij de plasbuis niet uitmondt op de top van de eikel, maar ergens op de onderzijde van de eikel of penisschacht.

lees meer

Wat is hypospadie?

Hypospadie is een relatief onschuldige aandoening waarbij de plasbuis niet uitmondt op de top van de eikel, maar ergens op de onderzijde van de eikel of penisschacht. Soms zelfs ter hoogte of achter de balzak. Bijna altijd is de voorhuid niet gesloten, maar gespleten. Uw kind kan hierdoor plasproblemen krijgen als hij staand plast. Hij heeft dan geen controle over de plasrichting van de straal. Door de abnormale opening  aan de onderzijde van de penis kan er een kromstand van de penis bestaan.


Oorzaak en ontstaan

Een hypospadie is bij jongens één van de meest voorkomende aangeboren afwijkingen van het mannelijk geslachtsorgaan. Het komt bij ongeveer 1 op de 200 jongens in Nederland voor. lees meer

Oorzaak en ontstaan

Een hypospadie is bij jongens één van de meest voorkomende aangeboren afwijkingen van het mannelijk geslachtsorgaan. Het komt bij ongeveer 1 op de 200 jongens in Nederland voor. Bij één op de drie kinderen met hypospadie is er duidelijk sprake van familiaire hypospadie (vader, opa, broertjes, neefjes).

De oorzaak voor een hypospadie is meestal onduidelijk. Wat een rol kan spelen zijn onder andere erfelijke factoren, onvoldoende hormonale stimulatie van het penisweefsel tijdens de zwangerschap en een groeiachterstand van het kind tijdens de zwangerschap.

Eerste bezoek

Afspraak op de polikliniek


Afspraak met de kinderuroloog

U komt met uw zoon bij de kinderuroloog omdat uw kind hypospadie heeft. Tijdens deze afspraak stelt de kinderuroloog vragen en volgt er een lichamelijk onderzoek. De arts beoordeelt de ernst van de hypospadie en onderzoekt de ligging van de zaadballetjes. Ook krijgt u uitleg over de behandeling.



Naar uw afspraak polikliniek Amalia kinderziekenhuis

Bezoekadres

Polikliniek Amalia kinderziekenhuis
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Aanmelden

Meld uw kind aan bij de aanmeldzuil. Daar krijgt u een ticket met een oproepcode. Neem daarna plaats in de wachtruimte en wacht tot uw oproepcode op het wachttijdenscherm verschijnt. Op het scherm ziet u ook een kamernummer staan. Loop samen met uw kind naar de juiste kamer, de zorgverlener komt uw kant uit.

Afspraaktijden

Als het nodig is dat uw kind eerst wordt gezien door de doktersassistent, worden jullie 15 tot 30 minuten eerder uitgenodigd. De doktersassistent meet en weegt uw kind en doet soms ook wat andere metingen ter voorbereiding op de afspraak.

Meer informatie

  • Lees hier hoe u uw kind kunt voorbereiden, wat belangrijk is om mee te nemen en waar u moet zijn.

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route route 785 (Polikliniek Amalia kinderziekenhuis)

De operatie

De operatie gebeurt meestal als uw kind tussen de 14 en 18 maanden oud is

Voorbereiding


Afspraak met de anesthesioloog

De operatie vindt plaats onder anesthesie (narcose). Voor de opname hebben jullie eerst een afspraak met de anesthesist.

naar pagina

Planning

De datum van operatie krijgt u meestal 1 tot 2 weken voor de operatie te horen. De dag voor de operatie belt u met het planbureau. U hoort dan hoe en op welke afdeling uw kind wordt opgenomen en vanaf hoe laat uw kind nuchter moet zijn. 


Telefonische afspraak

1 tot 2 weken voor de operatie bellen we u om door te nemen of u alle informatie en uitleg goed heeft begrepen. 


Waar moet u rekening mee houden?

Neem in de week voor de operatie telefonisch contact met ons op als uw kind ziek/verkouden is of ernstige luieruitslag heeft. Zorg dat u alvast paracetamol en een grote maat luiers in huis heeft voor de periode na de operatie. 

lees meer

Waar moet u rekening mee houden?

Neem in de week voor de operatie zo snel mogelijk telefonisch contact met ons op als uw kind:

  • ziek is
  • verkouden is
  • ernstige luieruitslag heeft

Het kan zijn dat we de operatie dan moeten verplaatsen. 

Herstel

Na de operatie moet uw kind herstellen. Uw kind mag in de 2 weken na de operatie niet naar een kinderdagverblijf en moet rustig aan doen.

Luiers

Na de operatie is het belangrijk dat u de luier op een andere manier omdoet dat u gewend bent. De verpleegkundige leert u hoe u dat doet. Hiervoor heeft u luiers nodig die 1 maat groter zijn. 

Paracetamol

Na de operatie krijgt uw kind pijnstilling. U krijgt een recept waarmee u de medicijnen kunt ophalen bij de apotheek. Voor de operatie kunt u alvast paracetamol in huis halen. Dit kan zonder recept.

 

 

 

Opname in het ziekenhuis


De opname

Uw kind wordt voor de operatie opgenomen op de Short Stay Unit (SSU) of verpleegafdeling van het Amalia kinderziekenhuis. Uw kind krijgt een eigen kamer en één van de ouders kan blijven slapen. Hier vindt u meer informatie:

De operatie


Behandeling Hypospadie bij kinderen

Een operatie vindt meestal plaats als uw kind 18 maanden oud is. De plaats van de plasopening en hoe de krom de penis is bepaalt de omvang en duur van de operatie.

lees meer

Bij uw kind zijn

U mag bij uw kind blijven tot uw kind onder anesthesie is. Na de operatie hoort u direct hoe het is gegaan. We brengen uw kind naar de verkoeverkamer om rustig wakker te worden. Voor uw kind is het fijn als u ook op de verkoever kamer bent voordat uw kind wakker wordt.

Na de operatie

Naar huis


Na de behandeling

Als alles goed gaat, dan mag uw kind in de ochtend na de operatie al naar huis. Om de kans op irritatie of infectie te voorkomen is het belangrijk om uw kind vaker te verschonen.

lees meer

Na de behandeling

Als alles goed gaat, dan mag uw kind in de ochtend na de operatie al naar huis. Hij heeft dan nog een verband (foam of tegaderm) en een splint (dun slangetje waar de urine uitloopt). Deze worden meestal binnen 10 dagen verwijderd.



Medicatie

Het is belangrijk dat u de medicatie op vaste tijdstippen geeft. 

lees meer

Medicatie

Dridase (Oxybutynine) wordt gegeven tegen blaaskrampen, deze worden veroorzaakt door de katheter (dripping splint). Daarom is het belangrijk dat u op vaste tijden de Dridase geeft net zoals de Paracetamol en zo nodig de Diclofenac.

Paracetamol hoeft niet alle dagen gebruikt te worden. U mag de paracetamol afbouwen als de pijn niet toeneemt.

Als uw kind ondaks Paracetamol toch pijn heeft, dan mag u de Dridase eerder geven (of een keer extra). Bij hevige pijn mag u Diclofenac geven. 

Splint verwijderen

De dag dat de splint wordt verwijderd mag uw kind geen Dridase. Paracetamol en Diclofenac mogen wel.


Contact opnemen

Als uw kind koorts of pijn heeft, of wanneer er problemen zijn met de wond is het belangrijk dat u contact opneemt. 

lees meer

Controle


Verwijderen verband en splint

Op de Dagbehandeling (F2C) van het Amalia kinderziekenhuis verwijdert de PA het verband. Dit gebeurt meestal binnen 10 dagen. Afhankelijk van wat er is afgesproken met de kinderuroloog wordt de splint hetzelfde moment, of enkele dagen later verwijderd.

lees meer

Controles

De eerste controle bij de kinderuroloog vindt meestal plaats na 6 weken. Daarna komt uw kind op controle totdat hij uitgegroeid is.

lees meer

Controles

Controle door de kinderuroloog vindt meestal 6 weken na ontslag plaats op de polikliniek Amalia kinderziekenhuis. De kinderuroloog bekijkt dan het resultaat van de operatie en of alles goed geneest.

Vervolg

Na de eerste controle spreekt de kinderuroloog af wanneer hij of zij uw zoon weer terug wil zien op de polikliniek. Meestal is dit na 6 maanden en daarna ieder jaar totdat uw kind zindelijk is. De standaardcontroles zijn daarna als uw kind 5 jaar is, bij 10 jaar en bij 15 jaar. Uw zoon blijft onder controle tot hij uitgegroeid is. Mochten er tussen de controles door problemen ontstaan, neem dan contact op met de polikliniek om een vervroegde afspraak te maken.

  • Medewerkers
  • Intranet