Waarom naar het Radboudumc?

In Nijmegen is inmiddels de endoscopische ingreep de gouden standaard geworden en sinds 1998 zijn er meer dan 1000 van deze ingrepen verricht. Ook internationaal lijkt de endoscopische ingreep definitief de voorkeur te krijgen boven de oudere technieken. Prof. Dr. J.A. Grotenhuis voerde als een van de eerste neurochirurgen ter wereld deze endoscopische hypofyse operatietechniek uit.

Zie voor meer informatie de afdeling Neurochirurgie.

Wat is een hypofysetumor?

De hypofyse ligt in uw schedel, achter uw neus. In de hypofyse kan een tumor ontstaan. Die is meestal goedaardig. Het gezwel kan leiden tot een teveel aan hormonen. Als het gezwel drukt op het gezonde hypofyseweefsel, maakt u juist te weinig hormonen aan.

lees meer

Wat is een hypofysetumor?

De hypofyse ligt in uw schedel, achter uw neus. In de hypofyse kan een tumor ontstaan. Die is meestal goedaardig. Het gezwel kan leiden tot een teveel aan hormonen. Als het gezwel drukt op het gezonde hypofyseweefsel, maakt u juist te weinig hormonen aan. Is de tumor erg groot, dan kan die ook op uw oogzenuw drukken. Hierdoor kunt u niet meer goed zien.

Oorzaak en ontstaan

Er zijn twee vormen: een hormonaal actief gezwel en een hormonaal niet-actief gezwel.

Hormonaal-actief hypofysegezwel

De klachten bij deze aandoening ontstaan vaak langzaam en zijn soms vaag. Daarom ontdekken we deze hypofysetumoren soms pas na jaren.

Niet-hormonaal hypofysegezwel
Een hypofysegezwel kan ook niet-actief zijn. Dan maakt het geen hormonen aan. We noemen dat een niet-functionerend hypofyseadenoom. Andere aandoeningen van de hypofyse:

  • het syndroom van Sheehan (uitval van de hypofyse na een gecompliceerde bevalling)
  • craniopharyngeoom (goedaardige, zeldzame hypofysetumor)

Als de hypofyse gedeeltelijk uitvalt en daardoor te weinig hormonen aanmaakt, noemen we dat (partieel) hypopituitarisme.

Klachten

De symptomen of ziekteverschijnselen van een hypofysetumor ontstaan meestal langzaam. Dit komt doordat de tumor langzaam groeit en ze vaak geen hormonen maakt. Hierdoor kan een gezwel erg groot worden zonder dat u dit merkt. Wanneer de tumor groeit, kan hij op de oogzenuw drukken. De zenuw werkt dan minder goed. Vaak wordt uw gezichtsveld aan één of beide zijkanten minder goed.

Gestoorde hypofysefunctie
Ziekteverschijnselen kunnen ook komen door een gestoorde hypofysefunctie. Als de hypofyse normaal werkt, maakt zij een aantal hormonen aan. Een gezwel, dat zelf geen hormoon aanmaakt, kan door groei het gezonde hypofyseweefsel kapot drukken. Er ontstaat dan een tekort aan een of meerde hypofysehormonen. In de hypofyse kan ook een gezwel ontstaan dat hormonen aanmaakt. Hierdoor ontstaat er juist een teveel aan een bepaald hormoon. In beide gevallen werkt de hypofysefunctie niet goed.


Contact

Polikliniek Interne Geneeskunde

(024) 361 65 04

Naar uw afspraak bij de polikliniek

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 1
Route: 678

bekijk route

Naar uw afspraak bij de polikliniek

Bezoekadres

Interne Geneeskunde
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Huispostnummer: 433

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A, Verdieping 1 en volg route 678 (Interne Geneeskunde)

Onderzoeken

  • Met een gezichtsveldonderzoek bepaalt de oogarts of de hypofysetumor op uw oogzenuw drukt.

Behandeling


Behandeling Wat kunnen we doen?

Heeft u een hypofysetumor met acromegalie of Cushing? Dan is operatie meestal nodig. Heeft u prolactinoom, dan moet u tabletten slikken. Heeft de hypofysetumor geen hormonale activiteit en drukt deze niet op de oogzenuw? Dan wachten we af. lees meer

Behandeling Wat kunnen we doen?

Heeft u een hypofysetumor met acromegalie of Cushing? Dan is operatie meestal nodig. Voor de operatie krijgt u tijdelijk medicijnen. Heeft u een prolactinoom, dan moet u tabletten slikken. Een operatie is vaak niet nodig. Heeft de hypofysetumor geen hormonale activiteit en drukt deze niet op de oogzenuw? Dan wachten we af. Elke één tot drie jaar krijgt u een MRI om te zien of de tumor groeit. We opereren pas als de tumor op de oogzenuw drukt en uw zicht slechter wordt. Meestal komt het gezichtsvermogen terug na de operatie.

Waarom naar het Radboudumc?

In Nijmegen is inmiddels de endoscopische ingreep de gouden standaard geworden en sinds 1998 zijn er meer dan 1000 van deze ingrepen verricht. lees meer

Afdeling Interne Geneeskunde

Binnen Interne Geneeskunde onderzoeken en behandelen we patiënten met aandoeningen op het hele terrein van de interne geneeskunde. Denkt u daarbij aan suikerziekte, hoge bloeddruk, maagklachten, vermoeidheid, buikklachten, benauwdheid, afvallen, infectieziekten en nog vele andere klachten.

lees meer

Radboud Oncologie Fonds

Het Radboud Oncologie Fonds is opgericht om Oost-Nederland meer te betrekken in de strijd tegen kanker.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet