Wat moet ik doen als ik mogelijk risico heb gelopen op een hiv-infectie?

Als u mogelijk risico heeft gelopen op een hiv-infectie, is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Hier zijn de stappen die u kunt volgen:

  1. PEP (Post Expositie Profylaxe): Als het minder dan 72 uur geleden is dat u een risicovol contact heeft gehad, overweeg dan een PEP-kuur. PEP is een behandeling met hiv-remmers die kan helpen om een hiv-infectie te voorkomen. U leest meer over PEP in het zorgpad
  2. Neem contact op met de GGD: Als het korter dan 72 uur geleden is, neem dan direct contact op met de GGD. Buiten kantoortijden kunt u naar de Spoedeisende Hulp van het Radboudziekenhuis gaan.
  3. Is het langer dan 72 uur geleden? Als het meer dan 72 uur geleden is, kunt u terecht bij een soa-poli of uw huisarts voor een hiv-test op termijn. Voor meer informatie over soa-tests kunt u kijken op de GGD Soa-test website

Over hiv

Hiv, wat staat voor Humaan Immunodeficiëntie Virus, is een virus dat ons immuunsysteem aantast. Als u hiv heeft en het niet laat behandelen, wordt dit beschermingsmechanisme zwakker. In Nederland wordt hiv meestal overgedragen door onbeschermd seksueel contact. Het hiv-virus zit in lichaamsvloeistoffen zoals sperma, bloed, voorvocht, vaginaal vocht of moedermelk.

lees meer

Over hiv

Wat is hiv?

Hiv, wat staat voor Humaan Immunodeficiëntie Virus, is een virus dat ons immuunsysteem aantast. Het immuunsysteem is een beschermingsmechanisme in ons lichaam dat helpt tegen ziekten. Als u hiv heeft en het niet laat behandelen, wordt dit beschermingsmechanisme zwakker. Hierdoor kan het lichaam niet meer goed vechten tegen ziektes en infecties. Als hiv niet behandeld wordt, is ook de kans op hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker groter.

Het is belangrijk om te begrijpen is dat hiv niet hetzelfde is als aids. Met de juiste behandeling, meestal met medicijnen, kan de voortgang van de hiv-infectie vertraagd worden en kan het immuunsysteem beter blijven functioneren. Sinds 1996 heeft de ontwikkeling van medicijnen tegen hiv een enorme sprong voorwaarts gemaakt. Hierdoor is de levensverwachting van mensen met hiv nu vergelijkbaar met die van mensen zonder hiv. U leest hier hoe hiv behandeld kan worden en waarom het belangrijk is om er vroeg iets aan te doen.

Hoe kunt u hiv oplopen?

In Nederland wordt hiv meestal overgedragen door onbeschermd seksueel contact. Het hiv-virus zit in lichaamsvloeistoffen zoals sperma, bloed, voorvocht, vaginaal vocht of moedermelk. Als iemand in contact komt met deze vloeistoffen via bloed of slijmvliezen, bestaat het risico op een hiv-infectie. De slijmvliezen van de mond, anus, vagina en penis zijn hierbij betrokken.
Hiv kan worden overgedragen door:

  • onbeschermd of condoomloos seksueel contact met iemand die een onbehandelde hiv-infectie heeft
  • het injecteren van drugs met gebruikte naalden of spuiten
  • het gezamenlijk gebruiken van rietjes bij cocaïnesnuiven
  • steekwonden
  • overdracht van een onbehandelde moeder met hiv tijdens zwangerschap, geboorte of borstvoeding op de baby
  • het prikken met een naald die besmet is met hiv-bloed, zoals bij tatoeages of piercings

Ziekteverschijnselen

Symptomen van een hiv-infectie kunnen zijn: 

  • griepachtige klachten: symptomen zoals koorts, hoofdpijn, moeheid en spierpijn, die enkele weken kunnen aanhouden
  • rode huiduitslag
  • opgezette lymfeklieren
  • diarree

Het is belangrijk om te begrijpen is dat hiv niet hetzelfde is als aids. Hiv is het virus dat als het op tijd ontdekt wordt goed behandeld kan worden met antivirale medicatie. Met de juiste behandeling kan de voortgang van de hiv-infectie tot staan worden gebracht en kan uw immuunsysteem zich herstellen. Als hiv in een laat stadium ontdekt wordt of niet behandeld wordt, zal hiv leiden tot aids.
Aids is de verzamelnaam voor ziektebeelden die passen bij een ernstig verlaagd immuunsysteem als gevolg van een infectie met hiv. Tegenwoordig komt in Nederland aids nog maar weinig voor. Dit komt onder andere door een actief testbeleid.

Mensen kunnen heel lang kunnen leven met hiv zonder zich ziek te voelen. Maar in een later stadium kunnen er andere ziekten voorkomen, zoals een gordelroosinfectie, terugkerende schimmelinfecties of een bepaald type longontsteking. Lees meer over indicatoren voor hiv op de website Aware hiv.

Zorgpad hiv onderzoek, behandeling en adviezen

Hier leest u alles over de diagnose en wat dit voor u betekent, uw afspraken in het Radboudumc, medische behandeling, preventie en adviezen. 

naar het zorgpad

Hiv en aids Wat is het verschil?

Aids is de afkorting voor acquired immunodeficiency syndrome. In deze (late) fase van de hiv-infectie is het immuunsysteem ernstig verzwakt.

lees meer

Hiv en aids Wat is het verschil?

Aids is de afkorting voor acquired immunodeficiency syndrome. In deze (late) fase van de hiv-infectie is het immuunsysteem ernstig verzwakt. Hierdoor kan uw lichaam zichzelf niet meer goed beschermen tegen ziekteverwekkers zoals schimmels, virussen en bepaalde bacteriën. Ook is er een grotere kans op bepaalde vormen van kanker.

Normaal gesproken zorgen deze ziekteverwekkers bij een gezond immuunsysteem nauwelijks voor problemen. Maar bij aids bent u er erg ziek van. Deze infecties worden opportunistische infecties genoemd.

Het is belangrijk om te weten dat als u  snel start met behandeling na een hiv-infectie, dit voorkomt dat uw immuunsysteem ernstig verzwakt raakt.


Hoe kunt u een hiv-infectie voorkomen?

Preventie is essentieel om de verspreiding van hiv tegen te gaan en uw eigen gezondheid te beschermen.

lees meer

Hoe kunt u een hiv-infectie voorkomen?

Preventie is essentieel om de verspreiding van hiv tegen te gaan en uw eigen gezondheid te beschermen. Hier zijn enkele belangrijke maatregelen:

  • Voorkom contact met besmet sperma, bloed, voorvocht, vaginaal vocht of moedermelk. 
  • Seks met condoom: Het gebruik van condooms tijdens seks vermindert aanzienlijk het risico op het overdragen van hiv en andere soa's.
  • Schone rietjes (bij cocaïne snuiven): Vermijd het delen van rietjes als u cocaïne snuift om mogelijke bloedoverdracht te voorkomen.
  • Schone naalden en spuiten bij drugsgebruik: Gebruik altijd schone naalden en spuiten als u drugs injecteert, om de verspreiding van hiv te voorkomen.
  • Schone naalden bij tatoeages en piercings: Zorg ervoor dat de naalden die worden gebruikt voor tatoeages of piercings schoon en veilig zijn.
  • Gebruik van schone scheermesjes en eigen tandenborstel: Voorkom bloedcontact door het gebruik van schone scheermesjes en deel geen tandenborstels.
  • Behandeling van zwangere vrouwen met een positieve hiv-test: Als een zwangere vrouw positief test op hiv, kan behandeling met virusremmers worden gestart om de overdracht van het virus op het kind te voorkomen.
  • Regelmatig testen op hiv en andere soa's: Laat u regelmatig testen op hiv en andere seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). Dit kan bijvoorbeeld bij de GGD-soapolikliniek of bij uw huisarts. Hiv en de meeste soa's zijn niet zichtbaar, dus testen is belangrijk om vroegtijdig te kunnen ingrijpen.
  • PrEP (Pre Expositie Profylaxe): PrEP is een pil die kan worden ingenomen om de kans op het oplopen van een hiv-infectie te verminderen. Lees meer over PrEP in het zorgpad

Wat moet ik doen als ik mogelijk risico heb gelopen op een hiv-infectie?

Als u mogelijk risico heeft gelopen op een hiv-infectie, is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Hier zijn de stappen die u kunt volgen.

lees meer

Wanneer loopt u GEEN risico op een hiv-infectie?

Als het virus niet meetbaar is dan is het niet overdraagbaar. Daarnaast is er in de dagelijkse omgang tussen mensen geen risico op hiv-overdracht. 

lees meer

Wanneer loopt u GEEN risico op een hiv-infectie?

Als het virus niet meetbaar is dan is het niet overdraagbaar: n=n. Hierover lees je meer op de website van de Hiv-Vereniging.

In de dagelijkse omgang tussen mensen is er geen risico op hiv-overdracht. Dit geldt voor situaties zoals:

  • Huidcontact (handen geven, omhelzen): Zelfs als uw intacte huid in aanraking komt met een wondje van iemand met hiv, is er geen risico op overdracht.
  • Zoenen/tongzoenen: Hiv wordt niet overgedragen via speeksel, dus zoenen vormt geen risico.
  • Gebruik van WC-bril: Het delen van een WC-bril vormt geen risico op hiv-overdracht.
  • Gebruik van andermans bestek, glas, beddengoed, etc.: Alledaagse voorwerpen delen, zoals bestek, glaswerk of beddengoed, brengt geen risico met zich mee voor hiv-overdracht.
  • Insectenbeten: Het opgezogen bloed door insecten bevat onvoldoende hiv, en het virus kan niet overleven in muggen. Insectenbeten vormen geen risico.
  • Hoesten en niezen: Hiv wordt niet verspreid via hoesten of niezen.
  • Zweten: Overdracht van hiv via zweet is niet mogelijk.
  • Onbeschermde/condoomloze seks met iemand die behandeld wordt voor hiv en een onmeetbaar virus heeft. Als iemand met hiv wordt behandeld en het virus is onmeetbaar, dan is er geen risico op overdracht bij condoomloze seks. Wel is het belangrijk om bewust te zijn van het risico op andere seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's).
  • Medewerkers
  • Intranet