Acuut hartinfarct


Acuut hartinfarct
Bij een hartinfarct stroomt er geen bloed meer naar een deel van de hartspier. Meestal komt dit door een stolsel in een van de kransslagaders van het hart. Het deel van de hartspier dat geen bloed meer krijgt, heeft dan zuurstoftekort en kan afsterven. Dit is een gevaarlijke situatie en snelle behandeling is belangrijk.
Acuut hartinfarct
Aankomst Radboudumc
Locaties

Eerste Hart Hulp
Met de ambulance komt u naar de Eerste Hart Hulp. Tijdens de ambulancerit naar het ziekenhuis wordt er al contact gelegd met de arts in het Radboudumc over uw gezondheidssituatie om een juiste diagnose te stellen. In de ambulance krijgt u medicatie als onderdeel van de behandeling van het acute hartinfarct.
meer over Eerste Hart Hulp
Hartkatheterisatiekamer
Ondertussen worden de voorbereidingen getroffen en wordt u na aankomst in het ziekenhuis zo snel mogelijk naar de hartkatheterisatiekamer gebracht om uw hartinfarct te verhelpen.
meer over hartkatheterisatiekamerBehandeling
Mogelijkheden
Hartkatheterisatie
Met een hartkatheterisatie worden uw kransslagaders in beeld gebracht om te kijken waar de afsluiting zit. Met behulp van röntgenstralen en contrastvloeistof brengen we dit in beeld.
-
De behandeling van een acuut hartinfarct bestaat uit een acute dotterbehandeling, ook wel PCI genoemd (Percutane Coronaire Interventie). We rekken het vat op met een soort ballonnetje.
meer over behandeling dotteren/PCI -
Meestal wordt er na het dotteren direct een stent geplaatst. Bij het plaatsen van een stent wordt een katheter (slangetje) met hieraan een stent (een soort metalen gaaswerk) in de aangedane kransslagader geplaatst. De stent zorgt ervoor dat het bloedvat open blijft en niet terugveert na de behandeling.
(Bypass) operatie
In sommige gevallen is het niet mogelijk om een stent te plaatsen en kiezen we voor een bypassoperatie. Een bypassoperatie is een omleiding om de vernauwing of de verstopping. Met een ader uit een van uw benen en/of een borstslagader maken we één of meerdere omleidingen.
meer over bypassoperatieMedicatie
Een deel van de medicatie die u krijgt bestaat uit het behandelen van het infarct en een deel van de medicatie bestaat uit het ondersteunen van het hart. Het eerste deel van deze medicatie heeft u gekregen in de ambulance. De rest van de medicatie wordt stapsgewijs opgebouwd tijdens uw opname.
De medicatie die u krijgt ter behandeling, ondersteuning en preventie van uw hart- en vaatprobleem bestaat uit 5 groepen medicijnen. Dit wordt de Golden Five genoemd. Deze groep medicatie bestaat uit:
- een bloeddrukverlager
- en hartfrequentieverlager
- een cholesterolverlager
- twee bloedverdunners
Medicatie
Opname
Hartbewaking
De eerste uren ligt u op de hartbewaking voor intensieve bewaking van onder andere uw hartritme en bloeddruk. De medicatie die u krijgt ter ondersteuning van uw hart kan invloed hebben op uw hartritme en bloeddruk. De medicatie wordt tijdens uw opname aangepast om uw hart zo goed mogelijk te ondersteunen.
meer over hartbewakingUw behandelwensen
Met uw behandelend arts bespreekt u wat uw behandelwensen zijn en wat de eventuele behandelbeperkingen zijn in acute situaties. Dit legt de arts vast in uw medisch dossier zodat alle leden van uw behandelteam hiervan op de hoogte zijn.
meer over behandelwensenFysiotherapie
In de acute fase is het belangrijk dat u zoveel mogelijk rust. Dit betekent dat de verpleegkundige u ondersteunt bij de dagelijkse activiteiten zoals uit bed komen, lopen op de kamer en wassen. Zodra het mogelijk is, vaak de tweede dag van uw opname, komt de fysiotherapeut bij u voor een eerste gesprek. In dit gesprek bespreekt de fysiotherapeut uw conditie, leefstijl en activiteiten met u.
Verpleegafdeling Hart, Vaat en Long
Als uw situatie stabiel is wordt u vanuit de hartbewaking overgeplaatst naar de verpleegafdeling voor verder herstel.
meer over de verpleegafdeling
Overplaatsing naar eigen ziekenhuis
Soms komt het voor dat u wordt overgeplaatst naar uw eigen ziekenhuis voor verdere behandeling en herstel.
Onderzoeken

Hartfilmpje ECG
We maken regelmatig een hartfilmpje om uw hartritme te beoordelen.
meer over het onderzoek
Bloedafname
Tijdens uw verblijf in het ziekenhuis nemen we meerdere keren bloed af om de werking van uw organen goed te controleren.

Hartecho
Het kan zijn dat we tijdens uw opname een hartecho maken. Hiermee zien we uw hart in beelden op de monitor. Dat geeft informatie over de grootte en het functioneren van de hartkamers. Ook zien we de bouw en werking van de verschillende hartkleppen in beeld en we zien de grootte en de richting van de bloedstroom.
meer over het onderzoekOntslag
Nazorg
Nazorg en adviezen
Over het algemeen mag u na een aantal dagen naar huis. Tijdens de opname proberen we u actief te betrekken in het proces richting de ontslagdatum. U bent dan nog niet volledig hersteld, maar het is verantwoord om thuis verder aan te sterken. Lees hier waar u na ontslag rekening mee moet houden.
lees meerNazorg en adviezen
-
De behandeling heeft plaatsgevonden via de slagader in uw pols of via de slagader in uw lies. U krijgt mondelinge instructies van een verpleegkundige over de nazorg voor uw lies of pols.
-
Als u met ontslag gaat, is het belangrijk dat u de medicatie in de thuissituatie blijft gebruiken. Op deze manier bent u beter beschermd en verkleint u de kans op een nieuw hartinfarct. De doseringen van de medicatie zijn gedurende de opname op uw persoonlijke behoeften ingesteld. Deze medicatie kunt u ophalen bij de apotheek samen met een actueel medicatieoverzicht. Het is handig als u een actueel medicatieoverzicht meeneemt naar de toekomstige afspraken in de polikliniek van het ziekenhuis.
-
Tijdens uw ziekenhuisopname krijgt u fysiotherapie en beweegadviezen voor in uw thuissituatie. Iedere dag bewegen levert namelijk al veel gezondheidswinst op. Probeer dagelijks een half uur te bewegen, dit hoeft niet aaneengesloten te zijn. Zoek hierin een balans en let erop dat de inspanning niet te zwaar is.
Pas de inspanning aan of neem pauze als u (één van) de volgende symptomen ervaart:
- pijn of druk op de borst
- kortademigheid of ongewone vermoeidheid voor de geleverde inspanning
- duizeligheid of misselijkheid
- onregelmatige hartslag of hartkloppingen
- overmatig zweten of overmatige spierverzuring
-
Het kost tijd om alles te verwerken. U bent niet de eerste die erover gaat piekeren en er slecht van kan slapen. Zorg vooral dat u over uw gevoelens en gedachten met anderen kunt praten, zoals uw partner, familieleden, vrienden en collega’s. Nodig ze uit om u te bezoeken of zoek ze zelf op als u weer de deur uit kunt. Ook staan we tijdens de hartrevalidatie stil bij de emoties die de acute hartklachten bij u teweeg hebben gebracht.
-
Uw herstel na een hartinfarct is een proces waarin leefstijl een grote rol speelt.
- Een gezond voedingspatroon is cruciaal voor uw herstel en het voorkomen van nieuwe hartproblemen. Eet gevarieerd en voedzaam, beperk verzadigde vetten en let op zoutgebruik. Een diëtist kan u helpen met een persoonlijk voedingsplan dat past bij uw situatie.
- Roken is een van de grootste risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Als u rookt, is het essentieel om hiermee te stoppen. Vraag uw (huis)arts om begeleiding bij het stoppen met roken.
- Overmatig alcoholgebruik is belastend voor uw hart. Kies waar mogelijk voor alcoholvrije alternatieven.
- Regelmatige lichaamsbeweging is belangrijk om uw hart sterk te houden. Begin rustig aan en bouw dit gedeeltelijk op in overleg met uw fysiotherapeut.
- Daarnaast is goede slaap essentieel voor het herstel van uw lichaam.
-
Het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) heeft wettelijke richtlijnen opgesteld voor het autorijden. In principe mag u 4 weken na uw hartinfarct of ingreep weer gaan autorijden, als u zich goed kunt concentreren op het verkeer en geen klachten heeft. De uiteindelijke beslissing over deze tijdelijke ontzegging ligt bij uw behandelend cardioloog.
Vraag voor de zekerheid iemand om met u mee te gaan, de eerste keren dat u gaat rijden. Vermijd het spitsuur en beperk u tot bekende routes. -
Wanneer u kunt werken is afhankelijk van het soort werk wat u doet. Er is vaak meer tijd nodig voor terugkeer naar een lichamelijk zware functie . Over het algemeen is het verstandig na de hartrevalidatie stap voor stap uw werk te hervatten. Bespreek uw situatie met uw werkgever en bedrijfsarts.
Hartrevalidatie CardioVitaal
Na een hartaandoening of een ingreep aan het hart heeft u waarschijnlijk veel vragen. Tijdens de revalidatie krijgt u veel informatie en gaat u oefeningen doen.
lees meerAfspraken polikliniek
Na uw opname komt u meerdere keren terug op de polikliniek in het Radboudumc of in uw eigen ziekenhuis. Tijdens deze afspraken bespreken we hoe het met uw gezondheid gaat. Er kan eventueel aanvullend onderzoek plaatsvinden zoals een hartfilmpje of een hartecho. Verzamel al uw vragen zodat u goed voorbereid naar de afspraak komt.
polikliniek Cardiologie