Patiëntenzorg Aandoeningen Hartinfarct Zorgpad acuut hartinfarct
Acuut hartinfarct
Aankomst Radboudumc
Locaties
Behandeling
Mogelijkheden
Opname
Onderzoeken
Ontslag
Nazorg

Acuut hartinfarct


Acuut hartinfarct

Bij een hartinfarct stroomt er geen bloed meer naar een deel van de hartspier. Meestal komt dit door een stolsel in een van de kransslagaders van het hart. Het deel van de hartspier dat geen bloed meer krijgt, heeft dan zuurstoftekort en kan afsterven. Dit is een gevaarlijke situatie en snelle behandeling is belangrijk.


Acuut hartinfarct

Aankomst Radboudumc

Locaties


Eerste Hart Hulp

Met de ambulance komt u naar de Eerste Hart Hulp. Tijdens de ambulancerit naar het ziekenhuis wordt er al contact gelegd met de arts in het Radboudumc over uw gezondheidssituatie om een juiste diagnose te stellen. In de ambulance krijgt u medicatie als onderdeel van de behandeling van het acute hartinfarct.

meer over Eerste Hart Hulp

Hartkatheterisatiekamer

Ondertussen worden de voorbereidingen getroffen en wordt u na aankomst in het ziekenhuis zo snel mogelijk naar de hartkatheterisatiekamer gebracht om uw hartinfarct te verhelpen.

meer over hartkatheterisatiekamer

Behandeling

Mogelijkheden


Hartkatheterisatie

Met een hartkatheterisatie worden uw kransslagaders in beeld gebracht om te kijken waar de afsluiting zit. Met behulp van röntgenstralen en contrastvloeistof brengen we dit in beeld.

  • De behandeling van een acuut hartinfarct bestaat uit een acute dotterbehandeling, ook wel PCI genoemd (Percutane Coronaire Interventie). We rekken het vat op met een soort ballonnetje.

    meer over behandeling dotteren/PCI


(Bypass) operatie

In sommige gevallen is het niet mogelijk om een stent te plaatsen en kiezen we voor een bypassoperatie. Een bypassoperatie is een omleiding om de vernauwing of de verstopping. Met een ader uit een van uw benen en/of een borstslagader maken we één of meerdere omleidingen.

meer over bypassoperatie

Medicatie

Een deel van de medicatie die u krijgt bestaat uit het behandelen van het infarct en een deel van de medicatie bestaat uit het ondersteunen van het hart. Het eerste deel van deze medicatie heeft u gekregen in de ambulance. De rest van de medicatie wordt stapsgewijs opgebouwd tijdens uw opname.

De medicatie die u krijgt ter behandeling, ondersteuning en preventie van uw hart- en vaatprobleem bestaat uit 5 groepen medicijnen. Dit wordt de Golden Five genoemd. Deze groep medicatie bestaat uit:

  • een bloeddrukverlager
  • en hartfrequentieverlager
  • een cholesterolverlager
  • twee bloedverdunners
meer over hartmedicatie

Medicatie

Opname


Hartbewaking

De eerste uren ligt u op de hartbewaking voor intensieve bewaking van onder andere uw hartritme en bloeddruk. De medicatie die u krijgt ter ondersteuning van uw hart kan invloed hebben op uw hartritme en bloeddruk. De medicatie wordt tijdens uw opname aangepast om uw hart zo goed mogelijk te ondersteunen.

meer over hartbewaking

Uw behandelwensen

Met uw behandelend arts bespreekt u wat uw behandelwensen zijn en wat de eventuele behandelbeperkingen zijn in acute situaties. Dit legt de arts vast in uw medisch dossier zodat alle leden van uw behandelteam hiervan op de hoogte zijn.

meer over behandelwensen

Fysiotherapie

In de acute fase is het belangrijk dat u zoveel mogelijk rust. Dit betekent dat de verpleegkundige u ondersteunt bij de dagelijkse activiteiten zoals uit bed komen, lopen op de kamer en wassen. Zodra het mogelijk is, vaak de tweede dag van uw opname, komt de fysiotherapeut bij u voor een eerste gesprek. In dit gesprek bespreekt de fysiotherapeut uw conditie, leefstijl en activiteiten met u.
 


Verpleegafdeling Hart, Vaat en Long

Als uw situatie stabiel is wordt u vanuit de hartbewaking overgeplaatst naar de verpleegafdeling voor verder herstel. 

meer over de verpleegafdeling

Overplaatsing naar eigen ziekenhuis

Soms komt het voor dat u wordt overgeplaatst naar uw eigen ziekenhuis voor verdere behandeling en herstel.

Onderzoeken


Hartfilmpje ECG

We maken regelmatig een hartfilmpje om uw hartritme te beoordelen.

meer over het onderzoek

Bloedafname

Tijdens uw verblijf in het ziekenhuis nemen we meerdere keren bloed af om de werking van uw organen goed te controleren.


Hartecho

Het kan zijn dat we tijdens uw opname een hartecho maken. Hiermee zien we uw hart in beelden op de monitor. Dat geeft informatie over de grootte en het functioneren van de hartkamers. Ook zien we de bouw en werking van de verschillende hartkleppen in beeld en we zien de grootte en de richting van de bloedstroom.

meer over het onderzoek

Ontslag

Nazorg


Nazorg en adviezen

Over het algemeen mag u na een aantal dagen naar huis. Tijdens de opname proberen we u actief te betrekken in het proces richting de ontslagdatum. U bent dan nog niet volledig hersteld, maar het is verantwoord om thuis verder aan te sterken. Lees hier waar u na ontslag rekening mee moet houden. 

lees meer

Nazorg en adviezen



Hartrevalidatie CardioVitaal 

Na een hartaandoening of een ingreep aan het hart heeft u waarschijnlijk veel vragen. Tijdens de revalidatie krijgt u veel informatie en gaat u oefeningen doen.

lees meer

Hartrevalidatie CardioVitaal 

Na een hartaandoening of een ingreep aan het hart heeft u waarschijnlijk veel vragen. Tijdens de revalidatie krijgt u veel informatie en gaat u oefeningen doen. Samen bepalen we uw doelen en stellen we een persoonlijk programma op. Zo helpen we u om weer lichamelijk en geestelijk fit te worden. De revalidatie start 4 weken na uw ontslag. 

Binnen het CardioVitaal programma wordt de Z3-methode gebruikt. Z3 staat voor:

  • zelfvertrouwen
  • zelfregulatie 
  • zelfmanagement 

U wordt in een 3-stappenplan begeleid om zo weer de regie te krijgen over uw eigen gezondheid.


Afspraken polikliniek

Na uw opname komt u meerdere keren terug op de polikliniek in het Radboudumc of in uw eigen ziekenhuis. Tijdens deze afspraken bespreken we hoe het met uw gezondheid gaat. Er kan eventueel aanvullend onderzoek plaatsvinden zoals een hartfilmpje of een hartecho. Verzamel al uw vragen zodat u goed voorbereid naar de afspraak komt.

polikliniek Cardiologie

Afspraken polikliniek

  • Medewerkers
  • Intranet