Wat is endometriose?
Endometriose is een chronische aandoening waarbij weefsel dat lijkt op endometrium (baarmoederslijmvlies) buiten de baarmoederholte voorkomt.
lees meerOorzaak
Het is nog niet precies bekend hoe endometriose ontstaat. Er bestaan wel een aantal theorieën over de oorzaak, maar er is nog niets bewezen. De bekendste theorie is dat er een verplaatsing van cellen van het baarmoederslijmvlies plaats vindt door bijvoorbeeld een terugvloeiende menstruatie of door een operatie zoals een keizersnede. Wij denken dat ook het afweersysteem en erfelijke factoren een rol spelen.
Klachten
Wat merk je?
Veel mensen met endometriose hebben geen klachten. De klachten hangen sterk samen met de ernst van de endometriose en vooral de plaats van de endometriosehaarden.
Pijnlijke menstruatie (dysmenorroe)
Pijn bij de menstruatie is één van de belangrijkste symptomen van endometriose. Het gaat om een zeer hevige pijn tijdens de ongesteldheid die erger wordt naarmate u ouder wordt. Later begint de ernstige pijn al voordat de ongesteldheid begint en nog later kan de pijn chronisch worden en verergeren voor en tijdens de ongesteldheid.
Klachten bij plassen en ontlasting
Door het groeien van de endometriosehaarden kan er druk op de blaas en de darmen uitgeoefend worden. De blaas en darmen reageren ook op de krampen van de baarmoeder tijdens de menstruatie. Dit alles zorgt ervoor dat je vaak aandrang kunt voelen en dat het plassen en ontlasten pijnlijk kunnen zijn, met name rondom de ongesteldheid. Daarnaast kunt u bloed verliezen via de anus of urinebuis.
Pijn bij vrijen
Endometriose kan invloed hebben op de seksualiteit. Er kunnen pijnklachten voorkomen, deze kunnen optreden of verergeren rondom de ongesteldheid.
Verminderde vruchtbaarheid
Eén probleem van endometriose is het mogelijke effect ervan op uw vruchtbaarheid. Dit is soms de enige klacht.
Algemene klachten
Veel klachten kunnen ook andere oorzaken hebben. Voorbeelden hiervan zijn: buikpijn, rugpijn, vermoeidheid, niet lekker in je vel zitten. De symptomen kunnen overlappen met andere (darm-)ziekten.
Waarom naar het Radboudumc?
Wij hebben veel ervaring in het onderzoeken en behandelen van endometriose. Het Radboudumc is (kandidaat) expertisecentrum endometriose.
lees meerWaarom naar het Radboudumc?
Wij hebben veel ervaring in het onderzoeken en behandelen van endometriose. Het Radboudumc is een kandidaat-level 2 NVOG expertisecentrum endometriose. Dat betekent dat binnenkort gekeken zal worden of we aan de eisen voldoen die aan een expertisecentrum worden gesteld. Er wordt bijvoorbeeld gekeken of we een goede samenwerking hebben met andere specialisten dan gynaecologen op het gebied van diagnostiek en alle soorten behandeling van endometriose, of we grote chirurgische ingrepen doen op dit gebied, en of we voldoende aandacht hebben voor opleiding en onderzoek.
Onderzoek Hoe wordt de diagnose gesteld?
De arts kan tijdens vaginaal onderzoek of een echo onderzoek aanwijzingen vinden die duiden op endometriose.
lees meerOnderzoek Hoe wordt de diagnose gesteld?
Echo
De arts kan tijdens vaginaal onderzoek of een echo onderzoek aanwijzingen vinden die wijzen op endometriose.
MRI-scan
Met een MRI scan kunnen we bepaalde gynaecologische aandoeningen aantonen en/of beter in beeld brengen, zoals diepe endometriose. Samen met uw zorgverlener, kan het overwogen worden of een MRI-scan nodig is.
Kijkoperatie in de buik
Een diagnostische laparoscopie is een kijkoperatie waarbij de gynaecoloog uw buikholte en de organen die daarin liggen onderzoekt. Een therapeutische laparoscopie is een onderzoek en operatie in één.
Behandeling Endometriose verwijderen
Er zijn verschillende mogelijkheden om de endometriose te verwijderen.
lees meerLive vragenuur
Op 20 maart werden er live vragen beantwoord tijdens een uitzending over endometriose met hoogleraar Annemiek Nap.
lees meerLive vragenuur
Op woensdag 20 maart 2024 beantwoorde hoogleraar Annemiek Nap, afdelingshoofd Gynaecologie en Verloskunde, tijdens een live uitzending op het Facebook-kanaal van het Radboudumc vragen over endometriose.
-
- De uitzending kun je terugkijken op het Facebookaccount van het Radboudumc.
-
In de live uitzending kwamen er ook vragen over de invloed van voeding op endometriose. Hierin werd het onderzoek dat binnenkort van start gaat in het Radboudumc in samenwerking met 4 andere ziekenhuizen aangehaald, de PEARL-studie. In dit onderzoek gaan we kijken naar de invloed van een dieet en cognitieve gedragstherapie bij pijn door endometriose.
Complexe gynaecologie
We onderzoeken en behandelen patiënten met goedaardige (benigne) gynaecologische problemen, zoals bekkenbodemproblemen, endometriose, verzakking, bekkenbodempijn en kinderen met aangeboren gynaecologische afwijkingen.
lees meer