Wat is complement deficiëntie?

Het aangeboren afweersysteem bestaat uit verschillende onderdelen. Eén van die onderdelen is complement. Complement is een eiwit. Er zijn meer dan 30 complementeiwitten in het lichaam. Het complement wordt aangezet als:

  • een ziekteverwekker het lichaam binnenkomt
  • als er schade is aan weefsel in het lichaam

Daarna start een ingewikkeld proces waarbij het complement helpt om de ziekteverwekker of de beschadiging op te ruimen.

Als er te weinig complement in het lichaam zit, worden de ziekteverwekkers minder snel opgeruimd. U wordt vaker ziek. U krijgt bijvoorbeeld longontsteking, bacteriële bloedvergiftiging, of hersenvliesontsteking. Ook kan er een verhoogd risico zijn op het ontstaan van ontstekingen in de nieren of de bloedvaten. Ook kunnen er zwellingen ontstaan in de huid, de lippen, de tong of de ogen, of in de buik. Dit noemen we angio-oedeem. Wat er precies gebeurt hangt af van welk van de 30 complementeiwitten er een tekort is.


Patiëntenzorg Aandoeningen Complement deficiëntie

Wat is complement deficiëntie?

Als er te weinig complement in het lichaam zit, worden de ziekteverwekkers minder snel opgeruimd. U wordt vaker ziek. Stoornissen in complement zijn vaak aangeboren. Er zit dan een verandering in het erfelijk materiaal. 

lees meer

Onderzoek

Als er gedacht wordt dat u een probleem met het complement heeft, volgt eerst een gesprek met de arts of de verpleegkundig specialist. In dit gesprek bespreken we waar u last van heeft, en of er aanwijzingen zijn die passen bij een probleem met complement.

lees meer

Onderzoek

Als er gedacht wordt dat u een probleem met het complement heeft, volgt eerst een gesprek met de arts of de verpleegkundig specialist. In dit gesprek bespreken we waar u last van heeft, en of er aanwijzingen zijn die passen bij een probleem met complement. Ook vraagt de arts of verpleegkundige naar ziekten in uw familie.

Na het vraaggesprek is soms extra onderzoek nodig. Meestal wordt bloedonderzoek gedaan. De hoeveelheid complement kan daarin worden gemeten. Welke onderzoeken nodig zijn, verschilt per persoon. Uw behandelaar bespreekt wat nodig en mogelijk is. Soms is het nodig gegevens op te vragen bij andere artsen die u hebben behandeld. Of wordt u gevraagd om langs te komen op het moment dat u klachten of verschijnselen van een infectie heeft.


Behandeling

Een aangeboren tekort aan complement is niet te genezen. Het is alleen mogelijk de verschijnselen te onderdrukken.

lees meer

Behandeling

Een aangeboren tekort aan complement is niet te genezen. Het is alleen mogelijk de verschijnselen te onderdrukken.

Afhankelijk van welk complement te kort is en wat de verschijnselen zijn, zijn er verschillende behandelingen mogelijk:

  • Bij infecties kunnen vaccinaties gegeven worden. Vaccinaties zorgen dat u beter beschermt bent tegen bepaalde bacteriën. Soms is het nodig om een langere periode antibiotica te gebruiken. Daardoor bent u beter beschermt tegen infecties.
  • Bij ontstekingen kan het nodig zijn medicijnen te gebruiken die de ontstekingen remmen.
  • Bij zwellingen (angio-oedeem) kan het nodig zijn medicatie te gebruiken die de zwellingen tegenhoudt.

Waarom naar het Radboudumc?

Het Radboudumc is gespecialiseerd in het vaststellen en behandelen van ziekten van het afweersysteem bij kinderen en volwassenen.

lees meer

Waarom naar het Radboudumc?

Het Radboudumc is gespecialiseerd in het vaststellen en behandelen van ziekten van het afweersysteem bij kinderen en volwassenen. Mensen met een (verdenking op) een ziekte in het afweersysteem worden behandeld in het Radboudumc Expertise­centrumImmuundeficiëntie en auto-inflammatie door de kinderarts, een internist of een verpleegkundig specialist met speciale interesse in afweerstoornissen (immunoloog of infectioloog). Deze artsen werken nauw samen met andere specialisten, zoals specialisten op het gebied van erfelijkheidsonderzoek, verwekkers van infectie, en laboratoriumspecialisten. Hierdoor is het mogelijk om vast te stellen dat iemand een afweerstoornis heeft. Ook wordt er onderzoek gedaan naar de oorzaken van afweerstoornissen.

Als het nodig is, is behandeling met antibiotica, afweerstoffen, of ontstekingsremmers mogelijk. Voor elke patiënt wordt een passend behandelplan gemaakt, afgestemd op de persoon.

De kundigheid van het Radboudumc op dit gebied is internationaal erkend. Onze afdeling voor afweerstoornissen maakt deel uit van het Europese netwerk voor patiënten met een zeldzame aandoening van het afweersysteem (ERN-RITA).

Onze mensen

  • Medewerkers
  • Intranet