Wat is chronische pijn?

Als u langer dan zes maanden last heeft van pijn, spreken we van chronische pijn. De signaalfunctie van pijn (een weefselbeschadiging) is dan in veel gevallen verloren gegaan.

Pijn is (vaak) een signaal in uw lichaam dat ontstaat doordat er een beschadiging optreedt. Dit noemen we 'acute' pijn. Maar er hoeft niet altijd sprake te zijn van een beschadiging om pijn te hebben. 

Het kan het zo zijn dat er schade aan uw lichaam is geweest en dat deze schade is hersteld, maar dat er nog een tijd pijn blijft bestaan. Of er is geen daadwerkelijke schade, maar toch heeft u pijn. In al deze gevallen spreken we van 'chronische pijn'. Dit onderscheid is belangrijk, aangezien uw lichaam in het geval van chronische pijn op een andere manier reageert. 
Patiëntenzorg Aandoeningen Chronische pijn

Wat is chronische pijn?

Als u langer dan 6 maanden last heeft van pijn, spreken we van chronische pijn. De signaalfunctie van pijn (een weefselbeschadiging) is dan in veel gevallen verloren gegaan. lees meer

Contact

Afdeling Anesthesiologie, Pijn en Palliatieve Geneeskunde
Polikliniek Multidisciplinair Pijncentrum

(024) 685 95 66
contactformulier

Hoe ontstaat pijn?

Ons lichaam zit vol met zenuwen. Deze zenuwen verbinden plekken in ons lichaam met onze hersenen. Een groot deel van deze zenuwen functioneren als het ware als voelsprieten van je hersenen. lees meer

Hoe ontstaat pijn?

Ons lichaam zit vol met zenuwen. Deze zenuwen verbinden plekken in ons lichaam met onze hersenen. Een groot deel van deze zenuwen functioneren als het ware als voelsprieten van je hersenen. Wanneer je ergens in je lichaam iets voelt, gaat er eerst een signaal van de plek waar het gebeurt, vanaf de zenuwuiteinden, via je ruggenmerg naar je hersenen. Voor pijn heeft je lichaam speciale sensoren in de zenuwuiteinden. Je hersenen geven een betekenis aan het signaal dat binnenkomt en beslissen of je daadwerkelijk pijn voelt of niet. Het hele signaal tot aan je hersenen is dus nog geen pijn. In feite voel je pijn pas als je hersenen het signaal uitleggen samen met de emoties of stemming die je in die situatie hebt. Pijn voel je dus met je brein!

Bij chronische pijn is er iets anders aan de hand. Pijn lijkt van dezelfde plek af te komen als waar deze was begonnen, maar er is geen schade meer te zien. Waardoor de pijn aanwezig blijft is niet duidelijk, maar ook hier voel je de pijn met je hersenen. Omdat het mechanisme zo onduidelijk is bij chronische pijn, is de behandeling ook zoveel lastiger.

Kan je zenuwstelsel veranderen?

Vroeger dacht men dat het zenuwstelsel een vast gegeven was en niet meer kon veranderen wanneer het eenmaal volgroeid was. Inmiddels weten we dat dit niet waar is. Naarmate zenuwenbanen veel gebruikt worden, worden ze sterker. Het omgekeerde gebeurt ook: zenuwenbanen die niet of weinig gebruikt worden sterven af. Op dezelfde manier is het ook mogelijk om nieuwe verbindingen te maken. Je kan je brein als het ware “opnieuw inrichten”.

Komt alle pijn uit het brein?

Pijngevoel ontstaat altijd in het brein. Wat wel verschillend is, is hoe het brein op zo’n pijnprikkel reageert. En dat heeft alles te maken met de gevoeligheid van het pijnsysteem in de hersenen. Voor een deel is dat erfelijk bepaald: de hersenen van sommige mensen herkennen pijnprikkels eerder en zullen pijn intensiever ervaren. Het pijnsysteem kan in de loop van het leven ook wijzigen. Door ziektes en verwondingen, of bijvoorbeeld door een moeizaam verlopen bevalling, kan het pijnsysteem gevoeliger worden. Maar ook gedachten over pijn hebben invloed. Bij iemand die denkt: “het zal wel overgaan”, ontwikkelt het pijnsysteem zich anders dan bij iemand die zich direct zorgen maakt als hij iets verdachts voelt.

Behalve veranderingen op lange termijn, zijn er ook snelle veranderingen in het pijnsysteem. Of en hoeveel pijn iemand voelt, hangt sterk af van de situatie. Een hardloper met een verzwikte enkel kan gemakkelijk de marathon uitlopen. Echter verzwikt diezelfde hardloper zijn enkel tijdens een wandeling waarin hij zich ergert aan zijn zeurende kind, dan kan het gebeuren dat hij geen stap meer kan verzetten. Op dat moment voelt hij echt veel meer pijn.

Ook angst speelt een grote rol. Bij echte angst, bijvoorbeeld als je bedreigd wordt met een mes, gaat de pijndrempel omhoog en neemt de pijn af. Overleving is dan voor de hersenen veel belangrijker dan de pijn. Gaat het om onbestemde, vage angst, dan neemt de pijngevoeligheid juist toe. De hersens zetten alle zintuigen open om meer duidelijkheid te krijgen.

Psychische of emotionele problemen kunnen dus ook leiden tot lichamelijke pijn. Pijn in de rug kan bijvoorbeeld een gevolg zijn van psychische problemen, zoals overbelasting, in plaats van een lokaal probleem. 

Behandeling

De behandeling van chronische pijn bestaat doorgaans uit een combinatie van verschillende behandelingen.

lees meer

Behandeling

De behandeling van chronische pijn bestaat doorgaans uit een combinatie van verschillende behandelingen. Er zijn verschillende behandelingen, zoals:

Er zijn ook behandelingen die meer gericht zijn op zaken die de pijn onderhouden of erger maken, bijvoorbeeld:

  • Omgaan met pijn
  • Gedragstherapie
  • Pijnrevalidatie

De pijn begrijpen

Externe links met meer informatie en video's over pijn. lees meer

De pijn begrijpen

Mijn positieve gezondheid
Positieve Gezondheid is een manier om breder naar gezondheid te kijken. Kun je je bijvoorbeeld voldoende redden? Voel je je gelukkig of misschien juist eenzaam? En is er misschien medische zorg nodig of steun uit je omgeving? Het gaat erom dat jij je gezond en energiek voelt, op de manier die bij jou past.
      
Samenwerkingsverband Pijnpatiënten naar één stem           
Dit samenwerkingsverband is er voor alle patiëntenorganisaties die te maken hebben met chronische pijnpatiënten, ongeacht de aandoening. Op deze website staat veel uitleg over chronische pijn, verhalen van ervaringsdeskundigen, tips en tools om er mee om te gaan. Er bestaat de mogelijkheid om een (online) cursus te volgen over dit onderwerp.
 
Voorlichtingsfilmpje chronische pijn 
   
Hier vind je een kort Nederlandstalig filmpje van 6 minuten met duidelijke uitleg over chronische pijn. Dit kan ook heel handig zijn als u mensen uit uw omgeving wilt uitleggen wat er aan de hand is. Wilt u het filmpje in een andere taal bekijken, bijvoorbeeld pools of duits, dan kunt u onderstaande link gebruiken.

Change Pain tools                                                 
Samen succesvol zijn in ernstige chronische pijnbestrijding, daar staat CHANGE PAIN voor. Hun doel is om uw behoeften te begrijpen om zo oplossingen voor pijnbehandeling te ontwikkelen en te verbeteren. Dat doen ze door artsen te trainen en goed voor te lichten over pijnmedicijnen en pijnbehandeling. En door communicatiemiddelen te ontwikkelen voor u, waarmee u uw pijnbeleving eenvoudig met uw arts bespreekbaar maakt. Denk aan: pijnapp, pijndagboek, pijntoolkit en adviesflyers.

Pijn.nl
Op deze website kunt u informatie vinden over (chronische) pijn, de oorzaak van pijn en wat er aan pijn te doen is.

 

Filmpje over chronische bekkenpijn

Eén op de vijf vrouwen heeft chronische pijn in de bekkenbodem. De oorzaak van deze klachten kan zeer divers zijn, zoals overactieve bekkenbodem, triggerpoints,  bekkenbodemmatje, zenuwschade, endometriose, verzakking of litteken na bevalling. Vijf vrouwen vertellen hun verhaal.


Aandachts­gebieden

Er zijn diverse vormen van pijn, zoals: hoofd- en aangezichtspijn, bekkenpijn, pijnklachten bewegingsapparaat, perifere zenuwpijn, orgaanpijn en pijnklachten bij kinderen of kankerpatiënten. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet