Wat is chronische pijn?
Als u langer dan 6 maanden last heeft van pijn, spreken we van chronische pijn. De signaalfunctie van pijn (een weefselbeschadiging) is dan in veel gevallen verloren gegaan. lees meerWat is chronische pijn?
Als u langer dan zes maanden last heeft van pijn, spreken we van chronische pijn. De signaalfunctie van pijn (een weefselbeschadiging) is dan in veel gevallen verloren gegaan.Pijn is (vaak) een signaal in uw lichaam dat ontstaat doordat er een beschadiging optreedt. Dit noemen we 'acute' pijn. Maar er hoeft niet altijd sprake te zijn van een beschadiging om pijn te hebben.
Het kan het zo zijn dat er schade aan uw lichaam is geweest en dat deze schade is hersteld, maar dat er nog een tijd pijn blijft bestaan. Of er is geen daadwerkelijke schade, maar toch heeft u pijn. In al deze gevallen spreken we van 'chronische pijn'. Dit onderscheid is belangrijk, aangezien uw lichaam in het geval van chronische pijn op een andere manier reageert.
Contact
Afdeling Anesthesiologie, Pijn en Palliatieve Geneeskunde
Polikliniek Multidisciplinair Pijncentrum
contactformulier
Hoe ontstaat pijn?
Ons lichaam zit vol met zenuwen. Deze zenuwen verbinden plekken in ons lichaam met onze hersenen. Een groot deel van deze zenuwen functioneren als het ware als voelsprieten van je hersenen. lees meerBehandeling
De behandeling van chronische pijn bestaat doorgaans uit een combinatie van verschillende behandelingen.
lees meerBehandeling
De behandeling van chronische pijn bestaat doorgaans uit een combinatie van verschillende behandelingen. Er zijn verschillende behandelingen, zoals:
- Fysiotherapie
- Interventionele behandelingen (pijnblokkades)
- Behandeling met medicijnen
- Neuromodulatie
- TENS
- QST
Er zijn ook behandelingen die meer gericht zijn op zaken die de pijn onderhouden of erger maken, bijvoorbeeld:
- Omgaan met pijn
- Gedragstherapie
- Pijnrevalidatie
De pijn begrijpen
Externe links met meer informatie en video's over pijn. lees meerDe pijn begrijpen
Mijn positieve gezondheid
Positieve Gezondheid is een manier om breder naar gezondheid te kijken. Kun je je bijvoorbeeld voldoende redden? Voel je je gelukkig of misschien juist eenzaam? En is er misschien medische zorg nodig of steun uit je omgeving? Het gaat erom dat jij je gezond en energiek voelt, op de manier die bij jou past.
Samenwerkingsverband Pijnpatiënten naar één stem
Dit samenwerkingsverband is er voor alle patiëntenorganisaties die te maken hebben met chronische pijnpatiënten, ongeacht de aandoening. Op deze website staat veel uitleg over chronische pijn, verhalen van ervaringsdeskundigen, tips en tools om er mee om te gaan. Er bestaat de mogelijkheid om een (online) cursus te volgen over dit onderwerp.
Voorlichtingsfilmpje chronische pijn
Hier vind je een kort Nederlandstalig filmpje van 6 minuten met duidelijke uitleg over chronische pijn. Dit kan ook heel handig zijn als u mensen uit uw omgeving wilt uitleggen wat er aan de hand is. Wilt u het filmpje in een andere taal bekijken, bijvoorbeeld pools of duits, dan kunt u onderstaande link gebruiken.
Change Pain tools
Samen succesvol zijn in ernstige chronische pijnbestrijding, daar staat CHANGE PAIN voor. Hun doel is om uw behoeften te begrijpen om zo oplossingen voor pijnbehandeling te ontwikkelen en te verbeteren. Dat doen ze door artsen te trainen en goed voor te lichten over pijnmedicijnen en pijnbehandeling. En door communicatiemiddelen te ontwikkelen voor u, waarmee u uw pijnbeleving eenvoudig met uw arts bespreekbaar maakt. Denk aan: pijnapp, pijndagboek, pijntoolkit en adviesflyers.
Pijn.nl
Op deze website kunt u informatie vinden over (chronische) pijn, de oorzaak van pijn en wat er aan pijn te doen is.
Filmpje over chronische bekkenpijn
Eén op de vijf vrouwen heeft chronische pijn in de bekkenbodem. De oorzaak van deze klachten kan zeer divers zijn, zoals overactieve bekkenbodem, triggerpoints, bekkenbodemmatje, zenuwschade, endometriose, verzakking of litteken na bevalling. Vijf vrouwen vertellen hun verhaal.