Diagnosefase
Diagnose-onderzoek
Over de diagnosefase
Tijdens de diagnostische fase wordt onderzocht of u blaaskanker heeft en, zo ja, welke vorm het betreft.
lees meerOver de diagnosefase
Wanneer u symptomen ervaart die mogelijk wijzen op blaaskanker, is het belangrijk om contact op te nemen met uw huisarts. Bij een verdenking op blaaskanker verwijst de huisarts u door naar een uroloog voor verder onderzoek.
Tijdens de diagnostische fase wordt onderzocht of u blaaskanker heeft en, zo ja, welke vorm het betreft. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen spierinvasieve en niet-spierinvasieve blaaskanker. Verschillende onderzoeken kunnen worden uitgevoerd, waaronder:
- bloedonderzoek;
- urineonderzoek;
- beeldvormend onderzoek, zoals een CT-scan of echografie;
- cystoscopie, waarbij de binnenkant van de blaas wordt bekeken met een camera.
Sneldiagnostiek
Als u in aanmerking komt voor sneldiagnostiek, kunnen alle onderzoeken op één dag worden uitgevoerd. Aan het einde van de dag krijgt u de uitslag: wel of geen verdenking op blaaskanker. Indien blaaskanker wordt vermoed, wordt u op de wachtlijst geplaatst voor een TURT-T operatie (Transurethrale Resectie van een Blaastumor). Normaal gesproken is de wachttijd ongeveer 4 weken.
Voorbereiding op het consult
Om een compleet beeld van uw gezondheid te krijgen, zal de arts vragen stellen over uw medische geschiedenis en huidige situatie. U kunt zich op dit gesprek voorbereiden door de volgende informatie mee te nemen:
- Een lijst van eerdere operaties.
- Een overzicht van medicijnen die u gebruikt.
- Informatie over andere ziekten en allergieën.
- Een beschrijving van uw levensstijl, zoals uw mate van lichaamsbeweging, rookgedrag, alcoholgebruik en eetgewoonten.
- Gedetailleerde informatie over uw huidige symptomen, inclusief hoe lang ze al aanwezig zijn.
Deze voorbereiding helpt de arts om een nauwkeurige diagnose te stellen en een passend behandelplan op te stellen. Het is ook handig om eventuele vragen die u heeft vooraf op te schrijven, zodat u niets vergeet tijdens het consult.
Bloedonderzoek
Bij bloedonderzoek wordt bloed afgenomen om verschillende waarden te meten, die kunnen bijdragen aan de diagnose. De resultaten van dit onderzoek helpen de arts om te bepalen welke aanvullende onderzoeken nodig zijn.
Urinecytologie
Bij urinecytologie wordt gekeken naar de aanwezigheid van kwaadaardige cellen in uw urine. Voor dit onderzoek vragen wij u een potje met uw urine in te leveren. Uw urine wordt in een centrifuge verwerkt.
lees meerUrinecytologie
Bij urinecytologie wordt gekeken naar de aanwezigheid van kwaadaardige cellen in uw urine. Voor dit onderzoek levert u een urinemonster in, dat in een centrifuge wordt verwerkt. Door het monster te draaien, worden vaste deeltjes naar de bodem van het buisje gescheiden. Deze cellen worden gekleurd met speciale stoffen en onder een microscoop onderzocht. Kwaadaardige cellen of voorstadia van kanker in de urinewegen kunnen op deze manier worden opgespoord.
Urinesediment
Het laboratorium onderzoekt uw urine op de aanwezigheid van niet-oplosbare stoffen, zoals bloedbestanddelen, stofwisselingsproducten, bacteriën of schimmels. Deze stoffen kunnen wijzen op een afwijking in de urinewegen.
Onderzoek Blaasonderzoek (cystoscopie)
Een cystoscopie is een kijkonderzoek waarmee de arts de binnenkant van de blaas bekijkt op afwijkingen. Dit gebeurt met een cystoscoop, een buisvormig instrument met een camera, dat via de plasbuis wordt ingebracht.
lees meerBeeldvormend onderzoek
Beeldvormend onderzoek wordt gebruikt om de locatie en grootte van tumoren in de blaas te bepalen en eventuele uitzaaiingen op te sporen.
lees meerBehandeling TUR-T
Een TUR-T (Transurethrale Resectie van de Tumor) is een operatie waarbij de arts via de plasbuis (urethra) verdachte weefsels uit de blaas verwijdert.
lees meerUitslag
Over het uitslaggesprek
Wanneer alle resultaten van de onderzoeken binnen zijn, heeft u een gesprek met de oncologisch uroloog. Tijdens dit gesprek worden de bevindingen besproken, eventuele aanvullende onderzoeken gepland en de mogelijke behandelopties uitgelegd.
lees meerOver het uitslaggesprek
Wanneer alle resultaten van de onderzoeken binnen zijn, heeft u een gesprek met de oncologisch uroloog. Tijdens dit gesprek worden de bevindingen besproken, eventuele aanvullende onderzoeken gepland en de mogelijke behandelopties uitgelegd. Het gesprek biedt een volledig overzicht van uw situatie, zodat u samen met de arts kunt beslissen over de volgende stappen.
Wat wordt besproken?
De volgende onderwerpen komen aan bod tijdens het uitslaggesprek:
- Resultaten van de onderzoeken. Bevindingen uit bloedonderzoek, urineonderzoek, beeldvormend onderzoek, cystoscopie en TUR-T.
- Type tumoren. Of het gaat om spierinvasieve of niet-spierinvasieve blaaskanker, en specifieke kenmerken van de tumor.
- Diagnose. De definitieve vaststelling van de aard en het stadium van de blaaskanker.
- Prognose en prognostische factoren. Wat u kunt verwachten op basis van uw diagnose en de factoren die van invloed zijn op uw vooruitzichten.
- Behandelplan. Een voorstel dat is opgesteld tijdens het multidisciplinair overleg tussen verschillende specialisten, zoals oncologisch urologen, radiotherapeuten en medisch oncologen. Dit behandelplan is afgestemd op uw specifieke situatie.
Het uitslaggesprek biedt u ook de gelegenheid om vragen te stellen en samen met de arts te bespreken welke behandeling het beste bij u past. Het is aan te raden om iemand mee te nemen naar dit gesprek, zodat u samen alles goed kunt onthouden en bespreken.
Indien gewenst kunt u nadien een gesprek hebben met een van de oncologie verpleegkundigen.
Behandelfase
Niet-spierinvasieve blaaskanker
Over de behandeling
De behandeling van niet-spierinvasieve blaaskanker is afhankelijk van de grootte, plaats en kwaadaardigheid van de tumor. Uw arts bespreekt de verschillende mogelijkheden en bepaalt samen met u het meest geschikte behandeltraject.
Behandeling TUR-T
Een TUR-T (Transurethrale Resectie van de Tumor) is een operatie waarbij de arts via de plasbuis (urethra) verdachte weefsels uit de blaas verwijdert.
lees meerBehandeling Blaasspoeling bij blaaskanker
Een blaasspoeling is een behandeling waarbij medicijnen rechtstreeks in de blaas worden ingebracht. Deze behandeling wordt vaak toegepast na een TUR-T om de kans op terugkeer van tumoren te verkleinen.
lees meerSpierinvasieve blaaskanker
Over de behandeling
Bij spierinvasieve blaaskanker wordt aanvullend onderzoek gedaan om te bepalen of de tumor is uitgezaaid.
lees meerOver de behandeling
Bij spierinvasieve blaaskanker wordt aanvullend onderzoek gedaan om te bepalen of de tumor is uitgezaaid. Op basis van de onderzoeksresultaten wordt samen met u een behandelplan opgesteld. De behandeling is afhankelijk van de aanwezigheid van uitzaaiingen:
- Curatieve behandeling. Deze behandeling is gericht op genezing.
- Palliatieve behandeling. Deze behandeling is gericht op het verlengen van leven, verzachten van klachten en remmen van de groei.
Behandeling Blaasverwijdering
Bij deze behandeling wordt uw blaas verwijderd. We vervangen uw blaas altijd door een nieuwe blaas of urinestoma. lees meerBehandeling Systeemtherapie bij blaaskanker
Chemotherapie is een behandeling met geneesmiddelen (cytostatica) die de kankercellen vernietigen of de groei ervan remmen.
lees meerBehandeling Bestraling bij blaaskanker
Blaaskanker kunnen we in sommige gevallen curatief bestralen (het doel is genezen). Als genezing niet meer mogelijk is bestralen we blaaskanker palliatief (het doel is de ziekte remmen en klachten verminderen).
lees meerOndersteunende zorg

Ondersteunende zorg Leven met kanker
We bieden leeftijdsspecifieke ondersteuning en werken met een vragenlijst om u op het juiste moment ondersteuning te bieden van de juiste zorgverlener.
lees meerPijn bij patiënten met kanker
Pijn is een veel voorkomend symptoom bij mensen met kanker. Pijn kan zelfs het eerste teken zijn van de ziekte. De pijnklachten kunnen toenemen in de loop van het ziekteproces. lees meerVoeding & kanker
Een behandeling tegen kanker kan uw eetlust beïnvloeden. lees meerVoeding & kanker
Een behandeling tegen kanker kan uw eetlust beïnvloeden. Veel patiënten met kanker hebben last van ongewenst gewichtsverlies. Dat kan onder andere komen door een lichamelijke reactie op de kanker. Gevolg hiervan is dat de stofwisseling verandert, wat invloed heeft op uw eetlust. Problemen met eten kunnen ook ontstaan door de bijwerkingen van de behandeling. Bijvoorbeeld veranderde smaak en reuk, misselijkheid, moeilijk slikken of een ontstoken mond. Indien u moeite heeft met voeding, dan kunt u met uw behandelend arts overleggen of u doorverwezen kunt worden naar een diëtiste. Diëtisten zijn gespecialiseerd in deze klachten en adviseren u voor, tijdens en na de behandeling over de juiste voeding zodat u zo goed mogelijk aan de behandeling kunt beginnen en na afloop zo snel mogelijk weer aansterkt.Lees meer: http://www.voedingenkankerinfo.nl/

Seksualiteit, intimiteit en vruchtbaarheid
Kanker en de bijbehorende behandelingen kunnen invloed hebben op uw seksualiteit. lees meerSeksualiteit, intimiteit en vruchtbaarheid
Het feit dat u kanker hebt of hebt gehad, kan ervoor zorgen dat u minder zin hebt in seks. En wanneer u een tumor heeft aan één van de geslachtsorganen, is de kans groot dat de ziekte of behandeling invloed heeft op uw seksueel functioneren. Het is daarom belangrijk om uw gevoelens over uw lichaam en het hebben van seks te delen met uw partner. Ook kunt u uw zorgen altijd delen met uw behandelend arts en/of verpleegkundige. Hij of zij kan u doorverwijzen naar een seksuoloog. Meer informatie vindt u op Kanker en seksualiteit.Vruchtbaarheid
Als u uw vruchtbaarheid dreigt te verliezen door ziekte of medicijngebruik, zijn er vruchtbaarheidsbesparende behandelingen die het vervullen van een kinderwens in de toekomst misschien toch mogelijk maken.Omgaan met emoties
Het krijgen van kanker, de behandeling en alles wat ermee samenhangt, is vaak ingrijpend. lees meerOmgaan met emoties
Pas na afloop van de behandeling beseft u vaak wat voor impact de ziekte op het leven van u én uw naasten heeft gehad en wellicht nog steeds heeft. Aandacht geven aan uw emoties is belangrijk, ook al zou u deze soms liever willen onderdrukken of vermijden. Geef uzelf en uw naasten de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen en probeer over uw gevoelens te blijven praten. Als u merkt dat uw klachten aanhouden, kunt u de hulp van de (medische) psycholoog of (medisch) maatschappelijk werk inschakelen.
Psychologische gevolgen van langer leven
Klinisch psycholoog Judith Prins vertelt in onderstaande video over de psychologische gevolgen van langer leven door nieuwe medicijnen. Dankzij de medicijnen leven sommige mensen met uitgezaaide kanker langer dan in eerste instantie werd gedacht. Dat is goed nieuws, maar het kan ook continue onzekerheid meebrengen.


Meer informatie:
Nazorgfase
Blaaskanker
Nazorgfase bij blaaskanker
Na de behandeling van blaaskanker blijft u onder regelmatige controle bij de oncologisch uroloog.
lees meerNazorgfase bij blaaskanker
Na de behandeling van blaaskanker blijft u onder regelmatige controle bij de oncologisch uroloog. Deze controles zijn bedoeld om:
- Het herstel te volgen.
- Te controleren of de kanker niet is teruggekeerd.
- Eventuele bijwerkingen van de behandeling te monitoren en te behandelen.
Controlefrequentie
- Eerste jaar: Iedere 3 maanden
- Tweede jaar: Iedere 6 maanden
- Derde t/m vijfde jaar: Jaarlijks
Expertisecentrum
Zeldzame aandoening
Zeldzame Aandoening Spierinvasief urotheelcarcinoom
In een landelijk erkend expertisecentrum kunnen patiënten met spierinvasief urotheelcarcinoom (een vorm van blaaskanker) terecht voor advies, onderzoek en behandeling. Deze aanvraag voor erkenning wordt door het Radboudumc ingediend bij het Ministerie van VWS.
lees meerZeldzame Aandoening Spierinvasief urotheelcarcinoom
In een landelijk erkend expertisecentrum kunnen patiënten met spierinvasief urotheelcarcinoom (een vorm van blaaskanker) terecht voor advies, onderzoek en behandeling. Deze aanvraag voor erkenning wordt door het Radboudumc ingediend bij het Ministerie van VWS.
Onze zorg en wetenschappelijk onderzoek
Patiënten met spierinvasief urotheelcarcinoom krijgen dezelfde onderzoeken en behandelingen als patiënten met spierinvasieve blaaskanker. Zie voor diagnose en behandeling hierboven in het zorgpad of bekijk de website Alles over urologie.
Naar deze vorm van blaaskanker wordt uitgebreid wetenschappelijk onderzoek gedaan.
Zeldzame aandoeningen
Het Radboudumc beschikt over 39 Erkende Expertisecentra voor Zeldzame Aandoeningen (ECZA). Door kennis en kunde over de aandoeningen te bundelen in expertisecentra, kunt u beter en sneller worden behandeld.
lees meer