Wat is bekkenpijn?
Bekkenpijn is pijn die in het gebied van het bekken/onderbuik wordt gevoeld. Dit kan meerdere oorzaken hebben.
lees meerBehandeling bekkenpijn
Er zijn verschillende behandelingen:
- Bekkenfysiotherapie
- Medicijnen
- Behandeling via het pijncentrum
- Operatie
Behandeling bekkenpijn
Er zijn op dit moment verschillende soorten behandelingen beschikbaar, niet voor iedereen is er dezelfde oplossing.
- Bekkenfysiotherapie
- Medicatie
- Behandeling via het pijnbehandelcentrum
- Operatie (Endometriose en Pelvic Congestion)
Behandeling via pijnbehandelcentrum
In een deel van de gevallen van bekkenpijn wordt de behandeling samen gedaan door het Multidisciplinair Pijncentrum. U krijgt dan een intake bij het pijnbehandelcentrum. Van te voren vragen we u vragenlijsten in te vullen. Via het pijnbehandelcentrum is het bijvoorbeeld mogelijk om de zogeheten pijnblokkades te geven of behandelingen door middel van pulsed radio frequency (PRF) te geven. Het kan ook zo zijn dat er een behandeling wordt gestart met medicatie, dit wordt een veel gevallen al opgestart via de gynaecoloog.
Niet iedere patiënt is gebaat bij deze behandelingen, vandaar dat u vooraf eerst door het pijnteam zal worden gezien en een inschatting wordt gemaakt wat het juiste behandeltraject is.
Onderzoek en diagnose
De diagnose stellen we aan de hand van uw klachten, lichamelijk onderzoek en aanvullende onderzoeken.-
We vragen u om een pijnscore (VAS) aan te geven op een schaal van 0 tot 10. Hierbij is 0 geen pijn en 10 de maximale pijn.
-
We vragen u om een plasdagboek bij te houden voordat u op uw eerste afspraak komt. Hierin schrijft u op wanneer u plast, hoeveel u plast, wat u drinkt en of u ook urine verliest (incontinentie).
ga naar het plasdagboek -
Bij de afspraak op de poli doen we een cystoscopie. Hierbij kijkt de arts met een cameraatje via de plasbuis in de blaas.
lees meer
Cystoscopie
Bij de afspraak op de poli doen we een cystoscopie. Hierbij kijkt de arts met een cameraatje via de plasbuis in de blaas. Voor dat de cystoscopie bij u wordt gedaan, mag u eerst plassen. De urine wordt opgevangen in een potje en verder nagekeken op onder andere ontstekingen en bloedcellen.
-
Soms is het nodig om aanvullend nog andere onderzoeken te doen.
lees meer
Aanvullend onderzoek
Soms is het nodig om aanvullend nog andere onderzoeken te doen, zoals een plastest (flowmetrie), bloedprikken, echo van de nieren of een urodynamisch onderzoek.
-
Als er meerdere specialisten betrokken zijn bij uw behandeling, zoals de gynaecoloog, bekkenfysiotherapeut of pijnarts, dan krijgt u vanuit die specialismen ook onderzoeken.
lees meer
Meerdere specialismen
Als er meerdere specialisten betrokken zijn bij uw behandeling, zoals de gynaecoloog, bekkenfysiotherapeut of pijnarts, dan krijgt u vanuit die specialismen ook onderzoeken. De resultaten worden dan in een multidisciplinair overleg (MDO) besproken. De diagnose en het gezamenlijke behandeladvies bespreken we daarna met u.