Patiëntenzorg Onderzoeken Blaasonderzoek (cystoscopie)

Wat is een cystoscopie?

Een cystoscopie is een kijkonderzoek van de blaas. Met een cystoscoop, een (flexibel) buisvormig instrument met een camera, bekijkt de arts via de plasbuis de binnenkant van de blaas voor de aanwezigheid van afwijkingen.

Contact

Polikliniek Urologie

Bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur.
(024) 361 38 03

Het onderzoek


Voor het onderzoek

Vaak moet u voor het onderzoek urine inleveren. Wij vragen u daarom met een volle blaas naar het ziekenhuis te komen. Tijdens het onderzoek hoeft alleen uw onderlichaam ontbloot te zijn. Probeer zo veel mogelijk te ontspannen. Het onderzoek gaat dan makkelijker.

Tijdens het onderzoek

Tijdens het onderzoek spuiten we een verdovende gelei in uw plasbuis, zodat het onderzoek soepel gaat. Hierna wordt de cystoscoop in uw blaas gebracht. lees meer

Tijdens het onderzoek

U ligt op de onderzoekstafel met de knieën uit elkaar en de benen wat hoger gespreid. We maken het gebied rondom uw geslachtsdeel schoon. Daarna spuiten we een verdovende gelei in de plasbuis, zodat het onderzoek soepel gaat. Het inspuiten kan vervelend voelen. Bij mannen is het inbrengen van de cystoscoop iets moeilijker dan bij vrouwen, omdat de plasbuis langer en bochtig is.

De cystoscoop

Hierna wordt de cystoscoop in uw blaas gebracht. Om de binnenkant van uw blaas goed te kunnen zien, vullen we uw blaas tijdens het onderzoek met steriel zoutwateroplossing. Dit doen we via de cystoscoop. Soms wordt uw blaas gespoeld. Door het inbrengen van de steriele zoutwateroplossing kunt u het gevoel krijgen dat u moet plassen. Waarschuw de uroloog als u uw plas niet kunt ophouden of als u pijn krijgt. Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten. U kunt tijdens het onderzoek meekijken op een beeldscherm.


Na het onderzoek

Meteen na het onderzoek krijgt u de uitslag. De uroloog bespreekt met u of u een behandeling krijgt en welke dat dan is. lees meer

Na het onderzoek

Wanneer krijgt u de uitslag?

Meteen na het onderzoek krijgt u de uitslag. De uroloog bespreekt met u of u een behandeling krijgt en welke dat dan is. Na afloop van het onderzoek kunt u meteen naar huis of terug naar de verpleegafdeling.

Bijwerkingen

Om klachten zoveel mogelijk te voorkomen kunt u het beste veel drinken. Na het onderzoek kan het gevoel om te plassen anders zijn dan u gewend bent. Ook kan er wat bloed in uw urine zitten. Dit gaat meestal na een paar uur weg.

Meer informatie


Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: C
Verdieping: 0
Route: 725

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw C, Verdieping 0 en volg route 725

Hans (77) over een nieuwe urinetest: ‘Een geweldige vinding, veel minder belastend’

In 2017 werd bij componist en producer Hans (77) blaaskanker vastgesteld. Na een geslaagde operatie staat er vier keer per jaar een controleafspraak in het Radboudumc in zijn agenda. Hans legt uit hoe blij hij is met een nieuwe urinetest. 


Afdeling Urologie

De specialisten van de afdeling Urologie onderzoeken en behandelen patiënten met aandoeningen aan de nieren, urinewegen of geslachtsorganen.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet