Wat is astma?

Astma is een ziekte waarbij de spieren in de luchtweg verkrampen. Dit maakt de luchtwegen smaller (vernauwing) waardoor de ademhaling moeilijker wordt. Er bestaan meerdere soorten astma die op verschillende manieren behandeld worden. 

Bij astma is sprake van een ontsteking van de luchtwegen. Dit is een steriele ontsteking (zonder virussen of bacteriën). Astma is een soort chronische irritatie van de luchtwegen, waarbij het slijmvlies van de luchtwegen gezwollen is door de ontsteking. Bovendien is het slijmvlies van de luchtweg extra kwetsbaar en zijn de luchtwegen extra prikkelbaar. De spieren in prikkelbare luchtwegen trekken zich sneller samen. Dit zorgt voor een vernauwing van de luchtwegen, deze is tijdelijk, maar kan in zeldzame gevallen ook blijven bestaan.

Astma komt vaak al vanaf de geboorte voor maar wordt meestal pas zichtbaar op peuter- of kleuterleeftijd, maar kan  ook op latere leeftijd ontstaan (late onset astma). Astma ontstaat en wordt erger door (nog onbekende genetische) aangeboren factoren en omgevingsfactoren. Denk bij omgevingsfactoren bijvoorbeeld aan allergische prikkels (huisstofmijt, pollen of een huisdier), prikkelende dampen en gassen, het klimaat, fijnstof en sigarettenrook. 

Ernst van de aandoening

In de meeste gevallen is astma goed te behandelen met medicatie en verdwijnen de klachten. We noemen dit goed gecontroleerd astma. U heeft geen of weinig klachten.

In 15-20% van de gevallen is er sprake van moeilijk behandelbaar astma, waarbij er nog externe factoren aanwezig zijn die de ziekte verergeren. Deze factoren zijn bijvoorbeeld het verkeerd gebruik van inhalatiemedicatie, ernstig overgewicht of blijvende blootstelling aan allergische prikkels. In 3.6% van de gevallen is er sprake van ernstig astma. Hierbij is er al geprobeerd de externe factoren aan te pakken, maar zonder effect. In dit geval wordt gekeken of biologicals een optie zijn.


Wat is astma?

Een van de meest voorkomende longziekte is astma. Het is een longziekte waarbij de uitademing verstoord raakt door vernauwing van luchtwegen.

lees meer

Klachten

Symptomen treden overdag, maar ook ‘s nachts en bij inspanning op. De belangrijkste klachten bij astma zijn:

  • hoesten
  • benauwdheid
  • een piepende ademhaling
  • ophoesten van slijm
  • een zwaar gevoel op de borst
  • vaak terugkerende of langdurige klachten van de neus- en bijholten, zoals bijvoorbeeld chronisch dichtzittende neus- of bijholten bij verkoudheid

Onderzoeken

  • We doen blaastesten waarbij we kijken hoeveel longinhoud u heeft en hoe snel u kunt in- en uitademen.

    lees meer


Behandeling

De behandeling van astma bestaat met name uit inhalatiemedicatie. Via het Radboud en van uw apotheek kunt u uitleg krijgen over een juiste inhalatietechniek.

lees meer

Behandeling

De behandeling van astma bestaat met name uit inhalatiemedicatie. Via het Radboud en van uw apotheek kunt u uitleg krijgen over een juiste inhalatietechniek. Ook neus- of hooikoortsklachten worden behandeld met een neusspray en anti-allergie tablet. Het is van belang om contact met stoffen waar u allergisch voor bent te vermijden. Het kan zijn dat u hiervoor uw inrichting in huis moet aanpassen of afscheid moet nemen van een huisdier. Daarnaast zijn er nog een aantal andere medicijnen die door uw arts kunnen worden voorgeschreven in specifieke gevallen (zoals medicijnen voor terugkerende infecties en zuurbranden).



Behandeling Longrevalidatie

Longrevalidatie richt zich op het verbeteren van het lichamelijk functioneren, het verminderen van klachten en beperkingen en het verbeteren van de kwaliteit van leven.

lees meer

Astma en zwangerschap

Bent u zwanger en heeft u astma? Dan is het extra belangrijk om uw aandoening goed onder controle te krijgen. De meeste astmamedicijnen zijn veilig om te gebruiken en het is belangrijk dat uw kindje geen zuurstoftekort krijgt. Laat u dus goed controleren.

Afdeling Longziekten

Onze afdeling is gespecialiseerd in onderzoek en behandeling bij (chronische en/of complexe) longaandoeningen.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet