De geschiedenis van Neurologie
In 1954 wordt Sjef Prick de eerste hoogleraar Neurologie en Psychiatrie. Otto Hommes, vanaf 1966 Chef de Clinique van de Neurologie, is de eerste die in Nijmegen aandacht vraagt voor epilepsie. In 1957 voegt de neurologe Hennie Schoonderwaldt zich bij Hommes met als expertise cerebrovasculaire aandoeningen (beroertes) en geriatrische neurologische ziektebeelden. In 1968 wordt de subafdeling Kinderneurologie opgericht.
Servaas Notermans wordt in 1969 lector en hoofd van de afdeling Klinische Neurofysiologie. In 1972 start de neuromusculaire werkgroep (NMWG), die landelijke aandacht krijgt, met Ed Joosten en Fons Gabreëls als kartrekkers. In 1974 is het nieuwe Neurologisch Instituut een feit. Gabreëls wordt in 1980 hoogleraar Kinderneurologie.
In 1979 wordt Bento Schulte benoemd tot hoogleraar Neurologie en Psychiatrie, een jaar na het plotseling overlijden van Sjef Prick. In 1986 komt het Interdisciplinair KinderNeurologisch Centrum (IKNC) tot stand, met stafleden van Kindergeneeskunde en Kinderneurologie. George Padberg wordt hoogleraar Klinische Neurologie en hoofd van de gelijknamige afdeling.
In 2001 wordt Jan Rotteveel hoogleraar Kinderneurologie en hoofd van de afdeling IKNC. In 2008 wordt hij opgevolgd door Michel Willemsen. In 2003 wordt Baziel van Engelen bijzonder hoogleraar Neuromusculaire Ziekten. Bas Bloem wordt in 2008 hoogleraar Neurologische Bewegingsstoornissen. Hij richt het Parkinson Centrum Nijmegen (ParC) op. In 2013 gaat George Padberg met emeritaat; in 2015 wordt hij opgevolgd door Karin Klijn. Frank de Leeuw wordt in 2016 benoemd tot hoogleraar Cerebrovasculaire ziekten.
Bekijk hier de uitgebreide geschiedenis van Neurologie (pdf)