Over CMO Radboudumc
De CMO Radboudumc is een lokale commissie van het Radboudumc dat een bepaald type niet-WMO onderzoek beoordeelt (alleen voor Radboudumc).
Contact
Heeft u vragen? Neem dan contact op met het secretariaat:
T (024) 361 31 54
E METCoost-en-CMO@radboudumc.nl
Postadres
Radboudumc
Huispost 348
METC Oost-Nederland
Postbus 9101, 6500 HB Nijmegen
Bezoekadres
Radboudumc
METC Oost-Nederland
Tandheelkunde gebouw
Philips van Leydenlaan 25
6525 EX Nijmegen
Route 355
Openingstijden
- Maandag t/m donderdag
8.00-16.00 uur (op vrijdagen is het secretariaat afwezig)
- Telefonisch bereikbaar:
9.00-12.00 uur (ma t/m do)
Adviseur
Dr. mr. F.M. van Agt
Secretarissen
drs. L.M. Damen
dr. ir. M. Verlaan
dr. M.M.J. van Heesch
dr. C. Dullemeijer
dr. A. van Stuyvenberg – Neerincx
Teamleider/bedrijfsvoerder
Y.G.A. van der Cruysen
Secretaresses
P. Delhaye-Eller
K. Schutte
T. Rietveld
Voorzitters
Dr. J. Deinum, voorzitter
Niet-WMO-onderzoek
Amendement op niet-WMO-onderzoek
Wilt u een niet-WMO-onderzoek (dat wordt uitgevoerd in het Radboudumc en/of wordt verricht door onderzoekers uit het Radboudumc) tussentijds wijzigen, dan moet u dat in bepaalde gevallen vooraf als amendement ter beoordeling aan de CMO Radboudumc of aan de METC voorleggen.
lees meerAmendement op niet-WMO-onderzoek
Welke amendementen op niet-WMO-onderzoek moet u voorleggen?
Een amendement op een niet-WMO-onderzoek moet aan de CMO Radboudumc worden voorgelegd als:
- Door de wijziging bestaat de kans dat in het onderzoek tot dan toe onbekende gegevens over de (toekomstige) gezondheidstoestand van een onderzoekdeelnemer (of zijn bloedverwanten) gegenereerd worden.
- Door de wijziging bevat het onderzoek potentieel maatschappelijk gevoelige aspecten waarover binnen de samenleving verschillende levensbeschouwelijke of morele opvattingen bestaan ten aanzien van de toelaatbaarheid ervan.
Een amendement op een niet-WMO-onderzoek moet aan de METC Oost-Nederland worden voorgelegd als:
- Aan een niet-WMO onderzoek nieuwe (mogelijk) WMO-plichtige onderzoekshandeling(en) worden toegevoegd (zie toelichting op de WMO).
Hoe kunt u een amendement op niet-WMO-onderzoek voorleggen?
De documenten voor een amendement moet u in CMO-Online digitaal indienen (zie instructie). Heeft u van het niet-WMO-onderzoek dat u wilt wijzigen nog geen dossier in CMO-Online, dan maakt u eerst een nieuw dossier aan. De volgende documenten moet u uploaden:
- Aanbiedingsbrief met een beschrijving van:
- de wijziging(en)
- de reden(en) voor de wijziging(en)
- bij meer dan één wijziging: een samenvatting van de wijzigingen
- de gevolgen van de wijziging(en) voor de proefpersonen;
- gewijzigde onderzoeksdocumenten met daarin gemarkeerd wat er gewijzigd is d.m.v. track-changes
Beoordeling amendement
Amendementen worden doorgaans beoordeeld in een klein comité. Een ingrijpend amendement bespreekt de CMO Radboudumc in een reguliere vergadering. Is dat het geval, dan informeren we u daarover. Het kan zijn dat de commissie vragen of opmerkingen heeft over het amendement voordat zij een verklaring afgeeft over het amendement.
Onderzoek uitvoeren in nieuw centrum
Wilt u uw niet-WMO-onderzoek uitvoeren in een extra centrum, dan hoeft u dit niet aan de CMO Radboudumc voor te leggen. U moet in het betreffende nieuwe deelnemende centrum nagaan of voor de uitvoering van uw niet-WMO-onderzoek een beoordeling door de niet-WMO-toetsingscommissie ter plekke vereist is.
Welk niet-WMO-onderzoek moet worden getoetst?
Niet-WMO-onderzoek moet door de CMO Radboudumc getoetst worden als hierin patiënten van het Radboudumc worden betrokken en: het aan bepaalde criteria voldoet. Twijfelt u over de toetsplichtigheid van uw niet-WMO-onderzoek, dan kunt de CMO Radboudumc verzoeken hierover een uitspraak te doen.
lees meerWelk niet-WMO-onderzoek moet worden getoetst?
Niet-WMO-onderzoek moet door de CMO Radboudumc worden getoetst in de volgende gevallen:
- Het onderzoek brengt de niet-verwaarloosbare kans mee dat nieuwe bevindingen gegenereerd worden over de (toekomstige) gezondheidstoestand van de deelnemers (of hun bloedverwanten).
- Het onderzoek is maatschappelijk controversieel: het bevindt zich op een onderzoeksterrein waarover binnen de samenleving verschillende levensbeschouwelijke of morele opvattingen bestaan ten aanzien van de toelaatbaarheid ervan.
Twijfelt u over de toetsplichtigheid van uw niet-WMO-onderzoek, dan kunt de CMO Radboudumc verzoeken hierover een uitspraak te doen. Gebruik hiervoor de model aanbiedingsbrief toetsing niet-WMO-onderzoek (sla het bestand eerst op, voor u het invult en terugstuurt). Licht in deze brief toe wat de reden is voor uw twijfel. Bekijk ook de uitgebreide instructie voor CMO-Online. Is uw niet-WMO-onderzoek niet toetsplichtig, dan hoeft u het onderzoek niet bij de CMO Radboudumc in te dienen. Informatie over de wet- en regelgeving m.b.t. niet-WMO-plichtig onderzoek en het beleid van het Radboudumc daaromtrent kunt u vinden in het Integraal Kwaliteitssysteem wetenschappelijk onderzoek (IKS). Heeft u voor publicatie een verklaring nodig, dan kunt u hiervoor bij METC Oost-Nederland een niet-WMO-verklaring aanvragen.
Wie kan niet-WMO-onderzoek indienen?
In twee gevallen kunt u voor het toetsen van uw niet-WMO-onderzoek bij de CMO Radboudumc terecht. lees meerWie kan niet-WMO-onderzoek indienen?
In twee gevallen kunt u voor het toetsen van uw niet-WMO-onderzoek bij de CMO Radboudumc terecht:- U bent als onderzoeker verbonden aan het Radboudumc
- In uw onderzoek worden patiënten van het Radboudumc betrokken
Hoe kunt u niet-WMO-onderzoek indienen?
Wilt u een toetsplichtig niet-WMO-onderzoek gaan doen, dien dan een digitaal beoordelingsverzoek in via CMO-Online.
lees meerHoe kunt u niet-WMO-onderzoek indienen?
Wilt u een toetsplichtig niet-WMO-onderzoek gaan doen, dien dan een digitaal beoordelingsverzoek in via CMO-Online (kies voor ‘nieuw dossier aanmaken’). Het beoordelingsverzoek moet bestaan uit een aanbiedingsbrief toetsing niet-WMO-onderzoek (sla het bestand eerst op, voor u het invult en terugstuurt) en een onderzoeksprotocol en indien aanwezig een proefpersoneninformatie. Bekijk ook de uitgebreide instructie voor CMO-Online.
Beoordeling WMO-plicht
Soms is niet direct duidelijk of een onderzoek onder de WMO valt. Bij twijfel kunt u de toelichting op de WMO raadplegen of uw vraag voorleggen aan de METC Oost-Nederland via CMO-Online. Ook als het al duidelijk is dat het onderzoek niet-WMO-plichtig is maar u hier een bevestiging van wilt ontvangen, kunt u via deze procedure een niet-WMO-verklaring aanvragen.
lees meerBeoordeling door CMO Radboudumc
Onderzoek met biobanking
Onderzoek met biobanking moet door de CMO Radboudumc worden beoordeeld.-
Wilt u een biobank instellen? Dien dan een digitaal beoordelingsverzoek in bij de CMO.
lees meer