Netwerkstrategie
Het Radboudumc gelooft in de kracht van samenwerking in netwerken. Daarom bouwen wij onder andere aan een academisch medisch netwerk. Ook in 2019 zetten wij verschillende stappen in samenwerkingen in onze regio en daarbuiten.Impact 2019
Op deze webpagina's leest u welke impact het Radboudumc in 2019 heeft gehad.'Samenwerking krijgt steeds meer vorm'
Welke concrete stappen maakte het Radboudumc in 2019 op het gebied van samenwerking? Beleidsadviseur strategieontwikkeling Esther van den Berg vertelt over de belangrijkste mijlpalen en werpt een blik op de toekomst. lees meerSamenwerken in netwerken
Onze samenwerkingen met Maastricht UMC+, zorginstellingen, huisartsen en andere partners in de regio kregen in 2019 verder vorm. lees meerSamenwerken in netwerken
Onze samenwerkingen met Maastricht UMC+, zorginstellingen, huisartsen en andere partners in de regio kregen in 2019 verder vorm. In Nederland, maar ook bijvoorbeeld met zorginstellingen in Duitsland. In 2019 ging het X-team van start in het Radboudumc. Dit team van ervaren adviseurs ondersteunt en ontlast (zorg)professionals bij het realiseren van samenwerkingsinitiatieven binnen het academisch medisch netwerk waaraan het Radboudumc bouwt.
Academisch Medisch Netwerk: samenwerking in de regio
Het Academisch Medisch Netwerk is een samenwerkingsverband van ziekenhuizen in Oost- en Midden-Nederland. Wij hebben elkaar gevonden in een gedeelde ambitie: samen bouwen aan de gezondheidszorg van de toekomst, voor alle patiënten in onze regio. Daar gaan we vol voor, onder meer via het delen van kennis, het stroomlijnen van zorgprocessen en gezamenlijke initiatieven op het gebied van onderzoek en innovatie. Het AMN bestaat momenteel uit het Radboudumc, Bernhoven, CWZ, Elkerliek, JBZ, Maasziekenhuis Pantein, Radboudumc, Rijnstate en de Sint Maartenskliniek.
In 2019 gaven we het Academisch Medisch Netwerk verder vorm met deze ziekenhuizen. Het Radboudumc neemt het voortouw in dit netwerk, dat altijd start met een gezamenlijke visie en gedeelde waarden, en met respect voor ieders kracht, profiel en identiteit. In 2019 werd bij alle ziekenhuizen een AMN-coördinator aangesteld. Via hen kunnen we makkelijk en snel verbindingen leggen tussen de ziekenhuizen en professionals. Ook pakten we samen enkele randvoorwaarden op om onze samenwerking succesvol te maken. Zo zijn alle ICT-managers van het netwerk bij elkaar gekomen rondom de digitalisering van het AMN. Samen pakken we thema’s op als uitwisseling van gegevens, multidisciplinaire overleggen op afstand, et cetera.
Ook is in 2019 het X-team van start gegaan binnen het Radboudumc. Dat bestaat uit collega’s met verschillende expertise zoals financiën, Human Resources en ICT. Zij beoordelen bijvoorbeeld mee of een samenwerking kan werken, en helpen om initiatieven verder vorm te geven.
Academische Alliantie met Maastricht UMC+
We hebben een strategische samenwerking met Maastricht UMC+, die noemen we: de Academische Alliantie. Samen nemen we het voortouw in het vormgeven van de duurzame gezondheidszorg van de toekomst.
We vullen elkaar aan en versterken elkaar op zorg, onderwijs en onderzoek. In deze intensieve, organisatiebrede samenwerking gaat het om:
- krachten op gezamenlijke focusgebieden bundelen;
- het aanvullen en versterken van elkaars zorg, onderzoek en onderwijs;
- samenwerking binnen een groter netwerk van regionale partners e ondersteunen.
Samen streven we ernaar gezamenlijk innovaties voor hoogstaande kwaliteit en duurzaamheid van zorg te realiseren en als aanjager, ontwikkelaar en kenniscentrum in onze (gezamenlijke) netwerken te fungeren. We maken verbindingen waar dat kan, met elkaar en met onze achterliggende regionale netwerken. Door expertise, kennis en kunde te delen met onze partners zijn we de academische motor in de regio die ons verbindt en ook daarbuiten. Hierbij zijn we aanjager en initiatiefnemer in het tot stand brengen van deze regionale verbindingen. Dat is ook precies de rol die het Ministerie van VWS van een umc verwacht: het aanjagen van netwerkvorming en samenwerking. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat onderzoeksvragen (van bijvoorbeeld regiopartners) leiden tot kennis en nieuwe inzichten, die we (versneld) inzetten bij onze regionalen samenwerkingspartners. Zo krijgen patiënten kwalititatief hoogstaande, innovatieve zorg, die beter toegankelijk is.
Onze samenwerking met Maastricht UMC+ kreeg steeds verder vorm in 2019. Zo sloten we nieuwe samenwerkingsovereenkomsten op het gebied van klinische genetica en myotone dystofie (een zeldzame, erfelijke spierziekte). Eind 2019 waren er 13 samenwerkingsovereenkomsten, waren er voor ongeveer vijf samenwerkingsinitiatieven overeenkomsten in voorbereiding en verkenden we 11 nieuwe samenwerkingen.
Transmurale samenwerking
In 2019 was ons beleid klaar over onze transmurale samenwerking. 'Transmuraal' betekent 'over de muren heen'. Daarmee bedoelen we dus de samenwerking met bijvoorbeeld huisartsen, verloskundigen, specialisten ouderengeneeskunde, wijkverpleegkundigen en de GGD. In ons beleid hebben we vastgelegd wat onze ambities zijn op het gebied van transmurale samenwerking. Bijvoorbeeld over het transmuraal perspectief in onze zorg (aandacht voor de context), innovatie, een transmuraal patiëntendossier en ‘lijnoverstijgend’ perspectief in opleiding, onderwijs en onderzoek.
In 2019 bracht onze regiegroep Transmurale Samenwerking alle samenwerkingsinitiatieven in kaart. Wat doen we al? Zijn we geen wielen opnieuw aan het uitvinden? Zo'n overzicht is nodig, want we willen betere verbindingen leggen. Zodat patiënten de juiste zorg, op de beste plek krijgen. De regieroep richtte daarom ook een overleg in met onder andere medisch specialisten, een specialist Ouderengeneeskunde, fysiotherapeut, verpleegkundigen en een huisarts.
In 2019 gaven we samen met onze partners verder invulling aan onze transmurale samenwerking. Zo ondertekenden we een intentieverklaring om nauwer te gaan samenwerken met ZZG Zorggroep. Voor huisartsen richtten we teleconsultatie in op het gebied van klinische genetica: dankzij online contact via onze specialisten kan de huisarts voortaan zelf de patiënten goed informeren over risico's op een erfelijke ziekte én beter inschatten of verwijzing naar het ziekenhuis voor de patiënt zinvol is. In 2020 komt deze functionaliteit voor alle specialismen beschikbaar. Een ander voorbeeld: oudere patiënten met lichte beperkingen na een beroerte, gaan sinds 2019 binnen 24 uur naar het ZZG Herstelcentrum, zodat ze zo snel mogelijk aan hun herstel kunnen werken en weer naar huis kunnen. Voorheen lagen zij gemiddeld zes dagen in het Radboudumc voordat zij naar huis konden. Andere mijlpalen uit 2019:
- De ziekenhuisverplaatste zorg kwam voor steeds meer patiënten beschikbaar; dit is zorg thuis door de thuiszorg, onder verantwoordelijkheid van de medisch specialist.
- Er startte een gezamenlijke opleiding voor huisartsen en kinderartsen; dit helpt om van elkaar te leren.
- Er werden regionale afspraken gemaakt voor kwetsbare ouderen in de spoedzorg.
- We ondertekenden met vele andere partners in de regio een regionaal preventieakkoord.