Let op: dit onderzoek is gearchiveerd omdat deelname niet meer mogelijk is of omdat het onderzoek is afgerond maar tijdelijk nog beschikbaar is voor inzage.

Doelstellingen
De diagnose van cerebrale amyloïd angiopathie wordt momenteel gesteld op basis van kenmerken op een hersenen-MRI. Helaas kan deze diagnose pas in een relatief laat stadium gesteld worden. Om de diagnose eerder en preciezer te kunnen stellen, worden nieuwe biomarkers (alarmstoffen) gezocht. lees meerMeedoen met dit onderzoek?
Wij zoeken mensen met cerebrale amyloïd angiopathie, mensen met een bloeding in de diepe delen van de hersenen, mensen met de ziekte van Alzheimer en gezonde mensen.
lees meerMeedoen met dit onderzoek?
Op dit moment is het onderzoek afgelopen. Indien we starten met een nieuw onderzoek zal dit op deze pagina komen te staan.
Contact over meedoen aan onderzoek
Het BIONIC-project is afgelopen, maar u kunt contact met ons opnemen als u mee wilt doen aan nieuw onderzoek.
contactformulier


Informatie over ruggenprik
Start- en einddatum
- Startdatum: 1 april 2018
- Einddatum: 1 januari 2023
Proefschrift Anna de Kort
Cerebral amyloid angiopathy: novel insights on prevalence and fluid biomarkers
naar het proefschriftNieuws

Betere biomarkers nodig voor CAA Kwart 55plussers heeft CAA maar diagnose is moeilijk vast te stellen
18 april 2024Ongeveer een kwart van de 55plussers heeft de aandoening, blijkt uit promotieonderzoek van Anna de Kort aan het Radboudumc. Betere biomarkers zijn nodig voor een snellere en goede diagnose.
lees meerRadbode: Een hersenbloeding zonder het te weten
Radbode is het personeelsblad van het Radboudumc. lees artikelDe projecten

BIONIC project
De diagnose van cerebrale amyloïd angiopathie berust momenteel op de 'Boston criteria', welke gebaseerd zijn op kenmerken op een MRI van de hersenen. Kenmerken op de MRI zijn echter een relatief late en indirecte verschijnselen van cerebrale amyloïd angiopathie. lees meer
CAFE project
In het CAFE project zijn wij ook op zoek naar nieuwe alarmstoffen (biomarkers) voor CAA in hersenvocht en bloed. Wij werken samen met een partner in de Verenigde Staten om op zoek te gaan naar nieuwe signaalstoffen in een ratmodel van de ziekte CAA. lees meer
SCALA project
In het SCALA project zijn wij ook op zoek naar nieuwe alarmstoffen (biomarkers) voor CAA in hersenvocht en bloed. Bij deze studie gaan wij de verschillende soorten amyloïd-bèta die voorkomen in het hersenvocht onderzoeken. lees meerSubsidieverstrekkers

Subsidieverstrekker BIONIC Deltaplan Dementie

Externe partner Leids Universitair Medisch Centrum
Prof. dr. Marieke Wermer en Dr. Gisela Terwindt.
Externe partner ADx Neurosciences
Dr. Hugo VanderStichele.
Externe partner Universiteit van Gothenburg
Dr. Erik Portelius.
External partner University of Rhode Island
Dr. William E. Van Nostrand.