Let op: dit onderzoek is gearchiveerd omdat deelname niet meer mogelijk is of omdat het onderzoek is afgerond maar tijdelijk nog beschikbaar is voor inzage.
Doelstellingen
De diagnose van cerebrale amyloïd angiopathie wordt momenteel gesteld op basis van kenmerken op een hersenen-MRI. Helaas kan deze diagnose pas in een relatief laat stadium gesteld worden. Om de diagnose eerder en preciezer te kunnen stellen, worden nieuwe biomarkers (alarmstoffen) gezocht. lees meerDoelstellingen
De diagnose van cerebrale amyloïd angiopathie wordt momenteel gesteld op basis van kenmerken op een hersenen-MRI. Helaas kan deze diagnose pas in een relatief laat stadium gesteld worden. Om de diagnose eerder en preciezer te kunnen stellen, worden nieuwe biomarkers (alarmstoffen) gezocht.
Een gezond stelsel van bloedvaten is belangrijk voor het goed functioneren van onze hersenen. Stapeling van het zogenaamde ‘amyloïd-bèta’ eiwit leidt tot een aantasting van bloedvaten in de hersenen. Dit is een belangrijke oorzaak van verlies aan hersenfuncties en kleine (zogenaamde micro-) of grote hersenbloedingen bij ouderen en bij patiënten met de ziekte cerebrale amyloïd angiopathie (CAA) of de ziekte van Alzheimer. Een tweede belangrijke oorzaak van aantasting van bloedvaten in de hersenen is hoge bloeddruk. Het is nog niet mogelijk om bij individuele patiënten met zekerheid vast te stellen in hoeverre deze beide oorzaken bijdragen aan schade aan de bloedvaten.
De stapeling van het amyloïd-bèta eiwit kan tijdens het leven niet met zekerheid worden vastgesteld. In dit onderzoek wordt gezocht naar betere methoden om de stapeling van dit eiwit in de bloedvaten van de hersenen tijdens het leven wél aan te tonen. De beschikbaarheid van deze methoden zal beter kunnen vaststellen bij welke patiënten het amyloïd-eiwit een rol speelt, en zal daarmee de kansen vergroten dat geschikte behandelingen ontwikkeld kunnen worden.
Momenteel lopen er drie onderzoeken die allen tot doel hebben om (verschillende) alarmstoffen (ook wel biomarkers genoemd) voor de stapeling van het amyloïd-bèta eiwit in de bloedvaten van de hersenen te onderzoeken. De onderzoeken dragen de afkortingen BIONIC, CAFE en SCALA. In deze onderzoeken wordt gezocht naar alarmstoffen in hersenvocht en bloed.
Een plakje hersenweefsel van een patiënt met CAA onder de microscoop. Er is een kleuring gedaan waardoor het amyloïd eiwit zichtbaar is (anti-amyloid-bèta eiwit kleuring), deze heeft hierdoor een bruine kleur. De pijl staat bij een (dwarsdoorsnede van) een bloedvat met daarin stapeling van amyloïd in de bloedvatwand.
Een MRI-scan van een patiënt met CAA. Dit is een dwarsdoorsnede van de hersenen. De hersenen zijn grijs gekleurd. De bolvormige, kleine, zwarte vlekjes zijn microbloedingen. De pijl staat gericht op één van deze microbloedingen (MRI SWI-sequentie).
Meedoen met dit onderzoek?
Wij zoeken mensen met cerebrale amyloïd angiopathie, mensen met een bloeding in de diepe delen van de hersenen, mensen met de ziekte van Alzheimer en gezonde mensen.
lees meerContact over meedoen aan onderzoek
Het BIONIC-project is afgelopen, maar u kunt contact met ons opnemen als u mee wilt doen aan nieuw onderzoek.
contactformulier
Informatie over ruggenprik
Start- en einddatum
- Startdatum: 1 april 2018
- Einddatum: 1 januari 2023
Proefschrift Anna de Kort
Cerebral amyloid angiopathy: novel insights on prevalence and fluid biomarkers
naar het proefschriftNieuws
Betere biomarkers nodig voor CAA Kwart 55plussers heeft CAA maar diagnose is moeilijk vast te stellen
18 april 2024Ongeveer een kwart van de 55plussers heeft de aandoening, blijkt uit promotieonderzoek van Anna de Kort aan het Radboudumc. Betere biomarkers zijn nodig voor een snellere en goede diagnose.
lees meer