

Over de scholing
In deze training krijgen zorgverleners handvatten over hoe te handelen bij een onverwachte patiënt met virale hemorragische koorts (VHK), aangepast op de setting van de zorginstelling. Voor groepen van minimaal 10 en maximaal 20 zorgverleners.
lees meerIn het kort
-
Alle zorgverleners die in aanraking kunnen komen met een onverwachte patiënt met een verdenking VHK.
lees meer
Doelgroep
Voor groepen zorgverleners die in aanraking kunnen komen met een onverwachte patiënt met een verdenking VHK, zoals:
- Verpleegkundigen en artsen van de spoedeisende hulp
- Huisartsen en doktersassistentes
- Arts-microbiologen
- Deskundigen infectiepreventie
- Polimedewerkers
- Andere geïnteresseerden
-
Minimaal 10, maximaal 20 zorgprofessionals per groep, gemixte samenstelling van expertises wordt aangeraden.
-
De scholing zelf duurt ongeveer 4 uur, het programma is in overleg. De scholing vraagt ook voorbereidingstijd van de zorginstelling, zoals het delen en bespreken van de lokale protocollen en procedures met de docenten.
-
Een halve dag training met twee trainers begint vanaf €2000. Het is mogelijk om (een deel van) de kosten te dekken via OTO-gelden.
-
Accreditatie kan aangevraagd worden bij de VHIG.
-
De datum wordt in overleg besloten.
-
Op locatie van de zorginstelling of in de high-level isolation unit van het Radboudumc.
-
Neem contact op met Manon Tingen-Wieland, deskundige Infectiepreventie.
024 361 93 00
Programma
Het programma wordt in overleg samengesteld, zodat het volledig aansluit bij de behoeften van de deelnemers. De training duurt doorgaans een halve dag. Het eerste deel van de sessie is gewijd aan theorie. Hier worden de belangrijkste concepten en principes van VHK uitgelegd, wat een stevige basis legt voor de rest van de training. Deelnemers krijgen inzicht in de basisprincipes van VHK, toegespitst op de protocollen geldend in de zorginstelling waar de training plaatsvindt.
Na de theoretische verdieping volgt het tweede deel van de training, waarin de deelnemers hun kennis meteen in de praktijk kunnen brengen. Door middel van een praktische oefening krijgen ze de kans om een realistische situatie na te spelen. Dit zorgt ervoor dat de opgedane kennis niet alleen theoretisch blijft, maar direct bruikbaar is in de praktijk.
Leerdoelen
De leerdoelen worden op voorhand afgestemd. Ter inspiratie hier enkele voorbeelden.
lees meerLeerdoelen
De leerdoelen worden op voorhand afgestemd. Voorbeelden van leerdoelen zijn:
- Duidelijkheid over taken en verantwoordelijkheden
De deelnemers kunnen de taken en verantwoordelijkheden van de betrokken medewerkers duidelijk omschrijven en deze effectief toewijzen aan de juiste teamleden. - Correcte routing van de patiënt
De deelnemers kunnen de juiste stappen volgen en de patiënt adequaat routen, met speciale aandacht voor de noodzakelijke procedures bij (verdenking van) VHK, zodat veilige zorgverlening wordt gewaarborgd. - Oefenen met persoonlijke beschermingsmiddelen
De deelnemers kunnen de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) correct gebruiken om zichzelf en anderen te beschermen. - Oefenen met opruimen van lichaamsvloeistoffen
De deelnemers kunnen volgens de geldende richtlijnen veilig en effectief lichaamsvloeistoffen van een patiënt met (verdenking) VHK opruimen, met inachtneming van de protocollen.