Onderwijs Alle scholingen Vervolgopleiding tot huisarts (VOHA)

Over de opleiding

Als huisarts ben jij de eerste die mensen met gezondheidsklachten ziet. Je bent bepalend in de verdere zorg. Kan je het zelf afhandelen of verwijs je door? Je komt als huisarts in aanraking met patiënten van alle leeftijden en allerlei soorten klachten. Volg de opleiding in Nijmegen!

lees meer

Over de opleiding

Welkom bij de Vervolgopleiding tot huisarts (VOHA) in Nijmegen!

Als huisarts ben jij de eerste die mensen met gezondheidsklachten ziet. Je bent bepalend in de verdere zorg van je patiënten. Kan je het zelf afhandelen of verwijs je ze door? Je komt als huisarts in aanraking met patiënten van alle leeftijden en allerlei soorten klachten en bouwt door de jaren heen een belangrijke band met hen op.  
 
Er zijn in Nederland acht huisartsopleidingen. Deze acht werken in toenemende mate samen, maar geven elk hun eigen kleur aan hun opleiding. Waarom Nijmegen? De VOHA is ingebed in de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc. Als afdeling streven wij naar goede, toegankelijke zorg, dichtbij huis en doelmatig. Wij hechten waarde aan persoonsgerichte zorg, met aandacht voor de context en kwetsbare groepen. Als opleiding geven we je graag die, voor ons vak zo wezenlijke,  waarden mee.
 
Als aios kun je onze opleiding in Nijmegen en in Eindhoven volgen. Veel praktische informatie over de opleiding, de structuur en individualisering zijn op deze webpagina te vinden.

Meer weten over de huisartsenopleiding? Bekijk dan het Factsheet 2022 van onze huisartsenopleiding en de website van de Huisartsenopleiding Nederland.

We zien je graag als toekomstige collega!


Meer weten? Neem contact op

Claudia Lobo
Hoofd opleiding

024 361 81 81
contactformulier

Solliciteren

Via de website van Huisartsopleiding Nederland kan je online naar een opleidingsplaats als aios solliciteren. Je digitale sollicitatieformulier moet zeven maanden vóór aanvang van de opleiding ontvangen zijn. solliciteren

Word ook huisartsopleider

Opleiden is een vak, je doet het er niet zomaar even bij, maar er staat wel veel tegenover! lees meer

Word ook huisartsopleider

Word ook huisartsopleider!

Waarom huisartsopleider worden? Hierom:

  • Je wordt geïnspireerd door een aankomend collega-huisarts in jouw praktijk en je wordt gestimuleerd om kritisch naar jezelf te (blijven) kijken. Je deelt niet alleen jouw kennis en ervaring met een aios, maar ook jouw zorg rondom een patiënt.
  • Je werkdagen worden gevarieerder.
  • Je krijgt de kans om nieuwe competenties te ontwikkelen: wij bieden opleiders niet alleen didactisch, maar ook medisch-inhoudelijk onderwijs.
  • Tijdens de terugkomdagen ontmoet je veel van jouw collega’s - naast het uitwisselen van ervaringen en leren opleiden, vinden wij gezelligheid ook belangrijk.
  • Wij organiseren onderwijs voor aios en opleiders in Nijmegen en Eindhoven. Hierbij werken wij veel samen met opleiders. Als je een bijdrage wilt leveren aan dit onderwijs zijn er veel mogelijkheden.
  • Voor het opleiden ontvang je zowel een vergoeding van de SBOH als accreditatiepunten.

De begeleiding van de aios bestaat uit overdragen van kennis en vaardigheden, consultatie, observatie en feedback en het beoordelen of deze de nodige competenties verwerft. De aios werkt minimaal tweeënhalve en maximaal vier dagen per week in jouw praktijk en volgt één dag onderwijs op het opleidingsinstituut.
 
Welke ondersteuning krijg je als opleider? Wij bieden een halve of een hele dag per maand didactisch onderwijs. De aios neemt dan de patiëntenzorg over. Het opleiderschap begint met een introductiecursus voor aspirantopleiders. Er is een maandelijkse huisartsopleider-terugkomdag, waarin de aios met de groepsbegeleiders wordt besproken en de begeleider in niveaugroepen een training volgt. Daarnaast bieden we je tweedaagse cursussen, waarin steeds twee inhoudelijke onderwerpen worden uitgediept, met een vertaalslag naar de opleiding.
 
En... wist je dat uit onderzoek blijkt dat huisartsopleiders het beter doen als huisarts wat betreft kennis en vaardigheden dan niet-opleidende huisartsen?

Meer weten?

Neem contact op met Wilma van der Weijden of kijk op de website van Huisartsopleiding Nederland.


In het kort

  • De huisartsopleiding is een medische vervolgopleiding voor artsen met enthousiasme voor en ambitie in het werken in de eerstelijnszorg.


Vacatures

Er zijn momenteel geen vacatures bij de VOHA.

lees meer

Vacatures

Er zijn momenteel geen vacatures bij de VOHA.

 



Regionaal opleiden

De VOHA biedt de mogelijkheid om je opleiding tot huisarts voor een groot deel in de Achterhoek (regio noord), in en om Nijmegen-Arnhem (regio midden) of in Brabant (regio zuid) te volgen.

lees meer

Regionaal opleiden

Regionaal opleiden

De VOHA biedt de mogelijkheid om je opleiding grotendeels te volgen in een van de vijf regio’s waarin we ons opleidingsgebied hebben verdeeld. Tijdens de opleiding leer je zo bijvoorbeeld de zorggroepen en andere eerstelijnsorganisaties in de regio goed kennen, waardoor je er een netwerk opbouwt. Je doet je stages in de regio en volgt je terugkomdagen in Nijmegen. Bij de start van je opleiding bij Huisartsopleiding Radboudumc kan je een eerste en tweede voorkeursregio aangeven.

Mocht je hiervoor in aanmerking willen komen, dan kun je dit aangeven bij start van je opleiding. We kijken dan naar de mogelijkheden op dat moment.


Meer weten over de mogelijkheden voor regionaal opleiden?
Neem contact op met het secretariaat van de VOHA, telefoon 024 361 81 81 of email secretariaatvoha.elg@radboudumc.nl


Word ook docent

Wil jij ook nieuwe collega’s ons mooie vak laten ontdekken? Wil jij hen helpen zichzelf te ontwikkelen tot goede huisarts? Word docent bij de VOHA! lees meer

Word ook docent

Wil jij ook nieuwe collega’s ons mooie vak laten ontdekken? Wil jij hen helpen zichzelf te ontwikkelen tot goede huisarts? Word docent bij de VOHA!
 
Waarom zou je docent worden bij de VOHA om artsen op te leiden tot huisarts?

  • Laat je inspireren door enthousiaste aios en leidt hen, samen met een collega-docent, in een positief leer- en werkklimaat op tot huisarts. De vervolgopleiding voor huisarts kenmerkt zich door volwassenonderwijs in groepen van ongeveer 14 aios. Je deelt jouw kennis en ervaring vanuit je achtergrond als huisarts of gedragswetenschapper.
  • Je werkdagen worden gevarieerder. Je werkt twee dagen bij de VOHA; één dag voor onderwijs aan aios en hun opleiders en één dag voor voorbereiding, ontwikkeling van onderwijs en je eigen docentprofessionalisering.
  • Je ontwikkelt nieuwe competenties om jouw kennis en ervaring door te geven. Wij leren je bijvoorbeeld ook hoe je groepen begeleidt en jonge professionals en hun opleiders coacht.
  • Tijdens je werkdagen (dinsdag of woensdag, en voor iedereen de vrijdag) wissel je ervaringen uit met collega’s. Je leert van elkaar. Bij de VOHA vinden wij gezelligheid en een goede werksfeer heel belangrijk.
  • Bij ons onderwijs voor aios en opleiders werken we zoveel mogelijk samen met onze regio. Hierbij maken we dankbaar gebruik van de netwerken en de al aanwezige expertise van onze docenten als bijvoorbeeld kaderarts of aandachtsvelden als gedragswetenschapper. Wij organiseren onderwijs in Nijmegen en Eindhoven voor zowel aios als hun huisartsopleiders.
  • We staan voor de opleiding van aios en opleiders, maar ook voor jouw persoonlijke ontwikkeling als docent. Als VOHA werken wij met bijna 50 docenten. Gezamenlijk is er een berg aan expertise en kwaliteiten in huis.

De begeleiding van aios bestaat uit het overdragen van kennis en vaardigheden, consultatie, observatie en feedback, begeleiden en het beoordelen van hun ontwikkeling tot een competente huisarts. Eén dag per week (driemaal per maand) volgt de aios onderwijs op het opleidingsinstituut in Nijmegen of Eindhoven. Hun huisartsopleiders hebben één terugkomdag per maand. Wij leren hen dan didactische vaardigheden en coachen ze in hun opleidersrol om de aios zo effectief mogelijk te laten leren en werken in de praktijk.   
 
Als groepsdocent bieden wij je een dienstverband van 16 uur per week. Je wordt ingewerkt door een ervaren collega. In de eerste twee jaren maak je jezelf het docentschap eigen on- the-job. Dat ondersteunen we onder meer via een mentor, maandelijks onderwijs in docent-professionalisering en het aanbieden van externe landelijke scholing.
 
Hebben we je nieuwsgierig of meteen enthousiast gemaakt? Neem dan contact met ons op voor meer informatie of een oriënterend gesprek.
 
Contact: Dr. Claudia Lobo, hoofd van de vervolgopleiding tot huisarts VOHA
Telefoon 024 381 81 81 of gebruik het contactformulier op onze webpagina.

  • Medewerkers
  • Intranet