Over de training

Tijdens deze meerdaagse ontwikkel je samen met de andere cursisten antwoorden op vragen als ‘Hoe kan ik mijn rol in de organisatie beter voor het voetlicht brengen? Hoe kunnen we ons als geestelijk verzorgers beter profileren in de organisatie? Hoe verhoudt mijn persoonlijke visie op geestelijke verzorging zich met de professionele context waarin ik werk? Wat kan en mag een organisatie van een geestelijke verzorger verwachten?

Elke professional zoekt regelmatig naar een eigen identiteit in het vakgebied. De praktijk is weerbarstig en kan onzeker maken. Deze dagen bieden ruimte en tijd om met enige afstand naar je werkplek te kijken. De meeste geestelijke verzorgers hebben zich ook te verhouden tot andere professionals. Interdisciplinaire samenwerking vraagt om een duidelijk beroepsprofiel, zonder harde grenzen te stellen. De beroepsstandaard  van geestelijke verzorging (VGVZ) beschrijft rollen, competenties en dimensies van zingeving. Ze bieden een richting in deze meerdaagse, waarin we met  name focussen op het organisatorisch proces. Belangrijke aspecten zijn samenwerking, kritisch-loyale houding en verantwoording. Met elkaar verken je aan de hand van casuïstiek jouw eigen rolopvatting. Je oefent met verschillende werkvormen op het gebied van ethiek en zingevende gespreksvoering die je ook zelf leert inzetten.

Docenten: dr. Gertie Blaauwendraad en dr. Edwin van der Zande m.m.v. verschillende gastdocenten.

Onderwijs Alle scholingen De rol van de geestelijk verzorger in de brede organisatie

Over de training

Deze vijfdaagse training, opgesplitst in twee gedeelten, is bedoeld als een inleiding op het werkveld van de geestelijk verzorger in de brede organisatie.

lees meer

Meer weten? Neem contact op

Sylvia Ebbeng
Managementassistente

(024) 361 33 20
contactformulier

Aanmelden

Uiterlijk 27 oktober 2024

meld je aan

In het kort

  • Deze cursus heeft een aantal leerdoelen.

    lees meer


    Dit leer je

    Leeruitkomsten

    • Deelnemers beheersen de organisatorische competentie zoals omschreven in de beroepsstandaard
    • Deelnemers kunnen een transfer maken van de zingeving dimensies - existentieel, spiritueel, ethisch, esthetisch & fysiek - naar het  micro-, meso- en macro niveau in de organisatie.
    • Deelnemers zijn responsible en accountable voor hun keuzes
    • Deelnemers zijn in staat de missie, visie, strategie en tactiek van zichzelf en hun team te verwoorden en te presenteren

Locatie

Ingang: Ingang Oost
Route: 941

bekijk route

Locatie

Bezoekadres

Reinier Postlaan 4
6525 GC Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Reinier Postlaan 4
Ga naar binnen bij: Ingang Oost
Volg route 941

Korte impressie

Aan de voorloper van deze cursus nam een manager in de gezondheidszorg deel. Na de interactie van een week met geestelijk verzorgers, vertelde hij aan het einde.

lees meer

Korte impressie

Aan de introductieweek nam een manager in de gezondheidszorg deel. Na de interactie van een week met geestelijk verzorgers, vertelde hij aan het einde:

“Ik kwam onder andere met deze vragen: hoe kan een organisatie structureel aandacht besteden aan levensvragen van cliënten en zorgverleners? En hoe kunnen geestelijk verzorgers daaraan bijdragen, over welke competentie moeten zij dan beschikken? Ik heb meer respect leren opbrengen voor de complexiteit van het werk van de geestelijk verzorger.

Het is van belang dat het werk van de geestelijk verzorgers door heel de organisatie gedragen wordt. Daarom moet ook een manager werken vanuit het perspectief van wat je de ‘ziel en zaligheid’ van mensen zou kunnen noemen. Zij of hij moet de groei van de talenten in mensen stimuleren.

Voor geestelijk verzorgers vind ik vier zaken van essentieel belang. Ten eerste moeten zij zich concentreren op de inhoudelijke bijdrage die zij kunnen leveren aan de beleidscyclus van de zorginstelling. Ten tweede moeten zij kennis hebben en gebruikmaken van het opleidingsbeleid van de instelling. Ten derde is het belangrijk veel aandacht te besteden aan het proces van teamvorming, waartoe communicatie over het persoonlijk verhaal naast het gezamenlijk verhaal erg belangrijk is. Tenslotte heeft een team een goede leiding nodig, die de individuele teamleden voldoende uitdaagt en helder communiceert met het instellingsmanagement.”
 


De cursus in beeld


Onderzoek en onderwijs

In ons KPV-Expertisecentrum Zingeving en Spiritualiteit is al ons onderzoek en onderwijs ondergebracht en het aanbod aan nascholing voor geestelijk verzorgers.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet