Over het coschap
Je staat aan het begin van je coschap Neurologie in Bernhoven Ziekenhuis. Hopelijk vind je snel je plek en heb je een leuke en leerzame periode.
lees meerOver het coschap
Doel coschap neurologie
Verwerven van competenties binnen de neurologie maar bovenal veel zien en leren. Belangrijk daarbij is dat jij degene bent die het co-schap succesvol kan maken. Je bent bij ons om dingen te leren, maak daar gebruik van. Dus als je iets niet weet of snapt, vraag het; wij zullen je begeleiden en proberen je te prikkelen, maar het initiatief ligt bij jou.
Beschrijving Vakgroep
De vakgroep neurologie bestaat uit 8 neurologen:
- Dhr. dr. W.J.T. van de Beek
- Mw. dr. A.E.P. Bouwmans
- Mw. W.H. Galama
- Dhr. J. Kliffen
- Dhr. J.J.B. Klück
- Dhr. B. van de Langerijt
- Dhr. J. Lion
- Mw. M. Stuivenvolt
Wij zijn allen algemeen neuroloog met ieder zijn aandachtsgebied(en). Angela Bouwmans en Jasper Kliffen zijn formeel opleider co-assistenten.
De opleiders van coassistenten en afdeling Zorgopleidingen wensen je een prettig en leerzaam coschap.
Wij hechten er belang aan van je terug te horen hoe je de begeleiding ervaren hebt en of je voldoende leersituaties aangeboden hebt gekregen.
Melden eerste dag
Je ontvangt een brief waarin staat waar en hoe laat je je op je eerste stagedag moet melden. Heb je deze niet ontvangen, neem dan contact op met mevr. Henderson i.henderson@bernhoven.nl .Ziek of afwezig?
Bij onverwachte afwezigheid en/of ziekte graag dit melden net voor 8.00 uur. Via de centrale kan doorverbonden worden met de dienstdoende neuroloog. Dit kan ook doorgegeven worden aan je mede co-assistent.
Rooster en werkzaamheden
Opzet coassistentschap
Iedere co-assistent verblijft 4 weken, waarbij er in totaal twee co-assistenten zijn, die tegelijk het co-schap beginnen. De ene begint met twee weken werkzaamheden polikliniek en daarna twee weken kliniek, en vice versa.
Op de eerste maandag word je tussen 08.15 en 08.30 uur verwacht bij de receptie voor een algemene introductie van alle co-assistenten. Hier krijg je een naambadge, jas en inloggegevens. Rond 9.00 - 9.30 uur word je naar de afdeling gebracht. De eerste dag kan men onder andere het systeem in Bernhoven (xCare e-learning in Bernhoven Leert) leren kennen en de poli voorbereiden.
Voor iedereen:
Dagelijks overdracht om 8.00 – 8.30 uur (verzamelen op de back office). Maandagochtend is de grote visite (aanvang SCU) en om 13.00 uur radiologiebespreking (afdeling radiologie).
Verpleegafdeling/SCU/consulten/SEH (2 weken)
Visite vangt aan rond 8.30 uur (B3O of SCU), het MDO met paramedici en revalidatie is op dinsdag en vrijdag om 10.45 uur op B3O (de verpleegafdeling).
Dagelijks 11.00 en 11.30 uur één of twee TIA-poli patiënten (op de afdeling B3O) zien en bespreken met de superviserend neuroloog.
Polikliniek (2 weken)
Dinsdag t/m vrijdag poli: voorbereiden van de nieuwe patiënten geeft de gelegenheid om van te voren zaken op te zoeken in het patiëntendossier en/of literatuur om beslagen ten ijs te komen bij het nabespreken van de poli patiënten. De maandagmiddag kan hiervoor eventueel gebruikt worden (staan dan geen patiënten gepland) om de week vooraf door te kunnen nemen. Controleer wel altijd tevoren of er geen wijzigingen hebben plaatsgevonden in de planning.
Het streven is om iedere ochtend en iedere middag 2 patiënten te zien en bespreken. Hiervoor staan 45 minuten en aansluitend het bespreken en samen met de superviserend neuroloog de patiënt te zien. Tijdsplanning is ook een belangrijk onderdeel van poli dus het is van belang om na 45 minuten een goede anamnese, neurologisch onderzoek, conclusie en voorstel beleid te hebben.
Voordracht.
In week twee en week vier is er tijd en ruimte gepland tijdens/vlak na de lunch voor een referaat. Dit kan eventueel in overleg met een van de neurologen.
Klinische neurofysiologie
Op verschillende andere momenten bestaat er de gelegenheid voor de coassistenten om klinisch neurofysiologisch onderzoek mee te maken, zoals EEG-registraties, EMG, zenuwechografie en de voorbereidingen voor de slaapregistraties (polysomnografie). Ook de beoordelingen van deze onderzoeken kunnen worden bijgewoond.
Overige neurologische diagnostiek en behandeling
Vrijwel altijd is er ergens tijdens het coschap gelegenheid lumbaalpuncties en de behandelingen met Botuline-toxine te zien.
In overleg en naar gelang de drukte op de afdeling kunnen ook patiënten gezien worden in de consultatieve sfeer of op de SEH (indien beschikbaar kan de senior co-assistent telefoon 1518 gebruikt worden).
In overleg kunnen verschillende MDO’s (oncologie, pijn, MS, parkinson, geheugen, slaap) worden bijgewoond, maar ook de specialistische poli’s (ook mogelijk na overleg bij de Parkinson-, epilepsie, of MS verpleegkundige).
Begeleiding door specialisten van andere vakgroepen
Als de gelegenheid zich voordoet biedt de neurochirurg de mogelijkheid aan om een HNP-, CTS-operatie of een vergelijkbare ingreep bij te wonen. In sommige gevallen kan de vaatchirurg worden gevraagd voor het bijwonen van een carotis endarterectomie (CEA).
Statusvoering
Er wordt gebruik gemaakt van een standaard neurologische status, die bij iedere patiënt moet worden ingevuld en wat bij de nabespreking de basis vormt. De begeleidende neuroloog accordeert de bevindingen al of niet. In principe moet bij ieder patiënt een oriënterend algemeen lichamelijk en compleet neurologisch onderzoek verricht worden, tenzij anders afgesproken met de neuroloog. Maak een eigen conclusie en voorstel voor het verdere beleid.
Beoordeling/evaluatie
Tussentijdse beoordeling aan einde 2 week en eindbeoordeling in de laatste week van het coschap met een van de neurologen waarmee je het meeste hebt samengewerkt (dit hoeft dus niet per se de (vervangend)opleider te zijn). Gaarne zelf dit afspreken aan begin 2e week en begin 4e week met die betreffende neuroloog. Dit is voor de beoordeling van je coschap, maar uiteraard ook je feedback naar ons naar aanleiding van de stage Neurologie.