‘Mijn energieniveau stijgt langzaam weer’
Toen een hoorapparaat niet meer toereikend was voor Mischa (50), kreeg ze in het Radboudumc een cochleair implantaat (CI). Door dit CI hoort ze weer beter, en is ze minder snel moe.
lees meerAssociate professor KNO Wendy Huinck ‘Mensen vaak gelukkiger na een cochleair implantaat’
‘Je bent minder afhankelijk van liplezen, en hoeft woorden of zinnen niet meer te gokken.’
lees meerAssociate professor KNO Wendy Huinck ‘Mensen vaak gelukkiger na een cochleair implantaat’
‘Bij mensen met een ernstige gehoorbeschadiging in het slakkenhuis wordt het geluid onvoldoende overgedragen aan de gehoorzenuw. Hierdoor is het verstaan van spraak met een hoorapparaat beperkt of niet meer mogelijk. Een cochleair implantaat (CI) is dan een oplossing, omdat het geluid wordt omgezet in elektrische signalen die in het slakkenhuis worden doorgegeven aan de gehoorzenuw.
Als een hoortoestel niet meer toereikend is om te functioneren, zoals bij Mischa het geval is, dan kom je in aanmerking voor een CI. Mensen die dit implantaat krijgen, leveren hiervoor hun “natuurlijke” gehoor in, en horen anders dan mensen zonder een implantaat. Mensen met nog enig restgehoor of een kortdurende doofheid hebben nog een actief gehoorsysteem, en reageren over het algemeen goed op dit implantaat.
Met een CI horen slechthorenden méér, dus ook weer zachte geluiden. Hierdoor zijn ze uiteindelijk minder afhankelijk van liplezen, en hoeven ze woorden of zinnen niet meer te gokken. Over het algemeen zijn ze na gewenning minder snel moe, en kunnen ze beter sociaal participeren. Dat heeft enorme impact op hun leven; mensen worden er vaak weer gelukkiger van.’
Wendy Huinck, associate professor Keel-, Neus- en Oorheelkunde