Over het onderzoek
In deze studie onderzoeken wij de rol van adrenaline in de ontsteking veroorzaakt door lage bloed suiker. Door de ontvangers van adrenaline, door welke adrenaline zijn functie uitoefent, te remmen tijdens een lage bloedsuiker en te zien wat er dan overblijft van de ontstekingsreactie.
lees meerOver het onderzoek
Mensen met type 1 diabetes hebben een hoger risico op hart- en vaatziekten. Niet alleen hoge bloedsuikers verhogen dat risico, maar ook de lage bloedsuikers.
Tijdens een lage bloedsuiker voelen mensen zich geïrriteerd, suffig, en algeheel niet lekker. Tijdens zo’n lage bloedsuiker komen veel ontstekingsstoffen vrij. Ook maakt het lichaam adrenaline aan tijdens een lage bloedsuiker. Waarschijnlijk zorgt de adrenaline voor het vrijkomen van de ontstekingsstoffen.
Het doel van dit onderzoek is onderzoeken welke rol adrenaline speelt bij het veroorzaken van een ontstekingsreactie in het gehele lichaam tijdens een lage bloedsuiker. Adrenaline is een stresshormoon dat het lichaam aanmaakt bij bijvoorbeeld een schrikreactie, of als je gaat parachute springen, maar ook tijdens het sporten, en tijdens een ontsteking. Het zorgt ervoor dat het lichaam alert wordt en klaar staat voor actie.
Een voorbeeld van een ontsteking is een ontstoken kies. Er is dan een wondje waarop het lichaam reageert met stoffen die ervoor zorgen dat er witte bloedcellen en andere cellen naar die plek gaan. Deze witte bloedcellen kunnen de wond repareren of bacteriën aanvallen.
In deze studie onderzoeken we dit door het effect van adrenaline te remmen tijdens een lage bloedsuiker en te onderzoeken wat er dan overblijft van de ontstekingsreactie. Dit doen we door gecontroleerd uw bloedsuiker te verlagen en tijdens de lage bloedsuiker u een tweetal medicijnen geven die de adrenaline remmen.
In deze studie onderzoeken wij de rol van adrenaline in de ontsteking veroorzaakt door lage bloed suiker. Door de ontvangers van adrenaline, door welke adrenaline zijn functie uitoefent, te remmen tijdens een lage bloedsuiker en te zien wat er dan overblijft van de ontstekingsreactie.
Hoe dit precies in zijn werk gaat, leest u onder het kopje "Behandeling".
Wie kunnen meedoen?
De onderzoekers zijn op zoek naar mensen die:
- Minimaal 16 jaar oud zijn en diabetes type 1 hebben. Zonder hart en vaatziekten of nierproblemen.
- Minimaal 16 jaar oud zijn die verder gezond zijn. Met name geen diabetes, hart en vaatziekten en nierproblemen.
Dit overzicht is mogelijk niet volledig. De arts-onderzoeker kan u meer informatie geven over de criteria waaraan u moet voldoen.
Behandeling
Het onderzoek bestaat uit twee onderzoeksdagen. Na elke onderzoeksdag komt u drie keer terug voor bloedafname.
lees meerVragen en aanmelden
Als u aan dit onderzoek mee wilt doen of aanvullende informatier wilt, kunt u contact opnemen met Ilyas Mustafajev.
lees meerVragen en aanmelden
Heeft u interesse of wilt u aanvullende informatie? Dan kunt u contact opnemen met:
Drs. I.F. Mustafajev (arts-onderzoeker)
- Telefoonnummer: 06 29 669 369
- E-mailadres: Ilyas.Mustafajev@radboudumc.nl
Informatie voor verwijzers
Hier leest u als verwijzer (bijv. arts) meer informatie over het onderzoek en of uw patiënt voor deelname in aanmerking komt.
lees meerInformatie voor verwijzers
In- en exclusiecriteria
De belangrijkste in- en exclusiecriteria voor deelname aan de studie zijn als volgt:
Algemene inclusiecriteria:
- Mogelijkheid om schriftelijk informed consent te geven
- Body mass index: 19-30 kg/M2
- Leeftijd: >16 jaar en <75 jaar
- Bloeddruk: <140/90 mmHg
- Niet-rokend
- Elektrocardiogram zonder ernstige arrhythmieën (premature ventriculaire en atriale complex geaccepteerd)
Extra inclusiecriteria voor de diabetesgroep:
- Insulinebehandeling met een basaal-bolusschema (injecties of insulinepomp)
- Duur van diabetes: >1 jaar
- HbA1c: <100 mmol/L
Exclusiecriteria:
- Elke vorm van een cardiovasculaire ziekte in de afgelopen 5 jaar (e.g. myocardinfarct, beroerte, hartfalen, symptomatisch perifeer arterieel vaatlijden)
- Zwangerschap of borstvoeding of onwil om anticonceptie te gebruiken
- Actieve epilepsie (met noodzaak voor behandeling)
- Allergie voor sulfiet
- Actief astma met actief gebruik van β2-bronchodilatoren of obstructieve longziekte
- Momenteel onder behandeling met alfa of bèta blockers (e.g. doxazosine, propanolol)
- Voorgeschiedenis met klinisch relevante hartgeleidingsstoornissen
- Gebruik van immuunsysteem-modificerende medicatie of antibiotica
- Gebruik van antidepressiva (inclusief tricyclische antidepressiva, serotonine heropname remmers of MAO-remmers)
- Gebruik van antipsychotica
- Gebruik van statines (e.g. stop met statine onmogelijk >2 weken vooraf aan bloedafname)
- Proliferatieve retinopathie
- Nefropathie met een geschatte glomerulaire filtratiesnelheid (gemeten door CKD-EPI) van <60ml/min/1.73m2
Extra onderzoeksgegevens
Titel: Rol van adrenaline in de inflammatoire reactie in mensen emt diabetes type 1 en mensen zonder diabetes
Rationaal: Het is aangetoond dat hypoglykemie een aanhoudende inflammatorie reactie veroorzaakt, wat een pro-artherogene staat kan stimuleren en de associatie tussen hypoglykemie en cardiovasculaire events kan verklaren. Deze pro-inflammatoire reactie is verbonden met de adrenaline reactie op hypoglykemie. Adrenerge blokkade met alpha en beta adrenerge receptor antagonisten (ARA) kunnen de leukocyt reactie afdempen na hypoglykemie en adrenaline infusie. Tot welke mate en of een gecombineerde blokkade de hypoglykemie geïnduceerde pro-inflammatoire reactie kan remmen is onbekend.
Doel: Het onderzoeken van het effect van adrenerge inhibitie op de hypoglykemie geïnduceerde inflammatoire reactie ( e.g. leukocyten, leukocyten fenotype, cytokines, inflammatorie eiwitten) door het uitvoeren van een hyperinsulinemische hypoglykemische glucose clamp samen met een infusie van alpha en beta adrenerge receptor antagonisten. Secundaire doelen bestaat uit het effect van de adrenerge blokkade gedurende hypoglykemie op artherogene parameters en glucometrics.
Studie-opzet: interventiestudie
Studiepopulatie: Volwassenen ( 16 tot 75 jaar) zullen worden gerekruteerd vanuit de polikliniek van de interne geneeskunde van het Radboudumc, sociale media en andere advertenties. We zullen in totaal 24 deelnemers rekruteren, 12 deelnemers zonder en 12 deelnemers met type 1 diabetes. Deelnemers met type 1 diabetes krijgen een geblindeerde continue glucose monitor gedurende het onderzoek wat de interstitiële glucose zal meten gedurende 10 dagen.
Interventie: Alle deelnemers zullen een hyperinsulinemische hypoglykemische glucose clamp ondergaan ( dieptepunt 2.8 mmol/L). Gedurende de clamp zullen deelnemers gerandomiseerd worden om of een infusie van fysiologisch zout te krijgen of een infusie met Fentolamine en Propranolol. Dit zal gebeuren middels een cross-over design. De deelnemers zullen beiden het fysiologisch zout en de adrenerge blokkade krijgen. 3 dagen vooraf aan beide onderzoeksdagen krijgen de deelnemers met type 1 diabetes een continue glucose monitor naast hun eigen glucose monitor. Dit voor een totaal van 10 dagen vooraf aan beide onderzoeksdagen.
Studie-eindpunten: Het doel van de huidige studie is om te onderzoeken van het effect is van adrenerge inhibitie op de hypoglykemie geïnduceerde inflammatoire reactie ( e.g. leukocyten fenotype, cytokines, inflammatoire eiwitten) door het uitvoeren van een hyperinsulinemische hypoglykemische glucose clamp samen met een infusie van alpha en beta receptor antagonisten.
Mate van belasting en de risico’s geassocieerd met deelname: De deelnemers zullen geen direct baat bevinden van het meedoen aan de studie. De voornaamste studielast stamt vanuit de inductie van de hypoglykemie, samen met de infusie van de adrenerge blokkade en de frequente ziekenhuis bezoeken ( in totaal 10 keer). De hypoglykemische clamp kan bijpassende symptomen veroorzaken ( e.g. zweten, gevoel van honger, palpitaties), hoewel deze vaak mild zijn en niet schadelijk na het opheffen van de hypoglykemie. Er is een mogelijkheid dat de combinatie van Fentolamine en Propranolol hypotensie, orthostatische hypotensie en bradycardie kan veroorzaken. De combinatie van deze twee middelen is in een tweetal studies in een identieke opzet veilig bewezen. Daarnaast zullen de deelnemers in liggende positie zijn wat de kans op orthostase minimaliseert. Daarbij wordt de hartslag en bloeddruk elke 15 minuten gemeten. Daarnaast zorgt de intraveneuze administratie ervoor dat de halfwaardetijd kort is.
Verder kan het inbrengen van veneuze katheters leiden tot hematomen of flebitis. Maar deze zijn self-limiting en leiden in onze handen niet tot permanente schade..
Meer informatie
Dit onderzoek wordt uitgevoerd door het RadboudUMC en alleen in dit centrum.
Het ABR-dossier nummer is NL86961.091.24.
Contact
Heeft u vragen over het onderzoek? Of wilt u overleggen of uw patiënt in aanmerking komt? Neem dan contact op met:
Dr. Ilyas Mustafajev, onderzoeker en promovendus op dit traject
- Telefoonnummer: 06-29669369
- E-mailadres: Ilyas.Mustafajev@radboudumc.nl
U kunt ook contact opnemen met de hoofdonderzoeker:
Prof. dr. Cees Tack, internist en diabetoloog
- E-mailadres: Cees.Tack@radboudumc.nl