Let op: dit onderzoek is gearchiveerd omdat deelname niet meer mogelijk is of omdat het onderzoek is afgerond maar tijdelijk nog beschikbaar is voor inzage.
Bij dit onderzoek willen we uitzoeken of een nieuwe behandeling met radioactieve holmiumbolletjes, ofwel het van binnenuit bestralen van de tumor, veilig kan worden gebruikt voor de behandeling van alvleesklierkanker.
Voor wie?
Patiënten van 18 jaar of ouder met alvleesklierkanker
- bij wie na chemotherapie de kanker niet operatief te verwijderen of
- bij wie geen actieve uitzaaiingen zijn gevonden na chemotherapie of
- wie chemotherapie niet meer wil of kan ondergaan en de tumor niet operatief te verwijderen is.
Niet elke patiënt komt in aanmerking voor dit onderzoek. Uw behandelend arts kan inschatten of u mogelijk in aanmerking komt.
Behandeling
Indien u in aanmerking komt voor dit onderzoek kunt u een experimentele behandeling krijgen met radioactieve holmium bolletjes. Er is geen loting. Voordat u de behandeling krijgt wordt u gecontroleerd of u geschikt bent en worden er scans gemaakt (CT en MRI). Daarna krijgt u in het ziekenhuis de behandeling. De behandeling wordt uitgevoerd terwijl u in slaap wordt gehouden (narcose), zo merkt u niks van de behandeling. Via een klein gaatje door de huid worden de radioactieve bolletjes in de tumor gespoten. Tijdens de behandeling controleren we met een scan (CT) dat de bolletjes op de goeie plek in de tumor komen. Na de behandeling moet u minimaal 1 dag in het ziekenhuis blijven. De bolletjes bestralen voor ongeveer 10 dagen de tumor van binnenuit. Na de behandeling wordt u drie keer in 4 maanden gecontroleerd met scans, bloedonderzoek en een vragenlijst.
In het Radboudumc onderzoeken we of wij de radioactieve holmiumbolletjes met voldoende precisie, veilig in de tumor kunnen brengen. Het is nog niet bekend wat het effect van de behandeling is.
Namen van onderzoekers
- Frank Nijsen, hoofdonderzoeker, Radboudumc
- Ysbrand Willink, coördinerend onderzoeker, Radboudumc
- Jurgen Fütterer, interventieradioloog, Radboudumc
- Sjoerd Jenniskens, interventieradioloog, Radboudumc
- Kees van Laarhoven, chirurg, Radboudumc
- Martijn Stommel, chirurg, Radboudumc
- Marion van der Kolk, chirurg, Radboudumc
- Harm Westdorp, oncoloog, Radboudumc
- Elske Gootjes, oncoloog, Radboudumc
- Marcel Janssen, nucleair geneeskundige, Radboudumc
- Maartje van Rijk, nucleair geneeskundige, Radboudumc
Vragen en aanmelden
Als u aan dit onderzoek wilt meedoen, dan kunt u dit bespreken met uw behandelend arts. Uw arts kan beoordelen of u in aanmerking komt en u vervolgens doorverwijzen. Ook met vragen kunt u bij uw behandelend arts terecht.
Meer informatie over meedoen aan medisch wetenschappelijk onderzoek vindt u hier: Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek - Radboudumc
Informatie voor verwijzers
Hier leest u als verwijzer meer informatie over de SLOTH-2 studie en of uw patiënt voor deelname in aanmerking komt.
lees meer