Over het onderzoek

Bewegen is goed voor onze gezondheid. Onderzoek heeft laten zien dat bewegen het risico verlaagt op de ontwikkeling van chronische ziekten, zoals hart-, vaat- en hersenziekten. Ook verlaagt bewegen het risico op vroegtijdig overlijden. Toch beweegt 56% van de Nederlandse bevolking niet genoeg. Dit percentage is nog hoger bij mensen met een chronische aandoening. Het is daarom belangrijk om de Nederlandse bevolking in beweging te krijgen én te houden.

ActiveLIFE heeft als doel om beweegrichtlijnen op maat te ontwikkelen, afgestemd op ieders gezondheidsstatus. Eerdere onderzoeken hebben beweging vooral gemeten met vragenlijsten, maar die zijn niet zo nauwkeurig. Daarom gaan we in het ActiveLIFE onderzoek beweging nauwkeurig meten met een beweegmeter. We doen dit binnen het Lifelines onderzoek, een grootschalig onderzoek van de algemene bevolking in Noord-Nederland. Dit onderzoek zal leiden tot de grootste database ter wereld met gegevens van beweegmeters die acht dagen op het bovenbeen zijn gedragen. Het project zal acht jaar duren en er zullen 60.000 metingen verricht gaan worden.

Naast gegevens van de beweegmeters over zit- en beweeggedrag verzamelen we uitgebreide informatie over de gezondheid van de deelnemers. We verzamelen bijvoorbeeld informatie over voeding, rookgedrag, alcoholgebruik, ziekten, medicatie, stress en kwaliteit van leven. Daarnaast worden bloeddruk, longfunctie en spierkracht gemeten. Ook wordt er een hartfilmpje gemaakt en wordt er bloed afgenomen. Zo kan het verband tussen beweging en gezondheid op grote schaal en nauwkeurig in kaart worden gebracht. Hiermee kunnen de huidige beweegrichtlijnen verder op maat worden gemaakt.

Lopende onderzoeken ActiveLIFE

Over het onderzoek

Onderzoek heeft laten zien dat bewegen het risico verlaagt op de ontwikkeling van chronische ziekten, zoals hart-, vaat- en hersenziekten. Toch beweegt 56% van de Nederlandse bevolking niet genoeg. Het is daarom belangrijk om de Nederlandse bevolking in beweging te krijgen én te houden.

lees meer

Voor wie?

Het ActiveLIFE onderzoek wordt uitgevoerd tijdens de nieuwe onderzoeksronde bij deelnemers die al meedoen aan het Lifelines onderzoek. U kunt zich daarom niet bij ons aanmelden voor het ActiveLIFE onderzoek.

lees meer

Voor wie?

Het ActiveLIFE onderzoek is een samenwerking tussen het Radboudumc en Lifelines. Lifelines is een grootschalig bevolkingsonderzoek dat wordt uitgevoerd bij inwoners uit de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Het doel van het Lifelines onderzoek is om inzicht te krijgen in hoe mensen gezond ouder worden. Het Lifelines onderzoek bestaat al 20 jaar en er doen 167.000 mensen aan mee. Elke vijf jaar worden deelnemers uitgenodigd voor een nieuwe onderzoeksronde. Het ActiveLIFE onderzoek wordt uitgevoerd tijdens de nieuwe onderzoeksronde bij deelnemers die al meedoen aan het Lifelines onderzoek. U kunt zich daarom niet bij ons aanmelden voor het ActiveLIFE onderzoek.


Contact

Thijs Eijsvogels

Vragen? Neem contact op.
contactformulier

Het team

Bekijk ons team.

lees meer

Het team

Ons team bestaat uit:

  • Dr. Thijs Eijsvogels, hoofdonderzoeker (Radboudumc)
  • Dr. Esmée Bakker, hoofdonderzoeker (Radboudumc)
  • Drs. Milou Netten, promovendus (Radboudumc)
  • Drs. Koen van der Sluijs, projectmanager (Radboudumc)
  • Dr. Anna Sijtsma, hoofdonderzoeker (Lifelines)
  • Prof. dr. Jochen Mierau, hoogleraar en wetenschappelijk directeur (Lifelines)
  • Lifelines onderzoeksteam

Mogelijk ook interessant


Beweegmeter

Deelnemers bezoeken het onderzoekscentrum van Lifelines. Tijdens het bezoek worden er metingen gedaan (zoals bloeddruk en longfunctie) en vult de deelnemer vragenlijsten in.

lees meer

Beweegmeter

Deelnemers bezoeken het onderzoekscentrum van Lifelines. Tijdens het bezoek worden er metingen gedaan (zoals bloeddruk en longfunctie) en vult de deelnemer vragenlijsten in. Ook krijgt de deelnemer een beweegmeter op het bovenbeen geplakt. Sommige deelnemers krijgen een extra beweegmeter die ze om hun pols dragen. De deelnemers dragen de beweegmeter acht dagen en nachten. De beweegmeter is klein, licht en waterdicht en zal het dagelijks leven dus niet beïnvloeden of verstoren. De beweegmeter meet heel nauwkeurig hoeveel minuten per dag iemand beweegt, zit en slaapt. Ook meet de beweegmeter hoeveel stappen iemand zet. Na afloop levert de deelnemer de beweegmeter weer in en worden de resultaten toegestuurd.


Samenwerking

Het ActiveLIFE onderzoek is een samenwerking tussen Lifelines en het Radboudumc. De subsidies voor dit onderzoek zijn verstrekt door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de Hartstichting en de Hersenstichting.

  • Medewerkers
  • Intranet