Beweegopdrachten onderzoekshorloge

Op deze pagina leest u meer informatie over de beweegopdrachten die u wekelijks uitvoert op uw onderzoekshorloge. Meedoen aan de beweegopdrachten is niet verplicht. Als u hier niet aan mee wilt of kunt werken, kunt u gewoon mee blijven doen aan de Parkinson Op Maat-studie.


Doel beweeg­opdrachten

Lees hier wat het doel is van de beweegopdrachten of bekijk de video van hoofdonderzoeker prof. dr. Bas Bloem. lees meer

Doel beweeg­opdrachten

Het doel van de nieuwe functie van het horloge is om meer inzicht te krijgen in veranderingen in het bewegen van mensen met parkinson. De nieuwe functie is een belangrijke aanvulling op de motorische (beweeg) testen die worden uitgevoerd tijdens uw bezoeken aan het Radboudumc. Dankzij de nieuwe functie zijn er straks meer meetmomenten, in plaats van de momentopnames in het ziekenhuis. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat mensen met parkinson opdrachten in een ziekenhuis vaak beter uitvoeren dan thuis, omdat ze in het ziekenhuis extra hun best doen. De testen in het ziekenhuis geven daardoor misschien geen goed beeld van hoe u thuis beweegt. Met behulp van de nieuwe functie is het mogelijk om beweegopdrachten te voeren in uw thuissituatie, wat waarschijnlijk betrouwbaarder is. Uiteindelijk kunnen onderzoekers met behulp van de nieuwe functie een beter beeld krijgen van het verloop van de ziekte van Parkinson.

In de video hieronder legt hoofdonderzoeker Bas Bloem meer uit over het doel van de beweegopdrachten:

Hoe werken de beweeg­opdrachten?

De beweegopdrachten verschijnen één keer per week op uw horloge. U bepaalt zelf op welke dag van de week en op welk tijdstip dat is. Wij vragen u om de opdrachten die dag twee keer uit te voeren. Lees hier meer over hoe het uitvoeren van de beweegopdrachten in zijn werk gaat. lees meer

Hoe werken de beweeg­opdrachten?

De beweegopdrachten verschijnen één keer per week op uw horloge. U bepaalt zelf op welke dag van de week en op welk tijdstip dat is. Wij vragen u om de opdrachten die dag twee keer uit te voeren: één keer vóór het innemen van de ochtendmedicatie en één keer minstens een uur nadat u uw ochtendmedicatie heeft ingenomen. Als u geen parkinsonmedicatie gebruikt, voert u de opdrachten ook twee keer uit op een door u gekozen tijdstip met minstens een uur pauze ertussen. In totaal bent u ongeveer 10 minuten bezig met het uitvoeren van de acht opdrachten, dus ongeveer 20 minuten per week. De beweegopdrachten bestaan uit:
  • Tikken met vinger
  • Zittend rusten
  • Armen optillen
  • Hand openen en sluiten
  • Arm draaien
  • Stampen met de voet
  • Opstaan en lopen
  • Stilstaan

U ontvangt eerst een melding op het horloge dat het tijd is om te starten met de opdrachten. Daarna volgen de instructies op het scherm van uw horloge. Een voorbeeld van zo’n instructie vindt u hieronder. Na elke opdracht vraagt het onderzoekshorloge u om te beoordelen hoe het uitvoeren van de opdracht ging.



(klik op de afbeelding om een grotere versie te bekijken)

Handleiding en instructievideo
Om u zo goed mogelijk te begeleiden in het uitvoeren van de beweegopdrachten, schreven we een uitgebreide handleiding en maakten we een instructievideo. Als u meedoet aan de beweegopdrachten, heeft u deze via de mail ontvangen. Kunt u ze niet meer vinden? Mail dan gerust naar info@parkinsonopmaat.nl en wij sturen u de handleiding en link naar de instructievideo graag nog eens op. 


Nieuwe toelichting beweeg­opdrachten

Nu we een jaar bezig zijn met de beweegopdrachten, hebben we goed kunnen observeren hoe ze worden uitgevoerd. Grotendeels verloopt het goed, maar we hebben ook ontdekt dat onze instructies niet altijd even duidelijk zijn. Hierdoor worden sommige opdrachten niet op de juiste manier uitgevoerd. lees meer

Nieuwe toelichting beweeg­opdrachten

Nu we een jaar bezig zijn met de beweegopdrachten, hebben we goed kunnen observeren hoe ze worden uitgevoerd. Grotendeels verloopt het goed, maar we hebben ook ontdekt dat onze instructies niet altijd even duidelijk zijn. Hierdoor worden sommige opdrachten niet op de juiste manier uitgevoerd.

Daarom hebben wij de instructies van een aantal taken aangepast, zodat het voor u duidelijker moet worden hoe deze taken goed moeten worden uitgevoerd. Op deze pagina geven wij u een kort overzicht van de taken waarbij de instructies zijn aangepast. 



Wat verwachten wij van u?

Lees hier wat wij van u verwachten als u meedoet aan de beweegopdrachten. Let op: u hoeft zich geen zorgen te maken over uw deelname aan dit onderdeel. Als het niet lukt, helpen wij u graag! lees meer

Wat verwachten wij van u?

Wij vragen u om de beweegopdrachten één keer per week, op een dag en tijd die u zelf kiest, uit te voeren volgens de instructies. Als het een keer niet lukt om de opdrachten uit te voeren, kunt u deze uitstellen tot een later moment. Ook kunt u ervoor kiezen om de beweegopdrachten een keer een week over te slaan. Wel vragen wij u om de beweegopdrachten regelmatig uit te voeren, het liefst dus elke week.

We hebben begrepen dat sommige deelnemers schrikken van de hoeveelheid informatie die ze ontvangen over de beweegopdrachten. We realiseren ons dat het veel is en kunnen ons voorstellen dat het ingewikkeld lijkt, maar we willen benadrukken dat u zich hier geen zorgen over hoeft te maken. Onderstaande tips kunnen u hier mogelijk bij helpen:
  1. Neem de tijd. U mag alle tijd nemen om de informatie rustig tot u te nemen en bekend te raken met de beweegopdrachten.
  2. Oefen een keertje. U kunt de beweegopdrachten met behulp van de instructievideo’s eerst een keer oefenen zonder het horloge te gebruiken. Zo kunt u er rustig aan wennen. U kunt het oefenen verspreiden over een dag of over de week zodat u niet meteen alles tegelijk hoeft te doen. 
  3. Het hoeft niet meteen goed te gaan. Als u de beweegopdrachten met het horloge gaat uitvoeren, hoeft dit niet meteen vlekkeloos te gaan. Het is helemaal niet erg als u een keer iets vergeet of niet volledig uitvoert.
  4. Uitvoering hoeft NIET foutloos. Ook willen wij u erop attenderen dat u de beweegopdrachten NIET foutloos hoeft uit te voeren. Het doel van de beweegopdrachten is om te kijken hoe het bewegen gaat. Als het slecht gaat of niet gaat, dan is dat juist belangrijke informatie.
  5. Gewoon doen. In de handleiding worden alle instellingen en beweegopdrachten uitgebreid beschreven. Hierdoor kan het ingewikkelder lijken dan het is. Als u gewoon begint, kan het meevallen. Het is mogelijk dat het horloge u intuïtief goed door alles heen leidt. En onthoud: fouten maken mag. 
  6. Video's in plaats van handleiding. Bent u geschrokken van de lange handleiding? U hoeft deze niet per se te lezen. U kunt ook alleen de instructievideo bekijken. 
Als u hulp nodig heeft met de instellingen of vragen heeft over de beweegopdrachten dan kunt u ook altijd contact opnemen met het team van Parkinson Op Maat, wij helpen u graag:
 
Telefoon: 024-8080141 (bereikbaar op werkdagen van 12.00 tot 16.00 uur)
E-mail: info@parkinsonopmaat.nl
  • Medewerkers
  • Intranet