Over het expertisecentrum
In het Amalia kinderziekenhuis behandelen we kinderen die meervoudig of ernstig letsel (verwondingen) hebben opgelopen. Dit noemen we kindertraumazorg. Daarnaast zijn we gespecialiseerd in de zorg voor kinderen met ernstige brandwonden.
Waarom naar het Amalia kinderziekenhuis?
In het Amalia kinderziekenhuis stemmen we de zorg af op wat het kind nodig heeft. Zo zijn we gespecialiseerd in de behandeling van meervoudige of levensbedreigende verwondingen en brandwonden bij kinderen en hebben we aandacht voor de invloed die de gebeurtenis kan hebben op het kind en gezin. We zetten alles op alles om pijn en stress te voorkomen.
lees meerWaarom naar het Amalia kinderziekenhuis?
Onze trauma en- brandwondenzorg is afgestemd op de zorg die een kind nodig heeft. Zo zijn we gespecialiseerd in de behandeling van ernstige en levensbedreigende verwondingen en brandwonden bij kinderen en is er aandacht voor de invloed die de gebeurtenis kan hebben op het kind en gezin. We zetten alles op alles om pijn en stress te voorkomen.
-
- Bij ons werken kindertraumachirurgen. Dit zijn artsen die gespecialiseerd zijn in de behandeling van meervoudige en levensbedreigende letsels bij kinderen. De kindertraumachirurgen werken samen in een team met andere kinderartsen en hulpverleners die gespecialiseerd zijn in ongevallen bij kinderen. Zo zijn in ons kinderziekenhuis ook kinderneurochirurgen, hart- en longchirurgen, kinderneurologen, kinderorthopedisch chirurgen, kinderurologen, kinderanesthesiologen en kinderintensivisten aanwezig die kunnen ondersteunen.
- Er is een Intensive Care voor kinderen (Kinder-IC). Hier kunnen we kinderen behandelen en verplegen die we doorlopend willen bewaken. Bewaken betekent dat we de hartslag, bloeddruk, ademhaling, hersenfuncties en zuurstofwaarden in het bloed in de gaten houden.
- Het Amalia kinderziekenhuis heeft de mogelijkheid om kinderen van alle leeftijden te behandelen met een hart-longmachine (EMCO).
- We bieden gespecialiseerde zorg aan kinderen met ernstige brandwonden en we zijn het enige kinderziekenhuis in Nederland met academische kinderbrandwondenzorg.
-
- We hebben aandacht voor het emotionele welzijn van het kind, het herstel en zijn of haar familie. Daarom zijn medisch pedagogisch zorgverleners, medisch psychologen en medisch maatschappelijk werkers onderdeel van het zorgteam. Deze zorg noemen we psychosociale zorg.
- In het Amalia kinderziekenhuis zetten we alles op alles om pijn en stress bij kinderen zoveel mogelijk te voorkomen.
-
- We werken samen met één van de grootste kindertraumacentra uit de Verenigde Staten, het Cincinnati Children’s Hospital. Door deze samenwerking vindt continue kennisuitwisseling plaats en leveren we zorg op het hoogste niveau.
- Samen met onze kinderrevalidatieartsen zorgen we voor verdere revalidatie als uw kind na de ziekenhuisopname nog zorg nodig heeft. Hiervoor werken we samen met revalidatiecentra in uw omgeving.
Onze expertise
-
In het Amalia kinderziekenhuis zijn we gespecialiseerd in brandwondenzorg bij kinderen.
naar pagina -
Met zwaardere letsels en letsels die levensbedreigend zijn kunnen kinderen bij ons terecht.
lees meer
Kindertraumazorg
Wat is een trauma?
Met trauma’s bedoelen we verwondingen (letsels) die ontstaan zijn door een ongeval. We onderscheiden:
- letsels die niet levensbedreigend zijn zoals een gebroken pols, verzwikte enkel of hersenschudding. Deze letsels worden in elk ziekenhuis in Nederland behandeld.
- zwaardere letsels en letsels die levensbedreigend zijn, bijvoorbeeld ernstig hersenletsel, complexe botbreuken of ongevallen waarbij een kind inwendige bloedingen oploopt. Voor dit soort verwondingen hebben kinderen gespecialiseerde kindertraumazorg nodig. Het Amalia kinderziekenhuis is één van de ziekenhuizen in Nederland waar kinderen hiervoor terecht kunnen.
Minder letsels bij kinderen
Naast de zorg voor kinderen met meervoudige of levensbedreigende verwondingen of verbrandingen richten we ons ook op het voorkomen hiervan.
lees meerMinder letsels bij kinderen
Jaarlijks raken in Nederland 300 tot 350 kinderen zwaargewond door onder meer zware verkeersongevallen, ongelukken in huis, het spelen met vuur(werk), een val van hoogte of door kindermishandeling. Ons overkoepelende doel is het verbeteren van de zorg voor gewonde kinderen door middel van samenwerking, onderzoek, onderwijs en preventie.
We doen onderzoek naar welke letsels het meest voorkomen en wat de oorzaken van deze letsels zijn. Met deze uitkomsten gaan we in gesprek met verschillende organisaties om bijvoorbeeld verkeerssituaties of bewustzijn en voorlichting te verbeteren. Op die manier proberen we het ontstaan van ernstig letsel bij kinderen te verminderen.
Traumazorg voor uw kind
Aankomst op de Spoedeisende Hulp
Na een ernstig ongeval komt uw kind met de ambulance of traumahelikopter naar de Spoedeisende Hulp. Op de Spoedeisende Hulp hebben we een kindertraumakamer met apparatuur en middelen om direct zorg te kunnen verlenen.
lees meerAankomst op de Spoedeisende Hulp
Na een ernstig ongeval komt uw kind met de ambulance of traumahelikopter naar de Spoedeisende Hulp van het Amalia kinderziekenhuis. Op de Spoedeisende Hulp hebben we een kindertraumakamer met apparatuur en middelen, zodat we kinderen van 0 tot 18 jaar goed kunnen onderzoeken en behandelen.
Op de Spoedeisende Hulp beoordelen we hoe het met uw kind gaat en voeren we waar nodig levensreddende handelingen uit, zoals het toedienen van bloed als uw kind veel bloed verloren heeft. We doen onderzoek om te achterhalen welke letsels uw kind heeft. Denk aan het maken van röntgenfoto’s, CT-scans of echo’s. Pijn, ongemak en stress worden zoveel mogelijk weggenomen.
Lees hier wat de eerste stappen zijn bij kinderen met ernstige brandwonden.
Na de opvang op de Spoedeisende Hulp zijn er verschillende mogelijkheden:
- Uw kind heeft direct een operatie nodig.
- Uw kind wordt opgenomen op de verpleegafdeling Amalia kinderziekenhuis of de Kinder-IC.
- Uw kind mag na de onderzoeken naar huis.
Operatie
Soms blijkt op de Spoedeisende Hulp dat direct een operatie nodig is. Bijvoorbeeld als uw kind een ernstige botbreuk heeft of als er verwondingen zijn aan de darmen. Na de operatie wordt uw kind opgenomen.
Opname
Als uw kind opgenomen wordt, gebeurt dit op verpleegafdeling van het Amalia Kinderziekenhuis Intensive Care voor kinderen (Kinder-IC).
- Verpleegafdeling van het Amalia kinderziekenhuis: Bij niet levensbedreigend letsel, wordt uw kind opgenomen op de verpleegafdeling van het Amalia kinderziekenhuis. Hier krijgt uw kind de verzorging en therapie die nodig is. Vitale functies (hartslag, bloeddruk, ademhaling, hersenfuncties en zuurstofwaarden in het bloed) worden, zo lang als het nodig is, bewaakt met hulp van een monitor.
- Kinder-IC: Opname op de Kinder-IC gebeurt als uw kind ondersteuning van het hart of de longen nodig heeft of als we de vitale lichaamsfuncties (hartslag, bloeddruk, ademhaling, hersenfuncties en zuurstofwaarden in het bloed) van uw kind nog beter in de gaten willen houden. Als uw kind ondersteuning van het hart en/of de longen nodig heeft, kan het zijn dat we uw kind kunstmatig in slaap houden en beademen met een beademingsapparaat.
-
De kindertraumachirurg wordt meestal de hoofdbehandelaar van uw kind. Dat betekent dat deze chirurg uw eerste aanspreekpunt is. Hij of zij zorgt voor de coördinatie van alle zorg die uw kind nodig heeft.
-
Naast de kindertraumachirurg kunnen ook andere specialisten betrokken worden bij de zorg voor uw kind. Denk aan een neuroloog, neurochirurg, kinderintensivist, algemeen kinderarts, radioloog, anesthesioloog, revalidatiearts of orthopedisch chirurg. Wie er betrokken is, hangt af van de letsels die uw kind heeft.
-
Voor een goed herstel is de dagelijks verpleegkundige zorg belangrijk. Elke dag komen verschillende verpleegkundigen bij uw kind om zorg te verlenen. Als uw kind meerdere dagen of zelfs weken in het ziekenhuis moet blijven, wordt één van de verpleegkundigen uw vaste aanspreekpunt. Deze verpleegkundige coördineert de zorg die uw kind krijgt.
-
Om lichamelijk goed te herstellen zijn er ook nog andere (zorg)professionals betrokken bij de zorg voor uw kind. Denk aan:
- Een kinderfysiotherapeut of -ergotherapeut die oefeningen komt doen met uw kind.
- Een diëtist die meekijkt als er voedingsadviezen nodig zijn.
- Een logopedist die helpt als er problemen zijn met het slikken of met de communicatie.
- Een medisch pedagogisch zorgverlener die uw kind begeleidt en erop toeziet dat de behandelingen met zoveel mogelijk rust en zo min mogelijk angst verlopen. Dit noemen we psychosociale zorg. Deze zorg is belangrijk omdat deze mee bepaalt hoe goed uw kind zal herstellen.
- Een onderwijsconsulent van de Educatieve voorziening zorgt ervoor dat uw kind tijdens een langdurige opname onderwijs kan blijven volgen. Hij of zij biedt ondersteuning als de verwordingen en/of behandelingen negatieve gevolgen hebben voor het leren en volgen van onderwijs.
Pijn behandelen
Voor kinderen die pijn hebben of die een pijnlijke ingreep moeten ondergaan vinden we het belangrijk om de pijn zo veel mogelijk te verlichten.
lees meerPsychosociale zorg
Een groot of ernstig ongeval kan een diepe indruk maken. Soms wordt dit pas na dagen of weken duidelijk. Dit geldt niet alleen voor uw kind, maar ook voor uzelf en de rest van het gezin. Daarom vinden we het erg belangrijk om hier aandacht voor te hebben.
lees meerPsychosociale zorg
Een groot of ernstig ongeval kan een diepe indruk maken. Soms wordt dit pas na dagen of weken duidelijk. Dit geldt niet alleen voor uw kind, maar ook voor uzelf en de rest van het gezin. Daarom vinden we het erg belangrijk om hier aandacht voor te hebben en waar nodig (psychische) klachten te behandelen. Hiervoor schakelen we de hulp in van onze ervaren kinderpsychologen, medisch pedagogisch zorgverleners, verpleegkundigen en maatschappelijk werkers. Zij kunnen u en uw kind begeleiden en behandelen voor eventuele gevolgen van het ongeval op langere termijn. Zoals het voorkomen of behandelen van posttraumatische stress.
Multidisciplinair overleg
Kinderen die zijn opgenomen op de kinder-IC of verpleegafdeling worden twee wekelijks besproken in het multidisciplinair overleg (kindertrauma MDO).
lees meerMultidisciplinair overleg
Kinderen die zijn opgenomen op de kinder-IC of verpleegafdelingen worden twee wekelijks besproken in het multidisciplinair overleg (kindertrauma MDO). Dit is een overleg tussen de zorgverleners die voor uw kind zorgen. Zij stemmen de medische- en psychologische behandeling en de nazorg op elkaar af.
Controle
Als uw kind weer thuis is, plannen we een afspraak voor controle op het spreekuur Kindertrauma op de polikliniek Amalia kinderziekenhuis. Met welke arts u een afspraak heeft is afhankelijk van welke letsels uw kind heeft (gehad). Als er meerdere artsen betrokken zijn, zal dit gecoördineerd worden door uw hoofdbehandelaar. Controleafspraken en eventuele onderzoeken plannen we zoveel mogelijk op dezelfde dag.
Psychosociale zorg
Naast de lichamelijke controles besteden we ook aandacht aan psychosociale zorg. Waar mogelijk ronden we deze af en waar nodig zetten we deze voort.