Adviesgesprek

Nadat de gesprekken met jou en je ouders/verzorgers zijn afgerond, maken we een afspraak met jullie. Tijdens die afspraak bespreken we welke vervolgstap het beste bij je past. Dit verschilt per persoon:

  • Je wordt verder lichamelijk onderzocht om te kijken óf en wanneer je kunt starten met hormonen (puberteitsremmers of geslachtsbevestigende hormonen).
  • Je besluit om (nog) niet te starten met een behandeling, omdat eerst behandeling van een psycholoog of psychiater nodig is. We overleggen met jou en je ouders welke instelling bij jou in de buurt je het beste kan helpen. 
  • Je komt erachter dat je geen medische behandeling wil. Als dit het geval is, ben je daar meestal samen met de psycholoog al achter gekomen tijdens jullie gesprekken.
Expertisecentra Geslacht & Gender Transgenderzorg Transgenderzorg voor kinderen/jongeren
Algemene informatie
Transgenderzorg
in het Radboudumc
Wachtlijst
Wachttijd
en aanmelden
Intake
eerste afspraak
Kennismaken
met de zorgverleners
Onderzoeksfase
indicatiestelling
Gesprekken met de psycholoog
en andere zorgverleners
Behandelfase
Puberteitsremmers
Geslachtsbevestigende hormonen
Operaties
en keuzehulp
Follow-up
Begeleiding

Algemene informatie

Transgenderzorg


Transgenderzorg zorg op maat

Wanneer je het idee hebt dat het geslacht waarmee je geboren bent niet past bij wie je bent of hoe je wilt zijn, spreken we over genderincongruentie genderdysforie. Er kan dan veel op je afkomen. In het Radboudumc helpen we je daarbij.

lees meer

Transgenderzorg zorg op maat

Wanneer je het idee hebt dat het geslacht waarmee je geboren bent niet past bij wie je bent of hoe je wilt zijn, spreken we over genderincongruentie of genderdysforie. Er kan dan veel op je afkomen. In het Radboudumc helpen we je daarbij.

Op deze pagina zie je hoe onze zorg eruitziet en wat je van ons mag verwachten. De volgorde van de informatie is een houvast, maar is niet voor iedereen hetzelfde. Ons uitgangspunt is dat we vooral kijken naar wie jij bent en wat jij nodig hebt en daar onze zorg op afstemmen.


Contact

Manon de Hingh
physician assistant

naar pagina

Zorgverleners met wie krijg je te maken?

Er zijn verschillende zorgverleners die je begeleiden. Je krijgt altijd te maken met een kinderendocrinoloog, verpleegkundige of physician assistant (PA) en psycholoog.

lees meer

Zorgverleners met wie krijg je te maken?


Wachtlijst

Wachttijd

Aanmelden

Als je naar het Radboudumc wil voor transgenderzorg, heb je een verwijzing nodig van een arts, bijvoorbeeld je huisarts. Wanneer je arts je verwijst komt bij ons een verzoek binnen om jou (en je ouders/ verzorgers) te helpen met een medische behandeling rondom je genderidentiteit.


Wachttijd transgenderzorg voor kinderen/jongeren

In het Radboudumc is er een wachtlijst voor transgenderzorg. Dit betekent dat je op dit moment na verwijzing moet wachten voordat je de eerste afspraak hebt.

lees meer

Wachttijd transgenderzorg voor kinderen/jongeren

In het Radboudumc is er een wachtlijst voor transgenderzorg. Dit betekent dat je na verwijzing moet wachten voordat je de eerste afspraak hebt. Dit komt omdat er veel kinderen en jongeren zijn die zich afvragen of hun geslacht past bij hoe ze zich voelen.

Wachttijd neemt toe

Het aantal kinderen en jongeren dat vragen heeft over de genderidentiteit neemt toe. Daardoor groeit ook het aantal aanmeldingen voor onze zorg en wordt de wachttijd langer. We doen ons best om de wachttijd zo kort mogelijk te houden, maar willen wel ieder kind de aandacht geven die het nodig heeft. Dit kost tijd én de inzet van de juiste zorgverleners.

Verwezen door je (huis)arts.

Wanneer je doorverwezen bent door je huisarts (of een andere arts) nodigen we je uit op volgorde van doorverwijzing. De wachttijd is zo afhankelijk van het moment waarop je doorverwezen bent en hoeveel aanmeldingen we krijgen. Iedere maand maken we een nieuwe inschatting van de wachttijd. De wachttijd die je op onze website vindt, is dus de actuele wachttijd.

Bekijk de actuele wachttijden

Intake

eerste afspraak

Kennismaken


Uitnodiging

Zodra je aan de beurt bent, nodigen we jou en je ouders/ verzorgers uit voor een intake. Dat is een eerste afspraak waarbij je gesprekken hebt met onze verpleegkundige of physician assistant, psycholoog en kinderendocrinoloog. Je ontvangt deze uitnodiging per brief. Ook vragen we je om vóór deze gesprekken een online vragenlijst in te vullen.


Locatie eerste afspraak

Je eerste afspraak vindt plaats in het Amalia kinderziekenhuis.

adres en route

Kennismaking met

  • Bij de intake maak je kennis met de psycholoog. Die wil weten hoe het met je gaat. Ook heeft de psycholoog de antwoorden bekeken die je hebt ingevuld in de online vragenlijst.

    lees meer


    Psycholoog

    Bij de intake maken jij en je ouders/verzorgers kennis met de psycholoog. Die wil weten hoe het met je gaat. Ook heeft de psycholoog de antwoorden bekeken die je hebt ingevuld in de online vragenlijst en zal op sommige onderwerpen doorvragen. Verder wil de psycholoog weten of je al eens een psychologische of psychiatrische behandeling hebt gehad. Als dat zo is vragen we de gegevens over deze behandeling op. Aan het eind van het gesprek krijg je nog een aantal vragenlijsten mee om thuis in te vullen.


  • Verpleegkundige of physician assistant

    De verpleegkundige of physician assistant bespreekt met jou en je ouders/verzorgers wat jullie de komende tijd kunnen verwachten in het ziekenhuis. Bovendien wil de verpleegkundige of physician assistant van alles van je weten: wat verwacht jij van het ziekenhuis? Waar heb je behoefte aan? Wat weet je al en wat wil je graag? Misschien heb je zelf ook veel vragen. Deze kun je stellen tijdens het gesprek met de verpleegkundige of physician assistant. Ook als je ouders/verzorgers vragen hebben, probeert de verpleegkundige of physician assistant hierbij te helpen.


  • Kinderendocrinoloog

    De kinderendocrinoloog is een kinderarts die gespecialiseerd is in hormonen. Tijdens de eerste afspraak stelt deze arts vragen over je gezondheid. De kinderendocrinoloog:

    • stelt vragen over jouw lichamelijke ontwikkeling, of je ziek bent geweest in het verleden en of je medicijnen gebruikt;
    • wil weten of de puberteit begonnen is;
    • stelt jou en je ouders een aantal vragen om te beoordelen of er ziektes voorkomen in de familie;

    Lichamelijk onderzoek

    Bij de eerste kennismaking wordt niet altijd lichamelijk onderzoek gedaan. Als lichamelijk onderzoek wel nodig is, bespreekt de kinderendocrinoloog dit eerst met jou. Soms is het bijvoorbeeld belangrijk om te beoordelen of de puberteit al op gang gekomen is. Dan kijkt de kinderendocrinoloog of er sprake is van borstontwikkeling (bij geboren meisjes) of dat de testes (teelballen) aan het groeien zijn (bij geboren jongens). Ook kan de kinderendocrinoloog naar je hart en longen luisteren.


Adviesgesprek

Als de gesprekken uit de intake afgerond zijn, overleggen onze zorgverleners samen met jou hoe je verder gaat. Dit kan betekenen dat je de (hormoon) behandeling gestart kan worden of dat er nog meer gesprekken nodig zijn. Maar sommige jongeren komen erachter dat ze geen zorg meer nodig hebben. Of dat ze andere zorg nodig hebben dan (medische) transgenderzorg.  

Onderzoeksfase

indicatiestelling

Gesprekken met de psycholoog


Gesprekken met de psycholoog

Je krijgt verschillende gesprekken met de psycholoog. Gesprekken alleen met jou, en gesprekken samen met je ouders/verzorgers. Ook kan de psycholoog je vragen om vragenlijsten in te vullen. 

lees meer

Gesprekken met de psycholoog

De psycholoog voert gesprekken met jou alleen, maar ook samen met je ouders/verzorgers. In die gesprekken gaan we samen onderzoeken hoe we je zo goed mogelijk kunnen helpen met jouw vraag. Daar gebruiken we de gegevens bij die we van andere behandelaren hebben gekregen. Vervolgens maken we samen met jou en je ouders een plan. De gesprekken met de psycholoog zijn nodig om samen zorgvuldig te bekijken of een medische behandeling het beste aansluit bij jouw vraag en welk moment daarvoor het beste is.

Gesprekken tussen de psycholoog en je ouders/verzorgers

De psycholoog praat ook met je ouders/verzorgers over hoe zij vinden dat het met je gaat. Je ouders/verzorgers kunnen tijdens zo’n gesprek ook vragen stellen.


Gesprek met de kinderpsychiater

Sommige kinderen en jongeren krijgen ook een gesprek met een kinderpsychiater. Dit doen we omdat we zeker willen zijn, dat we goed begrijpen hoe het met je gaat en hoe we je het beste kunnen helpen.


Adviesgesprek

Na alle gesprekken met de psycholoog en het psychologisch onderzoek, maken we een afspraak met jou en je ouders/verzorgers voor een adviesgesprek. Samen bespreken we dan hoe we je het beste kunnen helpen.

lees meer

Afspraken met andere zorgverleners

Voordat je kunt starten met hormonen, vragen we of je nog een afspraak wil bij een gynaecoloog of seksuoloog.

lees meer

Afspraken met andere zorgverleners


Behandelfase

Puberteitsremmers


Hormoon­behandeling met puberteits­remmers

Puberteitsremmers zijn medicijnen die ervoor zorgen dat de puberteit wordt afgeremd.

lees meer

Hormoon­behandeling met puberteits­remmers

Puberteitsremmers zijn medicijnen die ervoor zorgen dat bepaalde hormonen (FSH en LH) niet aangemaakt worden in de hypofyse in je hersenen. Doordat deze hormonen niet vrijkomen, maken je zaadballen geen mannelijk hormoon (testosteron) aan of je eierstokken geen vrouwelijk hormoon (oestrogeen). Zo zorgen we ervoor dat je puberteit niet verder doorzet.
 
We schrijven puberteitsremmers (merknaam Pamorelin) voor zodat je lichaam zich niet verder ontwikkelt naar het vrouwelijke/mannelijke geslacht. Het effect van deze behandeling is grotendeels omkeerbaar. Als je besluit te stoppen met de hormoonbehandeling gaat je eigen puberteitsontwikkeling verder.

Uitleg

Je krijgt uitleg over de behandeling met puberteitsremmers, wat deze medicijnen precies doen, wat je daarvan kunt merken en waar je op moet letten. Tijdens de behandeling met puberteitsremmers kom je regelmatig op controle.  


Leefstijl

Puberteitsremming is een relatief nieuwe behandeling voor gezonde jongeren met genderincongruentie. De effecten en mogelijke risico’s op lange termijn zijn nog niet uitgebreid onderzocht. Om het risico op complicaties zo laag mogelijk te houden, adviseren we je gezond te leven.

lees meer

Leefstijl

Puberteitsremming is een relatief nieuwe behandeling voor gezonde jongeren met genderincongruentie. De effecten en mogelijke risico’s op lange termijn zijn nog niet uitgebreid onderzocht. Om het risico op complicaties zoals hart- en vaatziekten en suikerziekte zo laag mogelijk te houden, adviseren we je gezond te leven: gezonde voeding, een gezond gewicht, voldoende lichaamsbeweging, niet roken en geen of weinig alcohol.  


Botdichtheids­meting

De behandeling met puberteitsremmers heeft invloed op de stevigheid van je botten. Daarom krijg je een botdichtheidsmeting als je puberteitsremmers gebruikt. Op deze scan kunnen we zien hoe stevig je botten zijn.

lees meer

Botdichtheids­meting

De behandeling met puberteitsremmers heeft invloed op de stevigheid van je botten. Daarom krijg je aan het begin van de behandeling met puberteitsremmers een botdichtheidsmeting (dexascan). Op deze scan kunnen we zien hoe stevig je botten zijn. De botdichtheidsmeting voeren we uit tijdens de eerste controleafspraak nadat je met puberteitsremmers bent begonnen. 

Door de puberteitsremmers vinden bepaalde lichamelijke veranderingen van de puberteit niet plaats. Zo worden bijvoorbeeld je botten niet steviger. Je kunt zelf iets doen om je botten steviger te maken: door voldoende te bewegen en voedingsmiddelen te eten die calcium bevatten, zoals zuivelproducten.  

De verpleegkundige of physician assistant geeft je uitleg over de botdichtheidsmeting. De meting vindt plaats bij de afdeling Radiologie en Nucleaire geneeskunde.


Gesprekken

Wanneer je puberteitsremmers gebruikt, heb je regelmatig gesprekken met de psycholoog, verpleegkundige of physician assistant en kinderendocrinoloog.

  • Met de psycholoog blijf je gesprekken voeren over hoe je je voelt en wat je eraan kunt doen als je ergens last van hebt.


  • Verpleegkundige of physician assistant

    De verpleegkundige of physician assistant bespreekt hoe het met jou en je gezondheid gaat engeeft advies over hoe je gezond kunt eten, je gewicht op peil houdt en voldoende beweegt. Dit is voor ieder kind belangrijk, maar als je behandeld wordt met puberteitsremmers is dit extra belangrijk.


Adviesgesprek

Alle zorgverleners die bij jouw behandeling betrokken zijn overleggen met jou en je ouders/verzorgers tijdens een adviesgesprek. Samen bepalen we of en wanneer je met geslachtsbevestigende hormonen gaat beginnen. 

Geslachtsbevestigende hormonen


Transgenderzorg

Mensen met genderincongruentie hebben een sterk gevoel van onvrede over het geslacht waarmee ze geboren zijn. Er kan dan veel op iemand afkomen. In het Radboudumc helpen we daarbij. De zorg voor mensen met genderincongruentie noemen we transgenderzorg. 

lees meer

Gesprekken

Wanneer je geslachtsbevestigende hormonen gebruikt, heb je regelmatig gesprekken met de psycholoog, verpleegkundige of physician assistant en kinderendocrinoloog.

  • Tijdens de hele behandelfase heb je regelmatig gesprekken met de psycholoog. Je kunt dan praten over wat de behandeling met je doet en hoe je je erbij voelt.


  • Verpleegkundige of physician assistant

    De verpleegkundige of physician assistant bespreekt hoe het met je gaat en hoe het met het toedienen van de geslachtsbevestigende hormonen gaat. Andere onderwerpen die regelmatig aan bod komen zijn:

    • of het lukt een gezonde leefstijl vast te houden
    • mogelijkheden om op latere leeftijd eigen kinderen te kunnen krijgen
    • of je een geslachtsbevestigende operatie wil

Operaties


Geslachtsbevestigende operaties

In overleg met je behandelteam kun je kiezen voor geslachtsbevestigende operaties. De meeste operaties zijn pas mogelijk als je een jaar of langer geslachtsbevestigende hormonen gebruikt.

lees meer

Geslachtsbevestigende operaties

In overleg met je behandelteam kun je kiezen voor geslachtsbevestigende operaties. De meeste operaties zijn pas mogelijk als je een jaar of langer geslachtsbevestigende hormonen gebruikt én ouder bent dan 18.

Geslachtsbevestigende operaties zijn een ingrijpende stap in de behandeling. De meeste operaties kunnen niet teruggedraaid worden. Niet iedereen kiest voor deze stap. Bij de meeste operaties zijn er ook nog verschillende mogelijkheden.


Keuzehulp

De Keuzehulp van GenderAid helpt je bij het maken van keuzes over operaties die transmannen - en vrouwen kunnen ondergaan.

Follow-up

Begeleiding


Controle

Misschien blijf je de rest van je leven hormonen gebruiken en kom je daarvoor regelmatig op controle bij een arts. Je kunt ook behoefte houden om met een psycholoog in gesprek te blijven. De zorg die je krijgt, stemmen we af op jouw behoeftes.

  • Medewerkers
  • Intranet