Over het expertisecentrum
Met een kundig multidisciplinair team bieden wij hooggespecialiseerde zorg en begeleiding aan mensen met genderdysforie en mensen met een variatie in de geslachtelijke ontwikkeling.
lees meerOver het expertisecentrum
Het Radboudumc heeft een lange traditie in de zorg aan mensen met een variatie in de geslachtelijke ontwikkeling en is al jarenlang een (inter-)nationaal erkend expertisecentrum voor Disorders/Differences in Sex Development (DSD). Sinds 1 maart 2020 is het Radboud DSD centrum uitgebreid tot een centrum voor Geslacht & Gender. Binnen het Radboudumc expertisecentrum Geslacht & Gender verlenen wij zorg aan:
- Mensen met variaties in de geslachtelijke ontwikkeling
- Mensen met vragen over genderidentiteit
Met een kundig mulitdisciplinair team bieden wij hooggespecialiseerde zorg en begeleiding aan mensen met genderdysforie en mensen met een variatie in de geslachtelijke ontwikkeling. Hoewel DSD, genderdysforie en transseksualiteit verschillende entiteiten zijn, zit er veel overlap in begeleiding, expertise en behandeling.
We spreken over genderdysforie wanneer iemand het idee heeft dat het geslacht waarmee hij/zij geboren is niet past bij wie hij/zij is of hoe hij/zij wil zijn. Het aantal mensen met genderdysforie dat in Nederland specialistische hulp en begeleiding zoekt is de laatste jaren fors gestegen. We begeleiden kinderen, jongvolwassenen en volwassenen met genderdysforie.
Het Radboud expertisecentrum Geslacht & Gender is onder andere gespecialiseerd in:
Omgaan met een zeldzame aandoening bij kinderen
De impact en behoeften bij zeldzame aandoeningen zijn anders dan bij ziektes die vaker voorkomen. Waar krijgen u, uw kind en uw gezin mee te maken en wat kunt u doen?
lees meerOnze expertise
Variaties in de geslachtelijke ontwikkeling DSD
Wij zijn gespecialiseerd in stoornissen of variaties in de geslachtelijke, chromosomale en gonadale (geslachtsklier) ontwikkeling. DSD staat voor Disorders/Differences in Sex Development. lees meerTransgenderzorg
Wanneer iemand het idee heeft dat het geslacht waarmee hij/zij geboren is niet past bij wie hij/zij is of hoe hij/zij wil zijn, spreken we over genderdysforie of genderincongruentie. Er kan dan veel op iemand afkomen. Bij het Radboudumc Expertisecentrum Geslacht & Gender helpen we daarbij. lees meerGenderidentiteit, genderexpressie en non-binariteit
Niet ieder kind voelt zich jongen of meisje, en niet ieder volwassene voelt zich man of vrouw. Hier gaat genderidentiteit over. Genderidentiteit beschrijft het gevoel wat iemand heeft bij het eigen lichaam. Dit is onafhankelijk van iemands biologisch geslacht. Het biologisch geslacht zijn de geslachtsdelen waar mee iemand geboren is. Er zijn ook mensen, die geboren worden met een variatie in het biologische geslacht.
lees meerMet wie krijgt u te maken?
Binnen het expertisecentrum Geslacht & Gender krijgt u te maken met zorgverleners uit verschillende medische disciplines. lees meerMet wie krijgt u te maken?
-
De gynaecoloog beoordeelt naast de uroloog ook de geslachtelijke ontwikkeling, begeleidt het proces rondom puberteit en hormoonbehandeling en voert gynaecologische behandelingen uit. Ook vragen omtrent vruchtbaarheid bespreekt de gynaecoloog met u.
Lees meer over de afdeling gynaecologie -
De internist-endocrinoloog is een internist die net als de kinderendocrinoloog gespecialiseerd is in aandoeningen van de hormonen. Voor sommige vormen van DSD is levenslange controle van hormonen nodig. In dat geval draagt de kinderarts de behandeling over aan de internist-endocrinoloog.
Lees meer over de afdeling Endocriene Ziekten -
De kinder-endocrinoloog is gespecialiseerd in aandoeningen van de hormonen. DSD gaat vaak gepaard met een afwijking van de hormonen. Het is belangrijk om ze goed te meten en om soms te behandelen. Meestal is de kinder-endocrinoloog uw eerste aanspreekpunt.
Lees meer over de afdeling Kinderendocrinologie -
Hoe ga ik om met vragen uit mijn omgeving? Hoe kies ik de behandeling? Wat gebeurt er in de pubertijd? Vragen waar u als ouder mee te maken kan krijgen. De kinder- en jeugdpsycholoog begeleidt u en uw kind en volgt de ontwikkeling om samen met u te zorgen voor de beste begeleiding.
Lees meer over de afdeling Medische Psychologie - Kind en Jeugd -
De klinisch geneticus is gespecialiseerd in aangeboren erfelijke afwijkingen. Vaak wordt een stoornis/variatie in de geslachtelijke ontwikkeling veroorzaakt door een genetische afwijking. De klinisch geneticus helpt een goede diagnose te vinden door erfelijk materiaal in het bloed te onderzoeken.
Lees meer over de afdeling Genetica -
De kinderuroloog en de kinderchirurg helpen kinderen met een afwijking of ziekte in nieren, blaas en geslachtsdelen. Zij bespreken operaties binnen het team en met u en/of uw kind. Indien nodig voeren zij de operatie uit met een gespecialiseerd chirurgisch team.
Lees meer over de afdeling Kinderurologie -
De seksuoloog bespreekt vragen die de ouder(s) of de jongere zelf kunnen hebben over seksualiteit. De seksuoloog biedt een luisterend oor, heeft geen (voor)oordelen en als er problemen zijn denkt hij mee en geeft adviezen hoe met deze problemen kan worden omgegaan.
-
Binnen het DSD-team werken verpleegkundig specialisten van verschillende disciplines.
Karen Kwak en Nancy Lucius, verpleegkundig specialisten kinderurologie
Karen en Nancy zijn verantwoordelijk voor de poliklinische en klinische zorg en de begeleiding van kinderen die een urologische operatie in het urogenitaal gebied krijgen of hebben gehad. Hun specifieke aandachtsgebied is de zorg met betrekking tot de seksuele gezondheid. Karen en Nancy geven informatie over de seksuele ontwikkeling in relatie tot DSD en begeleiden en ondersteunen hier in. Ook nemen zij deel aan het multidisciplinaire DSD team.
Mies Kerstens, verpleegkundig specialist volwassenen endocrinologie
Vanuit de volwassenen endocrinologie heeft Mies een brugfunctie in de zorg voor jongeren vanaf zestien jaar met bijnierziekten zoals het adrenogenitaal syndroom. Deze brugfunctie vervult zij samen met Cathelijne van de Sande op de kinderafdeling, en Mies op de volwassenenpoli in een brugfunctie. Op deze manier maken jongeren kennis met de werkwijze van de volwassenenpoli en krijgen zij eenmaal op de volwassenenpoli een vertrouwd gezicht te zien. De aandacht in het gesprek richt zich op het geven van educatie en begeleiden van jongeren en jong volwassenen met een chronische aandoening. Binnen de volwassen endocrinologie is Mies laagdrempelig bereikbaar voor vragen.
Orphacodes
Op Orphanet staat informatie over zeldzame aandoeningen, expertisecentra en patiëntorganisaties. Het ministerie van VWS heeft de volgende aandoeningen officieel erkend voor dit expertisecentrum. lees meerOrphacodes
Orphanet is een internationaal erkend classificatiesysteem voor zeldzame aandoeningen. Elke zeldzame aandoeningen in de Orphanet database heeft een uniek identificatienummer. Het ministerie van VWS heeft de volgende aandoeningen en condities/variaties officieel erkend voor dit expertisecentrum:
- Geïsoleerd congenitaal hypogonadotroop hypogonadisme (238666)
- 46,XY geslachtsontwikkelingsstoornis van endocriene oorsprong (325351)
- Genderdysforie (459690)
- Syndroom van Turner (881)
- 46,XX-geslachtsontwikkelingsstoornis geïnduceerd door androgenen overmaat (98078)
Op de Orphanet website staat informatie over zeldzame aandoeningen, expertisecentra en patiëntorganisaties.
Europees referentienetwerk
Wetenschappelijk onderzoek en onderwijs
Meedoen aan onderzoek
Binnen ons expertisecentrum verrichten we wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken en behandeling van DSD. We doen dit om de zorg voor onze patiënten te verbeteren. Het kan zijn dat wij u of uw kind vragen om mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek. Deelname is altijd vrijblijvend. Als u niet wilt meedoen, heeft dit geen gevolgen voor de behandeling.Biobank Radboud Expertisecentrum Geslacht & Gender
In de Biobank Radboud Expertisecentrum Geslacht & Gender (REG&G) verzamelen we lichaamsmateriaal voor wetenschappelijk onderzoek. lees meerOnderwijs
Binnen ons Radboudumc Expertisecentrum vinden we het belangrijk om kennis te delen. We verzorgen onderwijs voor studenten, coassistenten, artsen in opleiding, medisch specialisten, verpleegkundigen, (kinder)verpleegkundigen in opleiding en gespecialiseerde verpleegkundigen in opleiding. lees verderOnderwijs
Binnen ons Radboudumc Expertisecentrum vinden we het belangrijk om kennis te delen. We verzorgen onderwijs voor studenten, coassistenten, artsen in opleiding, medisch specialisten, verpleegkundigen, (kinder)verpleegkundigen in opleiding en gespecialiseerde verpleegkundigen in opleiding. Daarmee dragen we bij aan de onderwijsblokken:
- Studie geneeskunde (bachelor en master)
- Artsen in opleiding
- Verpleegkundigen in opleiding
- Studie psychologie
- Postacademisch onderwijs geneeskunde
- (Kinder)verpleegkundige in opleiding
- Gespecialiseerde verpleegkundige in opleiding