Onze zorgpaden
Het traject dat u doorloopt noemen we een zorgpad. Dit hangt af van de soort kanker die u heeft en het type behandeling dat u krijgt. Binnen onze keten zijn er verschillende zorgpaden. Hieronder staat per kankersoort een algemeen zorgpad. Uw persoonlijke zorgpad kan er dus anders uitzien.-
Er bestaan erg veel verschillende vormen van bottumoren. Een bottumor kan zowel goedaardig als kwaadaardig zijn.
naar de aandoening -
Gastrointestinale stroma tumoren (GIST) zijn de meest voorkomende weke delen tumoren. GIST ontstaan in het steunweefsel van het maagdarm stelsel.
lees meer -
Tumoren in de weke delen kunnen goedaardig of kwaadaardig zijn.
naar de aandoening
Vijf vragen aan prof. dr. Bart Schreuder orthopedisch-oncologisch chirurg
"Persoonsgerichte zorg voor een patiënt met een zeldzame kanker vergt een ziekenhuis met “alles erop en eraan”, specifieke kennis, kunde en zorgprofessionals die heel goed luisteren naar patiënten en hun dierbaren teneinde hun zorgvraag perfect te beantwoorden." lees meerVijf vragen aan prof. dr. Bart Schreuder orthopedisch-oncologisch chirurg
Prof. dr. Bart Schreuder is orthopedisch-oncologisch chirurg en als keteneigenaar verantwoordelijk voor de keten ‘Sarcomen’, die zich richt op de behandeling van bot- en weke delen kanker.
1. Welke betekenis heeft uw keten voor de regio?
Het Radboudumc Expertisecentrum Sarcomen is door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport erkend als expertisecentrum op het gebied van sarcomen (bot- en weke delen kanker). De betekenis van de keten sarcomen breidt zich uit tot ver over de regio. Patiënten met een botsarcoom worden slechts in 4 academische centra behandeld. De betrokken zorgverleners voor de behandeling van deze patiënten zijn volledig in deze zorg gespecialiseerd.
2. Welke vernieuwingen kunnen patiënten binnenkort van uw keten verwachten?
- Het doorontwikkelen van de gecombineerde poli, waarbij patiënten door verschillende specialisten op één dag gezien worden, maar ook op één locatie in het ziekenhuis.
- Een betere organisatie van controlebezoeken op basis van een behandel- en controleplan.
- Het doorontwikkelen van samen beslissen (shared decision making) met onder andere (digitale) keuzehulpen, zodat de patiënt nog beter geïnformeerd, samen met de behandelaar, kan komen tot een behandelbesluit.
3. Waarom zou een patiënt met een sarcoom naar het Radboudumc willen worden verwezen?
Een patiënt wil naar het Expertisecentrum Sarcomen verwezen worden, omdat binnen het Expertisecentrum Sarcomen een concentratie plaatsvindt van patiënten met een relatief zeldzame aandoening. Door concentratie hebben wij veel ervaring en weten wij wat de beste behandeling en begeleiding is. Daar zijn vele specialisten van meerdere vakgebieden bij betrokken. Het Expertisecentrum Sarcomen organiseert en coördineert die behandeling. En misschien nog wel belangrijker, wij weten vooral wat er niet moet gebeuren. Zo wordt onnodige diagnostiek, behandeling en leed voorkomen.
4. Welke rol speelt de huisarts binnen deze keten?
De rol van de huisarts is altijd belangrijk. De huisarts vormt een onmisbare schakel in de begeleiding en soms ook in de behandeling van patiënten met een sarcoom. Helaas genezen niet alle patiënten en ook de zorg van de huisarts aan die patiënten en hun familie is van onschatbare waarde
5. Wat houdt psychosociale zorg in binnen uw keten?
Wij besteden hier veel aandacht aan door training van alle verpleegkundigen op de verpleegafdeling, door de inzet van verpleegkundigen die extra geschoold zijn in de begeleiding van patiënten met kanker, zowel op de poli als op de verpleegafdeling, en door de inzet verpleegkundig specialisten gespecialiseerd in bot- en weke delen kanker.
In gesprek over sarcomen
Arts en patiënt gaan in gesprek over sarcomen in deze podcast.Radboudumc Expertisecentrum voor Sarcomen (bot- en weke delentumoren)
Expertisecentrum op het gebied van bot- en weke delen tumoren.
lees meerMultidisciplinaire patiëntenbespreking
In het Radboudumc Expertisecentrum voor Sarcomen worden alle patiënten besproken in een multidisciplinaire patiëntenbespreking, de tumorwerkgroep Sarcomen. lees meerMultidisciplinaire patiëntenbespreking
In het Radboudumc Expertisecentrum voor Sarcomen worden alle patiënten besproken in een multidisciplinaire patiëntenbespreking, de tumorwerkgroep Sarcomen.
Tijdens deze wekelijkse besprekingen zijn alle betrokken specialisten aanwezig. Dit zijn in elk geval een chirurg, orthopedisch chirurg, internist oncoloog, radiotherapeut, patholoog, radioloog en nucleair geneeskundige. We bespreken dan alle onderzoeken die zijn verricht en we stellen de best mogelijke behandeling vast.
Onderwijs rondom sarcomen
Het Radboudumc Expertisecentrum Sarcomen verzorgt onderwijs voor studenten aan o.a. de studie Geneeskunde en de opleiding Verpleegkunde. lees meerOnderwijs rondom sarcomen
Het Radboudumc Expertisecentrum Sarcomen verzorgt onderwijs voor studenten aan o.a. de studie Geneeskunde en de opleiding Verpleegkunde. Daarnaast bieden we medisch specialisten (in opleiding) de mogelijkheid om stage te lopen. Het is voor studenten ook mogelijk om wetenschappelijk onderzoek te doen binnen ons expertisecentrum.Daarnaast draagt het expertisecentrum bij aan bij- en nascholingen van medisch specialisten (in opleiding), huisartsen, verpleegkundig specialisten en (oncologie)verpleegkundigen via refereeravonden en nascholingssymposia.