Onze zorgpaden
Het traject dat u doorloopt noemen we een zorgpad. Dit hangt af van de soort kanker die u heeft en het type behandeling dat u krijgt. Binnen onze keten zijn er verschillende zorgpaden. Hieronder staat een algemeen zorgpad. Uw persoonlijke zorgpad kan er dus anders uitzien.-
Borstkanker is een kwaadaardig gezwel in de borst.
naar de aandoening
Vijf vragen aan drs. Margrethe Schlooz mammachirurg
"We vinden het enorm belangrijk de patiënt bij alle keuzes te betrekken."
lees meerTrots op... onze keten
Waar zijn wij het meest trots op? lees meerTrots op... onze keten
Drs. Margrethe Schlooz is mammachirurg en als keteneigenaar verantwoordelijk voor de mamma-keten die zich richt op de behandeling van borstkanker.Waar bent u het meest trots op?
"De aanpak van borstkanker is multidisciplinair. Naast een mammachirurg en een verpleegkundig specialist of casemanager, maken ook een mammaradioloog, een mammapatholoog, een mamma-plastisch chirurg, een radiotherapeut, een medisch oncoloog, een nucleair geneeskundige, een klinisch geneticus en een fertiliteitsarts deel uit van het behandelteam. Doordat alle betrokken specialisten zich expliciet focussen op borstkanker is hier enorm veel expertise aanwezig en via korte lijnen bereikbaar.Deze expertise wordt ook gebruikt om patiënten met een verdenking van borstkanker erg snel uit hun onzekerheid te helpen. Binnen één dag wordt een patiënt gezien door de verpleegkundig specialist, wordt er zo nodig een biopt genomen en krijgt men de diagnose, die bij een slechte uitslag vergezeld gaat van een behandelplan. Het hoge tempo in de diagnose staat in schril contrast met de rust, tijd en aandacht die er voor alle patiënten is.
Keuzes
Bij borstkanker heeft een patiënt veel keuzemogelijkheden, zoals de vraag "Wel of niet te bestralen? Chemotherapie? Immunotherapie? Hormoontherapie? Borstreconstructie? Borstsparend opereren of juist niet?" We vinden het enorm belangrijk de patiënt bij al die keuzes te betrekken. Patiënten krijgen veel uitleg, mogen altijd komen voor meer informatie en krijgen ook de tijd om tot een juiste beslissing te komen. Valt de keuze op opereren, dan gebeurt dat altijd binnen 3 weken.Ook de uitslag na de operatie wordt uitgebreid met patiënten besproken. Het grote voordeel in onze keten is dat de patiënt steeds met dezelfde chirurg te maken heeft: voor, tijdens en na de operatie. Ook is het voor de patiënt merkbaar dat wij als één keten voor de patiënt staan. Onze lijnen zijn kort en gemakkelijk waardoor ook uniformiteit ontstaat.
Regionetwerk
Ook daarna gaat de zorg nadrukkelijk verder. Er is een regionetwerk opgezet met Ziekenhuis Bernhoven in Uden, het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch, het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen en het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer. Het doel van dit samenwerkingsverband is om de kwaliteit van zorg te verbeteren en een meer uniforme werkwijze te krijgen. De uitkomsten van zorg worden besproken zodat we van elkaar kunnen leren. Ook hebben we een gezamenlijk multidisciplinair overleg waarbij we complexe patiëntproblemen kunnen bespreken. Naast dit regionale netwerk beogen we een nauwere en intensive samenwerking met onze buren, het CWZ."Snel naar
Ons Mammateam
Het mammateam behandelt patiënten met borstkanker of een verdenking daarvan. Het bestaat uit specialisten van verschillende afdelingen, om de best mogelijke zorg te kunnen bieden.