Wat is transitie?
Je bent onder behandeling bij de kindercardioloog in het Radboudumc omdat je geboren bent met een hartafwijking. Als je tussen de 14 en 18 jaar bent kom je op het transitiespreekuur. Daar leer je zelf je eigen zaken regelen rondom je hartaandoening voor zover je dat kan. lees meerWat is transitie?
Je bent onder behandeling bij de kindercardioloog in het Radboudumc omdat je geboren bent met een hartafwijking. Als je tussen de 14 en 18 jaar bent kom je op het transitiespreekuur.Wat is transitie?
Transitie noem je ook wel de ‘overgang’ of ‘overstap’. Je gaat van kind zijn naar volwassen worden. In het transitiespreekuur leer je zelf je eigen zaken regelen rondom je hartaandoening voor zover je dat kan. Hierbij hoort ook de overstap van een kindercardioloog naar een cardioloog voor volwassenen die gespecialiseerdis in aangeboren hartafwijkingen (congenitaal cardioloog). Tijdens het transitiespreekuur zie je ze allebei en maak je ook kennis met de verpleegkundig specialist.
Als jongere word je steeds zelfstandiger naarmate je ouder wordt. Je maakt je los van je ouders en gaat steeds meer zelf regelen, zoals studeren of werken, geldzaken en medicijnen. Ook in het ziekenhuis word je zelfstandiger en zal de cardioloog steeds meer zaken met jou bespreken en minder met je ouders.
Het spreekuur over jouw toekomst
Om goede beslissingen te kunnen nemen is het belangrijk dat je weet wat er met je aan de hand is en wat dat voor jou nu en in de toekomst betekent. In het transitiespreekuur besteden we daar aandacht aan. lees meerVerloop van het spreekuur
Het transitiespreekuur vindt plaats in het kinderziekenhuis zoals je gewend bent. Nadat je je hebt aangemeld, neem je plaats in de wachtkamer. Daar word je opgehaald voor de verschillende onderzoeken en gesprekken. lees meerVerloop van het spreekuur
Het transitiespreekuur vindt plaats in het kinderziekenhuis zoals je gewend bent. Nadat je je hebt aangemeld, neem je plaats in de wachtkamer. Daar word je opgehaald voor de verschillende onderzoeken en gesprekken:- De echolaborant maakt een hartfilmpje en meet je bloeddruk, gewicht en lengte. Er wordt een echocardiografie van je hart gemaakt.
- Je hebt een gesprek met de kindercardioloog en de congenitaal cardioloog voor volwassenen. Ze vragen hoe het met je gaat en of je klachten hebt. Ze vertellen wat ze gezien hebben bij de onderzoeken. Je hoort ook of er nog andere onderzoeken gedaan moeten worden. Ook vertellen ze je waar en wanneer je weer wordt opgeroepen voor de volgende afspraak. Dat kan nogmaals op het transitiespreekuur zijn maar ook bij de polikliniek Hartcentrum.
- Je hebt ook een gesprek met de verpleegkundig specialist. Deze geeft je uitleg over je aangeboren hartafwijking. Samen bekijken jullie welke invloed je aangeboren hartafwijking op je leven heeft of kan hebben in de toekomst. Daarnaast komen verschillende onderwerpen ter sprake zoals het doel van de onderzoeken, verzekeringen, erfelijkheid en zwangerschap, waar je op moet letten en hoe je bij vragen of problemen in contact kunt komen met de juiste persoon.
Wie kom je tegen op het spreekuur?
-
Het kan zijn dat dit je eigen kindercardioloog is maar dat hoeft niet.
-
Dit is een cardioloog voor volwassenen die gespecialiseerd is in aangeboren hartafwijkingen. Er werken drie congenitaal cardiologen binnen het Radboudumc.
-
De verpleegkundig specialist houdt zich bezig met volwassenen met een aangeboren hartafwijking. Je kan bij de specialist terecht met al je vragen.
-
De verpleegkundige/verpleegassistent meet je bloeddruk, kijkt naar je gewicht en lengte en maakt een hartfilmpje.
-
Dit is de echolaborant van het kinderziekenhuis. De laborant maakt de echo van je hart.
Kinderen van 12 tot 16 jaar
Het kind en de ouders hebben recht op begrijpelijke informatie en moeten beiden toestemming geven voor de behandeling. lees meerKinderen van 12 tot 16 jaar
Het kind en de ouders hebben recht op begrijpelijke informatie en moeten beiden toestemming geven voor de behandeling. Soms kan een onderzoek of behandeling worden gedaan met alleen toestemming van het kind. Dit mag:- Als het ernstige nadelen heeft voor het kind als hij of zij geen medische behandeling krijgt.
- Als een kind zijn of haar wens blijft volhouden. Zelfs al zijn de ouders het niet eens met deze wens. Het kind moet dan wel laten zien dat hij of zij er goed over nagedacht heeft.
Jongeren van 16 jaar en ouder
Volgens de WGBO mogen kinderen vanaf 16 jaar zelf beslissen. Alleen het kind heeft recht op informatie en inzage in zijn of haar patiƫntendossier. lees meerJongeren van 16 jaar en ouder
Volgens de WGBO mogen kinderen vanaf 16 jaar zelf beslissen. Alleen het kind heeft recht op informatie en inzage in zijn of haar patiƫntendossier. Als de ouders het dossier willen inzien hebben zij de toestemming nodig van het kind. Ouders mogen wel voor hun kind beslissen als het kind wilsonbekwaam is. De ouders beslissen dan zoals zij denken dat hun kind het goed zou vinden.Afdeling Cardiologie
De afdeling Cardiologie houdt zich bezig met hart- en vaatziekten bij volwassenen. lees meerAangeboren hartafwijkingen
Van alle aangeboren afwijkingen zijn hartafwijkingen de meest voorkomende. Ongeveer acht op de duizend kinderen wordt geboren met een hartafwijking.
lees meerOnderzoek Echografie van het hart
Met een echografie wordt informatie verkregen over de grootte en het functioneren van de hartkamers, over de bouw en werking van de verschillende hartkleppen, en over de grootte en de richting van de bloedstroom.
lees meer